מגיע לכם. ואפילו יותר

ערן קמינסקי
2015-04-14 01:00:00
2015-04-14 01:00:00

עשרות ניצולי שואה תושבי מודיעין קיבלו בחודשים האחרונים סיוע במיצוי זכויות במסגרת פרויקט "נקודת זכות" הפועל בעיר. במיזם שותפים עמותת "אביב לניצולי השואה", אשל- ג'וינט ישראל ורשויות מקומיות, וגם העמותה למען הקשיש במודיעין.

את הפרויקט, הפועל בעיר מאז נובמבר אשתקד דרך משרדי שי"ל, מנהלת עלמה פרח מעמותת אביב. פרח, תושבת מודיעין, מספרת כי נקודת הזכות במודיעין הפועלת במשרדי שי"ל נפתחה בחודש נובמבר האחרון ומאז מעניקה שירות לניצולי שואה ולבני משפחותיהם. את הייעוץ המשפטי במרכז מעניקה עו"ד אסתי שטיינמץ מהעמותה, אשר מספרת כי עד כה עד כה פנו למרכז כמה עשרות ניצולי שואה תושבי העיר שקיבלו ייעוץ משפטי בנושא מכלול הזכויות וההטבות המגיעות להם וכן סיוע במילוי טפסים לגופים המשלמים השונים ולוועדות רפואיות.

מאז פתיחת "נקודת הזכות" ועד היום המליצה עו"ד שטיינמץ לניצולי שואה במודיעין להגיש בקשות לקבלת זכויות והטבות בסך כולל של כ-610 אלף שקל. לדבריה, למרות שנקודת הזכות במודיעין נפתחה רק לאחרונה, ניתן לבשר על כמה הצלחות ובקשות שכבר אושרו. "בחלק מהמקרים מדובר בשינוי משמעותי של הקצבאות וההטבות המגיעות לניצולי שואה. הידיעה כי בזכות הסיוע המשפטי שקיבלו חייהם של ניצולי שואה רבים השתנו ומעתה הם יכולים לחיות בכבוד וברווחה, מעניקה לי סיפוק רב".

הזכרונות שאינם מרפים

אחת מ"לקוחות" העמותה היא חמדה שחם, תושבת מודיעין בת 76, שנולדה בבולגריה וחוותה את תקופת מלחמת העולם השנייה כילדה קטנה. משפחתה של חמדה ניצלה מזוועות הנאצים רק בזכות המזל: "המזל שלנו היה שאנחנו לא שולחנו למחנות. ארבעה ימים לפני שהיינו אמורים לעלות על הרכבות לגרמניה נכנסו הרוסים לבולגריה וכך ניצלנו. גדלתי על ברכי הקצינים הרוסיים ששעשעו אותנו, כך שלמזלי הרב אמנם חווינו רדיפות מקומיות ואנטישמיות, אך למחנות הריכוז לא הגענו".

משפחתה של חמדה עברה את הגירוש מסופיה, בירת בולגריה בה התגוררו: "גורשנו מסופיה לעיר ששמה שומן. מתחנת הרכבת שם יש לי טראומה עד היום. הגענו עם שתי מזוודות ואבא ואמא שרצו לתפוס מקום ברכבת השאירו אותנו לשבת על המזוודות. שמענו את הצפירות, הרכבת התחילה לזוז והייתי בטוחה שאנחנו נשארים על הרציף. אבא הגיע בריצה, תפס אותנו ונכנסנו לקרון אחר והלכנו עד שהגענו לאמא. התחושה הזאת של הנטישה חוזרת אלי בכל מיני סיטואציות, גם בלילות. זה משהו שלא נפטרים ממנו".

בשומן נאספה משפחתה של חמדה בידי הקהילה היהודית המגובשת בעיר, אולם תלאות המלחמה לא פסחו עליהם: "את אבא שלי לקחו למחנה עבודה. אמנם זה לא היה מחנה נאצי, אבל היה קשה. רדיפות של שונאי יהודים היו גם בבולגריה. היינו הולכים לקחת את הקצבה של הלחם והיו מקללים ומכים אותנו, או זורקים לנו את הלחם, וזה קרה כל הזמן בכל מיני סיטואציות. עם זאת, עדיין שפר עלינו גורלנו בבולגריה".

חמדה מספרת כי הוריה הגנו עליה ועל אחותה "כמו בצמר גפן, אבל ילדים שומעים דברים. שמענו שעושים מהיהודים סבון. יום אחד אמא שלי רצתה לחפוף לי את הראש. התחלתי לצרוח. הייתי ילדה מאוד משתפת פעולה והיא לא הבינה מה קרה, עד שאמרתי לה שאני לא רוצה להפוך להיות סבון שחופפים איתו".

לאחר תום המלחמה חזרה המשפחה לסופיה, אך לביתם כבר לא יכלו לחזור. במקום זאת, כל המשפחה המורחבת חיה על חלקה שהייתה שייכת לסבא שלה. למרות הצפיפות, חמדה זוכרת חוויות משפחתיות רבות בחצר הזאת, עד שעלו לארץ בשנת 1948: "אבא שלי היה ציוני שרוף ודובר עברית. שמי דרך אגב הוא חמדה במקור, ולא שונה עם עלייתי לארץ".

למודיעין הגיעו חמדה ובעלה בשנת 2000. לאורך השנים קיבלה חמדה את הפיצויים שניתנו  ליוצאי בולגריה, אך לאחרונה הבינה שככל הנראה מגיעות לה זכויות והטבות נוספות: "במשך הזמן הבנתי שמגיעות לי עוד הטבות וסיוע, אבל לא ניצלתי אותן. מאחר ואני משתתפת בקפה אירופה כאן בעיר, הבנתי מהרכזת שהתחיל בעיר שירות ייעוץ ללא תשלום. נעזרתי באנשי העמותה ואני יודעת שהגיעה תגובה ראשונית שהנושא בטיפול. כעת אני ממתינה לראות בדיוק ממה ההחזר מורכב. גם חברים שלי נעזרו בשירות של עמותת אביב לקבלת הבטחת הכנסה וקיבלו תגובה מהירה ויפה".

חמדה אמנם מודה על הסיוע שקיבלה, אולם למרות זאת יש לה בטן מלאה על יחסה של המדינה אל ניצולי השואה החיים בה כיום: "יאיר לפיד אמנם עשה שינוי גדול, אבל רק אתמול ראיתי בטלוויזיה שיש מיליארד שקלים בקרן שאמורה להעביר כסף לניצולי השואה, ולא מנוצלים.  אלפים רבים של ניצולי שואה עדיין בחיים בארץ והם עושים חישוב ציני קר שכל שנה מתים כמה מאות ותוך כמה שנים הכסף יישאר בידיהם. זה פשוט כל כך מרתיח!".

רק תבואו

את המימון לקיום פרויקט "נקודת זכות" במודיעין מספקת העמותה למען הקשיש בעיר. יו"ר העמותה, מיגל הרף: "זה אחד הפרויקטים החשובים ביותר שהעמותה לקחה על עצמה בשנים האחרונות. עבורנו זו זכות לממן ייעוץ לניצולי השואה ייעוץ וליווי נכונים, ואני מאמין בכל לבי שהם אינם צריכים לשלם ולו שקל עבור ליווי זה. אני מודה על האפשרות שניתנה לנו להיות שותפים בפרוייקט כה חשוב ומקווה שבמסגרתו כל ניצולי השואה המתגוררים בעיר יממשו את זכויותיהם במלואן.

 "אנו רואים כבר כי עשרות ניצולי שואה פנו לייעוץ ונמצאים בשלבים שונים בהליכים למימוש הזכאות שלהם, וחשוב לי להבהיר לכל ניצולי השואה המתגוררים בעיר ובני משפחותיהם: בכל שנה יש שינויים ועדכונים בזכאות של ניצולי השואה, במיוחד עקב מצב בריאותי משתנה ועוד. מאחר והייעוץ אינו עולה לכם ולו שקל אחד, אני קורא לכולכם להגיע לפחות לפגישה ראשונית ולוודא כי כל זכויותיכם ממוצות. אם לא, יועצי עמותת אביב יסייעו לכם למצות את זכויותיכם ללא כל תשלום מצידכם. חשוב לי להבהיר כי הפרוייקט ימומן בעיר ע"י העמותה עד שנראה כי אין יותר פניות הנמצאות בהליכים. לכן, חשוב להזדרז ולפנות כעת לעמותה לבדיקה ייעוץ וליווי".

לכאן פונים

העמותה למען הקשיש קוראת לכל ניצולי השואה הגרים בעיר ובני משפחותיהם להתקשר לשי"ל לקביעת פגישה ראשונית לייעוץ בטלפון: 08-6499695 בימים א' עד ו' בין השעות 9:00-12:00, ו אחר הצהרים בימים א' – ה' 16:30-18:00. 

בתמונה: עו"ד אסתי שטייניץ מייעצת לניצולת שואה במשרדי שי"ל במודיעין (צילום פרטי)

כתבות נוספות

האופי ניצח

ארז בנודיס הגיע לעירוני מודיעין רק לפני כשנתיים, והצליח להפוך את הסגל לקבוצה בלתי שבירה. רגע אחרי ההעפלה ההיסטורית מסכם המאמן: "הרוח הקבוצתית היא השחקן המצטיין של העונה"

האופי ניצח

ארז בנודיס הגיע לעירוני מודיעין רק לפני כשנתיים, והצליח להפוך את הסגל לקבוצה בלתי שבירה. רגע אחרי ההעפלה ההיסטורית מסכם המאמן: "הרוח הקבוצתית היא השחקן המצטיין של העונה"

המשך קריאה »