(new)ויקטורי
"מתקשרים אלינו תושבים ובוכים, ואנחנו בוכים איתם"

"מתקשרים אלינו תושבים ובוכים, ואנחנו בוכים איתם"

נזקי המשבר הכלכלי מתחילים להופיע גם במודיעין עם סגירתה של כרמי'ז, המסעדה הוותיקה בעיר, אחרי 14 שנות פעילות • בעירייה ינסו לסייע, אבל ספק אם זה יספיק כדי למנוע קריסת עסקים רבים

כרמי ויפית זקן השבוע במסעדה הריקה (צילום פרטי)

בעוד השלכות הסגר במהלך החודשים מרץ-אפריל ממשיכות להתגלות, גם במודיעין כמובן, נכנסו השבוע לתוקף ההנחיות החדשות, שמן הסתם יעמידו בסכנת קריסה בתי עסק רבים בעיר במידה ולא יקבלו תמיכה ממשלתית משמעותית.

כזוכר, ביום שלישי החליטה ממשלת ישראל על סגירה מיידית של הבארים, חדרי הכושר ואולמות האירועים, אלו שעוד לא הספיקו להתאושש מהסגר הקודם. כך למשל נסגר חדר הכושר 'אייקון פיטנס' בעיר שבוע לאחר שנפתח במע"ר. מנהלת הסניף, נופר זדה, סיפרה: "זה מאד מאכזב והתחושה קשה. בסך הכל קשה להבין מדוע דווקא מכוני כושר? הרי ראינו כבר שרמת ההידבקות במכוני כושר היא הנמוכה ביותר שיש, לעומת מקומות אחרים כמו בים או במקומות נוספים, ולכן אני מרגישה שחבל מאד. אנחנו מאד מאוכזבים מהממשלה ואני מאד רוצה לחשוב שהדברים האלה ישתנו בקרוב מאד. זה ממש לא נעים לסגור עסק שבוע לאחר פתיחתו מה גם שיש לי עשרה עובדים ויותר מדריכים מאמני כושר ואני מקווה שנראה שינוי בקרוב מאד".

עוד בשורה מעציבה שהתקבלה השבוע הייתה ההודעה על סגירתה של מסעדת כרמי'ז בסולומון סנטר, אולי המסעדה הוותיקה בעיר שסוגרת את שעריה לאחר 14 שנות פעילות.

המסעדה האיטלקית נפתחה בקיץ 2006, בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, והצליחה להחזיק מעמד שנים רבות בענף בו מרבית העסקים נסגרים כבר בתוך שנתיים-שלוש. השבוע הודיעו בעלי המסעדה, בני הזוג כרמי ויפית זקן, על סגירת המקום. "הסגירה נעשתה בהחלטה מושכלת. החוזה שלנו הסתיים בסוף יוני והחלטנו שלא להאריך אותו", סיפרה השבוע למודיעין NEWS יפית זקן.

לדברי בני הזוג סגירת המקום הגיעה מתוך ראייה מפוכחת של המציאות היום, וגם זו שתבוא בחודשים הקרובים: "העסק הזה היה הבייבי שלנו, אבל אנחנו לא רואים איזשהו עתיד לענף עם כל מה שקורה כאן".

למה הכוונה?

"לכך שהקורונה תהיה איתנו כנראה לעוד הרבה זמן. התחלואה הולכת וגוברת ולכן הבנו שהעסק כבר לא כלכלי בצורת העבודה הנוכחית. אנשים חוששים מאד לבוא למסעדות, וגם אי הודאות במה שקורה כאן מדי יום הביאה לכך שהתוצאה הייתה שכל האירועים שהיו מתוכננים להתקיים אצלנו בכרמי'ז עד לחודש ספטמבר פשוט בוטלו".

איך הגיבו הלקוחות הוותיקים?

"ראינו את התגובות שלהם לפוסט שפרסמנו בפייסבוק וזה מאד מרגש. גם אלי מתקשרים תושבים ובוכים ואנחנו בוכים איתם. זו פעם ראשונה שסוגרים כאן מסעדה כל כך ותיקה. אני חושבת שהיינו המסעדה הכי ותיקה במודיעין".

איך בכלל עברתם את תקופת הקורונה והסגר?

"כל תקופת הקורונה כרמי ואני החלטנו שנמשיך לעבוד. גם בתקופת הסגר התעשתנו מהר, אמרנו לעצמנו שאנחנו יודעים לעשות משלוחים ונתארגן לכיוון הזה ולטייק-אוויי וזה עבד".

אז למה לא להמשיך במתכונת הזו?

"כי המשלוחים היו נתח של 10% מהפעילות ואי אפשר לבנות רק על זה. בהתחלה זה היה בהיקף לא רע, אבל גם לאנשים לא היה כסף והם העדיפו לבשל בבית, כך שמצב האבטלה מאד ניכר בעסק שלנו".

ומה תעשו עכשיו?

"רק בשבוע שעבר קיבלנו את ההחלטה לא לחתום על חוזה המשך, ואז החלטנו לעצור. לא רצינו לייצר בור פיננסי גדול יותר קדימה ולכן עצרנו. אנחנו עוד לא יודעים מה נעשה, הכל ממש חדש, אבל נהיה עם עוד מיליון מובטלים שיש עכשיו. אמנם כעצמאים אנחנו גם לא זכאים לדמי אבטלה, אבל אני יודעת שנסתדר. מה שהביא בסופו של דבר להחלטה הקשה היה הגל השני שהתחיל,  ולאחר שראינו שהתחלואה מזנקת הבנו שזה הדבר הנכון לעשות. עכשיו כשאני רואה את התגובות של האנשים, אני מבינה עד כמה היינו כאן בית להרבה תושבים, והקטע הזה יהיה קשה לנו. יחסר הקשר עם האנשים, יחסר לנו לארח, אבל זה גם נותן לנו כח להאמין בעיר הזאת".

איך מסכמים 14 שנים?

"בשיאה של מלחמת לבנון השנייה פתחנו את שערינו לקהל הרחב. אירחנו, שירתנו, האכלנו, חגגנו, הפתענו ופינקנו את תושבי מודיעין ואורחים ממקומות שונים בארץ. זו הייתה תקופה מאתגרת, מלמדת, מעשירה ומהנה, תקופה שבה גידלנו דור של לקוחות אוהבים, לקוחות שהיו ילדים והפכו לחיילים, לקוחות שהיו נערים והפכו לסטודנטים, זוגות שרק הגיעו לעיר והקימו כאן את ביתם. חיבקנו וחיבקו אותנו חזרה, עברנו שנים נפלאות יחד, וכמו כל דבר טוב גם זה נגמר. עכשיו זה הזמן לומר תודה. תודה על האמון בנו, תודה על הבחירה והאהבה, ותודה על הפרגון".

ינסו להושיט יד

חבר המועצה אלעד שמעונוביץ, מי שיזם את "שבוע האוכל" שהתקיים בשנים האחרונות בעיר, הגיב השבוע על ההודעה על סגירתה של כרמי'ז: "לא מעט מקומות בילוי בעיר, שהצליחו בקושי לשרוד את הגל הראשון, עלולים להיסגר בגל השני בשל ההגבלות החדשות. המקרה העצוב של כרמי'ז הוא לא חד פעמי לצערי, ובקרוב נשמע על מקומות נוספים".

מי שתקף השבוע את המגבלות החדשות שהוטלו על המסעדות היה חיים ביבס, בכובעו כיו"ר מרכז השלטון המקומי. ביבס כתב בדף הפייסבוק שלו כי "לממשלה היה זמן ללמוד, אך מסתבר שהיא לא למדה. המסעדות נלחמות על חייהן – אין הגיון בהטלת מגבלות כוללניות כאילו כל המקומות דומים ויש בהם אותם תנאים. יש הבדל בין מסעדה גדולה למסעדה קטנה, יש הבדל בין פאב עם מקומות ישיבה בפנים ובין בית קפה עם חלל מרווח בחוץ".

מיד עם פרסום המגבלות החדשות הודיעה העירייה כי תנסה לסייע למסעדות בעיר, ותתיר לבעלי מסעדות ובתי קפה במרכזים המסחריים, במע"ר ובמרכז עינב להרחיב את שטחי הישיבה החיצוניים ללא תוספת תשלום לעירייה, אולם בכפוף לתיאום מול מחלקת קידום רישוי עסקים.

ביבס אמר השבוע: "המגבלות החדשות מהוות פגיעה משמעותית בבעלי העסקים המקומיים שלנו. לצד הצורך בהגברת האכיפה למניעת התפשטות נגיף הקורונה, אנו ערים למצוקת בעלי העסקים ובודקים כל הזמן כיצד ניתן לסייע להם בתוך התקופה המורכבת והמאתגרת שאנו חווים, כשהמטרה היא לשקם את העסקים ולקיים שגרה ככל הניתן, אל מול שמירה על בריאות הציבור".

"לנו כעירייה יש יכולות לעזור ולסייע, למרות שההגבלה ל-30 מקומות חיצוניים היא גם מכה קשה", הוסיף השבוע שמעונוביץ. "ביצעתי מיפוי של המקומות הגדולים בעיר וההקלות שלנו יכולות לעזור להרבה מהם: יציאה החוצה למרחב הציבורי ששייך לעירייה, כמו לדוגמה רחבת היכל התרבות שם פועלת מסעדת פפינו, השדרה המרכזית במע"ר, ואפילו סגירה זמנית של מקומות חנייה פנימיים סמוכים לעסקים, כי ברור שגם חנייה נדרשת פחות בתקופה כזו".

וזה מה שיעזור למקומות האלה לשרוד?

 "בכלל לא בטוח, כי המצוקה היא קשה, אבל עבור עסק שיכול להכניס רק 20 אורחים בחלק הפנימי ואין לו פתרון לחלק החיצוני עבור 30 אורחים נוספים, זה מהלך משמעותי מאד בשבילו. אנחנו ממשיכים לחפש עוד רעיונות ועוד פתרונות יצירתיים כדי לסייע, כי לצערי המצב הבריאותי והכלכלי רק מחריפים וזה מחייב אותנו לסייע להם".

(new)שלומי תבלינים 18.5.20