אלי קדם
טיפים לתחזוקה נכונה של השיש במטבח

טיפים לתחזוקה נכונה של השיש במטבח

השיש, משטח העבודה שלנו, הוא החלק החשוב ביותר במטבח מבחינה פונקציונלית, ומכיוון שהוא תופס שטח לא קטן במטבח, הוא חלק בלתי נפרד מעיצובו הכללי. ישנם סוגים שונים של משטחי שיש, שבעצם יש לקרוא להם משטחי עבודה כי בדרך כלל הם לא עשויים אבן שיש, ולכל אחד מהם כללי שימוש שונים מעט ומראה עיצובי שונה. לפניכם הטיפים החשובים ביותר לשמירה על משטח העבודה במטבח.

שמירה נכונה על ניקיון

שיש נקי הוא הוא שיש יפה, ואם כבר השקעתם בעיצוב המטבח ובמשטח השיש שבו, שמרו עליו נקי. אבל – חשוב לדעת שלא כל סוגי השיש עמידים לכל חומרי הניקיון וחשוב לדעת כיצד לנקות את השיש נכון. מים וסבון כלים עובדים טוב תמיד, בכל סוגי המשטחים כמעט, למעט משטחים מאבן אוניקס שעשויים לספוג את המים ולמעשה כלל אינם מתאימים למשטח עבודה במטבח.

כאשר אתם בוחרים חומרי ניקיון הקפידו לבחור בחומרים המתאימים לסוג השיש שיש לכם, והשתדלו לנקות את הלכלוך מייד כאשר הוא נוצר, כך שלא תצטרכו להשתמש בחומרי ניקוי חריפים או בשפשוף המקום, שעשוי לשרוט את השיש.

בלי כתמים

ישנם חומרים שעשויים ליצור כתמים לא רק על הבגדים שלנו אלא גם על משטחי השיש – יין, שמן, סלק, מיץ מפירות או ירקות, כורכום, מיץ לימון ועוד. כמובן שלא ניתן להימנע לחלוטין מהשפרצת חומרים שונים בזמן בישול או הכנת אוכל, אבל אם כבר השפריץ לכם משהו  - נקו אותו מייד.

ככל שהחומרים שוהים זמן רב יותר על השיש כך הכתם נספג יותר עמוק בחומר ופוגע במראהו. גם אם הנזק אינו נראה לעין בלתי מזוינת באופן מיידי, כאשר הוא מצטבר השיש מתחיל להיראות פחות יפה גם אם אתם לא מבינים למה.

מכות חום

חלק מסוגי השיש עשויים לחטוף "מכת חום" כאשר מניחים עליהם דברים חמים כמו סירים שהורדתם ישר מהאש. שיש גרניט למטבח הוא העמיד ביותר לחום, ואין שום בעיה להעמיד עליו סירים חמים, וגם לקוריאן הסינתטי עמידות גבוהה לחום, אך שיש אבן קיסר ואבן אוניקס רגישים יותר ועדיף להימנע מלהניח עליהם ישירות סירים חמים או תבניות שיצאו מהתנור. הנחת סירים חמים או תבניות ישירות על משטח שיש שאינו עמיד בחום יכולה לגרום לשינויים בגוון השיש או לגרום לשריטות בחומר.

כדי להימנע מכל אפשרות לנזק למשטח העבודה, הקפידו תמיד להניח משטח מבודד חום על השיש לפני שאתם מניחים עליו משהו חם.

שריטות

שיש גרניט הוא משטח העבודה העמיד ביותר, וככזה הוא עמיד גם בפני שריטות, וגם משטחי אבן קיסר עמידים למדי בפני שריטות. בכל זאת, ההמלצה הכללית היא לא לחתוך ישירות על השיש שום דבר, אף פעם. ברוב המקרים אתם עשויים לחרוץ את השיש, במקרה של שיש גרניט אתם עשויים להזיק גם לסכין.

הבעיה בשריטות, מעבר לעובדה כי הן מכערות את השיש, היא הצטברות הלכלוך בשריטות, מזעריות ככל שיהיו, והתהוות מצבורי חיידקים במקומות הללו. בנוסף, השריטות עלולות לגרום, בסופו של דבר, לחדירת חומרים שונים לתוך האבן, מה שעשוי להרוס את השיש.

כדי להימנע מהאפשרות לשריטות, הקפידו להשתמש תמיד בקרש חיתוך ולעולם אל תחתכו שום דבר ישירות על השיש.

איטום

כדי להאריך את חיי השיש שלכם ישנם חומרים שונים שניתן להשתמש בהם כדי לאטום אותו. ווקס וחומרי סילר שונים למריחה מספקים לשיש הגנה מפני שמן, לחות, צבע ונזקים אחרים, וניתן למרוח אותם לבד.

רק אל תשכחו להתאים את חומר האיטום לסוג השיש שיש לכם במבטח.

אם וכאשר

אם בכל זאת קרה והשיש נפגע מסיבה זו או אחרת, זה לא בהכרח אומר שצריך להתקין שיש חדש. לעיתים ניתן לחדש את השיש על ידי שיוף האבן, בצורה ידנית אם מדובר בכתם קטן ובעזרת מכונת ליטוש מקצועית אם מדובר בכתם גדול, ומריחת חומרי הגנה מחדש לאחר העבודה. 

אם הגעתם למצב כזה, התייעצו עם אנשי מקצוע ובדקו מה כדאי ומה עדיף – התקנה מחודשת או עבודת חידוש.

יאיר דנון