בחזרה לשנות השבעים

עדי כהן סימן טוב
השבוע במדור: מתכון עם טוויסט לדובשניות המסורתיות, וקציצות קלות להכנה שגם הילדים יאהבו
צילום: פרטי

דובשניות כוסמין טבעוניות

האמת שאף פעם לא הייתי מחובבי הדובשניות, לפחות לא מהסוג שמוכרים בחנויות. הן בדרך כלל יבשות מאד, עם טעם מתוק וכבד שאני לא אוהבת. אבל אני מקבלת פניות רבות למתכון לדובשניות טבעוניות, אז החלטתי להרים את כפפת המטבח ולעשות משהו שאף פעם לא עשיתי – להכין מתכון למנה שאני באופן אישי פחות אוהבת.

באופן מפתיע, יצאו עוגיות קלות ואווריריות, עם מתיקות עדינה, פריכות בחוץ ורכות בפנים. ממש תענוג ומתכון חדש שבהחלט אאמץ. האמת, לדעתי צריך לקרוא להן סילאניות, אבל זה כבר עניין אחר. אז לכל מי שהתגעגע, קבלו דובשניות טבעוניות במתכון קל הכנה וטעים. בסוף המתכון צירפתי גם אופציה להכנת דובשניות טבעוניות ללא גלוטן.

המצרכים:

יבשים:

1.5 כוסות קמח כוסמין 70% (אפשר כל קמח אחר)

1 כפית אבקת אפיה

1/4 כפית סודה לשתיה

1/3 כוס סוכר קוקוס חום או סוכר חום כהה

רטובים:

1/3 כוס סילאן טבעי ללא סוכר

3 כפות רסק תפוחים ללא סוכר

1/3 כוס שמן זרעי ענבים או קנולה

 

לקישוט: בטנים/אגוזים/פיסטוקים קצוצים/אבקת סוכר (אופציה)

לגיוון הטעמים: אפשר להוסיף לבצק מעט גרידת תפוז/ג'ינג'ר, או להוסיף כפית אספרסו לתערובת.

 

אופן ההכנה: מערבבים יחד את המצרכים הרטובים עד לקבלת נוזל אחיד. מוסיפים את המצרכים היבשים ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד רטוב ודביק (אין ללוש או לעבד אותו מעבר לכך). בידיים רטובות מעט מגלגלים כדורים קטנים מהבצק, ומניחים על נייר אפייה המונח על גבי תבנית אפייה.

שימו לב שהעוגיות משתטחות בעת האפייה, ולכן כדאי לשמור על מרחק ביניהן. לפני האפייה אפשר לפזר קצת אגוזים/פיסטוקים/בוטנים קצוצים. אופים כ-15 דקות בחום של 180 מעלות, מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר ולהתייצב. אפשר לפזר אבקת סוכר אם רוצים.

לגרסה ללא גלוטן אפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן איכותי או בקמח שקדים. ייתכן שיהיה צורך לשחק עם כמות הקמח בהתאם לסוג שתשתמשו.

 

קציצות חומוס בקארי עגבניות קוקוס הודי

הקציצות האלו מדהימות: הן קלות להכנה, הרוטב משגע בניחוח קל של הודו, הן עשירות בחלבון מלא, ברזל וסיבים תזונתיים, ומהוות ארוחה משביעה ומאד בריאה.

 

המצרכים:

לקציצות:

1 כוס אורז מבושל (רצוי עגול)

1 כוס גרגרי חומוס מבושלים היטב

1/2 כוס קמח עדשים (במידת הצורך מוסיפים עוד קצת)

1 כפית מלח

 

לרוטב:

1 בצל גדול

5 עגבניות בשלות או פחית עגבניות מרוסקות

1-2 כפות רסק עגבניות

1/2 כוס קרם קוקוס

2-4 שיני שום

1 כפית קארי הודי

1 כפית מלח

מים

שמן זית או קוקוס

 

אופן ההכנה:  

הרוטב: קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים עד לשקיפות. מפזרים תבלינים ושום ומטגנים מעט, מוסיפים רסק עגבניות ומעט מים כדי לדלל וליצור רוטב סמיך, מבשלים עד שמתחיל לבעבע ואז מוסיפים את העגבניות. מוסיפים מים עד לגובה העגבניות, מכסים במכסה ונותנים להתבשל כ-10 דקות. מוסיפים את קרם הקוקוס מערבבים ומבשלים עוד 5 דקות ומכבים את הלהבה.

בינתיים מכינים את הקציצות: מכניסים את חומרי הקציצות מלבד הקמח למעבד מזון, ומרסקים בפולסים רק עד שמתקבלת תערובת גסה ומעט דביקה שניתן לכדרר. מוסיפים את הקמח ומערבבים בעזרת כף. טועמים, מרטיבים טיפה את קצות האצבעות ויוצרים כדורים בגודל של כדור גולף. מוסיפים את הקציצות בעדינות לרוטב וממשיכים לבשל על אש נמוכה (חשוב) עוד 2-3 דקות. טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול.

כתבות נוספות