(new)דיור מוגן 6.2.20
פותחים, סוגרים, עוברים

פותחים, סוגרים, עוברים

רגע לפני סוף השנה ניכרת בתחום העסקים הקטנים דינמיקה מואצת • לא כולם מחזיקים מעמד, חלק עוברים דירה וחלק מתחדשים בפעם הראשונה • כמעט כל השינויים הם בתחום המזון ובעירייה מקווים שפתיחת המע"ר החדש תעביר את מודיעין לפאזה יציבה יותר • תמונת מצב

לאחר כמה חודשי שקט יחסי, בחודשיים האחרונים חלה התעוררות של ממש בתחום העסקים הקטנים בעיר, וגם העסקים הגדולים יותר. ניתן לאמוד את מספר העסקים החדשים בכעשרים לפחות, אך מנגד גם נסגרו לא מעט עסקים, כולל ותיקים ומוכרים.

הסיבה הראשונה היא סוף השנה האזרחית שמתקרבת ועימה גם סוף שנת המס. זוהי בדרך כלל נקודת זמן נוחה ומקובלת לסגירה של עסקים חדשים וכמובן לפתיחת חדשים. רכיב מרכזי נוסף הוא המע"ר המתעורר (ראה ידיעה נפרדת בגליון זה). המע"ר מתחיל להתאכלס בימים אלה גם בדירות מגורים וגם בשדרת העסקים החיצונית שמול הקניון, ברחוב ערער. בימים אלה ממש כבר נערכים בעלי מסעדות חנויות נוספות להיכנס לשדרה המרכזית עצמה.

גם מחוץ למע"ר, העיר מתפתחת וגדלה. שכונות חדשות ממשיכות בתנופת הבנייה כמו הציפורים שמשלימה את איכלוסה ונופים שנמצאת באמצע התהליך. יחד עם המע"ר נוצר גידול טבעי שמייצר ביקוש.

אלה שעוזבים

גסטון: מסעדת הבשרים המוערכת שפתחו האחים לגזיאל בפארק המים ברעות, במקום שבו פעלה לפני כן מסעדת "דיאבולו". ליד חדר הכושר והבריכה התנהלה סצינת בשר משמעותית, אבל האחים לגזיאל לא הצליחו לשמור על הלוקיישן המצויין והחליטו לדלג החוצה - לאיירפורט סיטי. הבעלים יותם לגזיאל מאמין שבמיקום החדש "יש אוכלוסיה מספיק טובה כדי לבוא וגם תושבי מודיעין שרוצים בשר משובח יגיעו לאיירפורט סיטי. זה ממש לא רחוק, רבע שעה נסיעה".

למסעדה היה קהל אוהדים רחב. אחד המעריצים והסועדים הקבועים היה דורון שולדנפריי,  יזם הנדל"ן. הוא אינ מסתיר את צערו על העזיבה: "זו המסעדה הראשונה במודיעין שהיתה ברמה אחרת. היה כיף לנסוע חמש דקות ולהגיע לשם. חבל שמודיעין, שאינה משופעת במסעדות, תישאר עם בתי קפה ובינוניות".

"הינשופה והקירח" היתה חנות מקורית שפעלה בקניון רננים במכבים במשך כארבע שנים, ונמכרו בה בעיקר מוצרי יד שניה, וינטג', בגדים, סרוויסים, בגדי תינוקות, ספרים, תקליטים ואביזרים לבית. במיוחד כאלה שנשכחו מהעין ומהלב ושעם הזמן הצמיחו ערך נוסטלגי ואספני. יוסי אבולעפיה ("הקירח") ואשתו דנה ("הינשופה") ניהלו את החנות, שגם פעלה כסוכנות דואר ומרכז לחלוקת חבילות.

ענבה בר: עוד מסעדה שנסגרה, לאחר שפעלה במשך כשלוש שנים מתחת ל"קפית" שמעל פארק ענבה. "ענבה בר" פעלה במבנה ששייך לעירייה, המשכירה אותו למושיק צדקיהו המפעיל את "קפית". לפי מסמכי המכרז מחויב הזכיין של המבנה להפעיל מסעדה אחת כשרה (זוהי "קפית" שסגורה בשבתות) ומסעדה אחת לא כשרה (זו היתה "ענבה בר" הפתוחה בשבת). המסעדה הצליחה למדי והיתה מלאה בסופי השבוע, אך בימי חול אופיינה בתפוסה נמוכה מדי, מה שלא אפשר לבעלים לשרוד לאורך זמן. במקום "ענבה בר" ייפתח בקרוב בר מקומי חדש בשם "פאזה בר" בבעלות לירון קרדי - מי שהיה מנהל המטבח של מסעדות "מיכלי'ס" ו"פדריק" בעיר.

מדלן: בית הקפה בבעלות אלה ברקאי, שפעל במרכז עינב מספר שנים. ברקאי היא קונדיטורית ולמודיעין היא הביאה את הניחוח הצרפתי של עוגיות המדלן המפורסמות מרחובות פריז.

"קה ריקו": הפיצריה של עומר קדרה במרכז "לב העמק" בשדרות עמק האלה נסגרה ממש בימים האחרונים ולמעשה היא עוברת ל"קאנטרי סנטר" בשדרות עמק החולה. במיקום זה כבר מפעיל קדרה פיצריה בשם "ג'איינט" והוא תמותג בקרוב מחדש תחת השם "קה ריקו". קדרה גם מסביר על הסיבה ועל אופי המקום המאוחד: "בעמק החולה נעבוד יותר על משלוחים ופחות על ישיבה במקום. זה יותר משתלם מבחינה פיננסית אז עשיתי את השיקול. כאן בלב העמק היה לי מקום גדול והרבה הוצאות. שם בעמק החולה המקום חסכוני יותר וקטן יותר ונמשיך לתת את השירות ולהביא לתושבי העיר את הפיצה הנהדרת שלנו, שהיתה הראשונה בעיר".

אחרים שראוי להזכיר: גם הטמבוריה במרכז "לב העמק" נסגרה באחרונה ובכלל נראה שהמקום סובל מתקופת שפל לא פשוטה. כבר שנה ויותר מאז נסגר "קפה אין" שפעל במקום והחלל שהותיר נותר ריק. חנות המחשבים "רמי מחשבים" במקום נסגרה.

אלה שמצטרפים

בחודשים האחרונים נפתחו ארבעה בתי עסק חדשים במרכז המסחרי "יורו שופס" בשדרות מנחם בגין. רשת הקמעונאות "ויקטורי" פתחה סניף בשטח של כ-2,000 מ"ר. בנוסף נפתחו במרכז מסעדה מקסיקנית, החנות "יוניק פאשן" (אופנת נשים וגברים), בוטיק בשרים וחנות נוחות. עופרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי "יורו ישראל" (הבעלים של "יורו שופס") מציינת כי "בחודשים האחרונים יש התעוררות בפתיחת עסקים במודיעין. אנו מרגישים זאת גם אצלנו. תמהיל העסקים המגוון נותן מענה לצורכי התושבים מהשכונה ומאלו הסמוכות לה".

במע"ר, כאמור, מתרכזת רוב תשומת הלב והגרעין הראשון של העסקים כבר נמצא "על קו הזינוק". בשדרה המרכזית, על אי התנועה, יש חמישה מבנים מודרניים המכונים "קיוסקים" אך הם ישמשו כמסעדות, בתי קפה וברים לכל דבר. יפעלו בהם המסעדה הבשרית "קסבה" (בבעלות מושיקו צדקיהו, מבעלי "קפית"), סניף מוקטן של ההמבורגריה הוותיקה "מורדן בר" מליגד, שני בתי קפה נוספים וסניף של "פסטה באסטה": זוהי אחד הרשתות הטרנדיות בארץ לפסטה מתוצרת עצמית במחירים "עממיים" והיא תהיה כשרה ולא תיפתח בשבת (להבדיל מסניפים אחרים של הרשת).

במזרח המע"ר, מול הכניסה לקניון, כבר מבשרים שלטים על פתיחת קצביה חדשה, חנות ומזון של "חממה" ו"מאפיית השרון". בקומפלקס של בית הדיור המוגן "פאלאס מודיעין" של קבוצת עזריאלי ייפתח בקרוב בית קפה של רשת "בנדיקט" - שיהיה פתוח שבעה ימים בשבוע ובתוך תקופה קצרה גם עשרים וארבע שעות ביממה. ברשת מקווים לשחזר במודיעין הצלחה של סניפים כמו אלה שבתל אביב. הסניף המקומי יכלול כשמונים מקומות ישיבה ועוד מספר דומה של מקומות בחוץ ב"סגירת חורף" - אזור מחומם ומוגן מגשם.

אחרונים חביבים שראוי להזכיר בין החדשים: ב"בית גלי" בשילת נפתח באחרונה מכון כושר חדש בשם "פיט קלאב". במרכז "לב העמק" נפתח המרכול החדש "ס.מ. מעיין" בבעלות סמי מלכה, שמחזיק בסניפים גם בחשמונאים ובכפר האורנים. פיצה "יוניקה" נפתחה במרכז המסחרי רננים במכבים ולפני מספר שבועות נפתח באותו מרכז גם פאב חדש – "במבו בר". את המקום פתחו שלושה צעירים מקומיים ולפי הדיווחים הוא כבר מתמלא היטב בסופי השבוע.

זה ה"גיים צ'יינג'ר"

תמונת המצב מלמדת שרוב העסקים שנסגרו כאן הם מתחום המזון והבילוי. חבר המועצה ומחזיק תיק הצעירים אלעד שמעונוביץ מתייחס לכך: "ענף המסעדות בישראל עובר תקופה לא פשוטה וקיימת תחלופה גדולה של עסקים ומקומות בילוי בכל הארץ. העובדה שנושא היוממות במודיעין עדיין לא מפותח ורוב התנועה היא בערב או בסופי שבוע, מקשה על מקומות כאלה. אבל אני לא שותף לתחושה שמקומות נסגרים וקיימת תופעה חריגה בעיר. לא קל לבעלי העסקים בעיר אבל כן יש יציבות טובה. ההגעה של רשת 'בנדיקט' לעיר היא בשורה מעולה. אנחנו מלווים אותם בתהליך ובפתיחה של המקום. לדעתי הוא יהיה מבוקש מאוד ויעד עלייה לרגל עבור תושבי מודיעין".

העובדה שבנדיקט למשל אינה כשרה זה טוב או בעייתי?

"הנושא של פתיחת עסקים בשבת הוא מורכב. מצד אחד העסקים שפתוחים בשבת עמוסים מאוד בעבודה בסופי שבוע וקשה מאוד להשיג בהם מקום, וזה טוב מאוד עבור הקהל החילוני. מצד שני, העסק מתחיל בנקודת פתיחה נמוכה יותר כאשר 25% מהאוכלוסייה בעיר, שהיא בעצם הדתיים, לא יכולים ליהנות מהמקום. מפלגות ארציות ומקומיות עשו הון פוליטי מנושא פתיחת העסקים בשבת אבל לא ממש תרמו לו. כדי שעסק יהיה פתוח בשבת הוא צריך להנות מתנועה טובה לאורך כל השבוע ולא רק בסופי שבוע. זה תלוי קודם כל בתושבי העיר שיצביעו ברגליים, וגם בנו כעירייה שדוחפת ומעודדת תרבות בילוי בכלל, ובטח בסופי שבוע. 'בנדיקט' יוביל מהפכה בעיר ללא ספק המספר הרב של מקומות הבילוי שייפתחו בשדרה החדשה יהיה גיים צ'יינג'ר של העיר. המטרה שלנו היא לגרום לתושבי העיר להתרגל לבלות במודיעין. בערבי אמצע שבוע ובטח בסופי שבוע. לכן אנחנו מתכננים לקיים אירועים בשדרה המרכזית ופעילויות כמו שבוע האוכל בשיתוף המסעדות בעיר. אני מאמין שנגיע לכך עם השדרה החדשה שתהפוך למתחם בילוי ופנאי אטרקטיבי, ואז כל מקומות הבילוי והמסעדות בעיר, אלו במרכז העיר וגם בשאר רחבי העיר, ירוויחו וייהנו מכך".  

(new)עידן הפרזול 13.1.20