קציצות חריימה טופו
זו מנה ביתית פופולרית ואהובה, שמביאה טעמים עשירים וחמימים אל שולחן האוכל. הטופו הרך מתובל בתבלינים כמו כמון ופפריקה, והקציצות מוגשות עם רוטב עגבניות עשיר לארוחה מושלמת שכל המשפחה תאהב.
המתכון המקורי למנה הזו פותח על ידי אורי שביט ושף אבי ביטון לפני למעלה מעשור, ואני מציעה כאן עם שינויים והתאמות שלי.
המצרכים:
600 גרם טופו קשה
1/2 כוס קמח עדשים (אפשר להחליף בפירורי לחם). אם צריך אפשר גם יותר.
1 צרור כוסברה (כן, אפשר פטרוזיליה)
1 בצל גדול
2 שיני שום
3 כפות שמן
2 כפיות כמון
2 כפיות פפריקה מתוקה
1 כפית מלח – לפי הטעם
לרוטב:
1 בצל גדול פרוס
1 פלפל חריף קטן שלם
1 צרור כוסברה קצוץ
10 עגבניות בשלות, מרוסקות (אפשר מקופסא)
4-5 כפות רסק עגבניות
רבע לימון פרוס לפרוסות דקות
7 שיני שום שלמות
4 כפות פפריקה
2 כפות כמון
מלח לפי הטעם – בערך 1-2 כפיות
כ-3 כוסות מים
מעט שמן לטיגון
להגשה: כוסברה קצוצה
אופן ההכנה: מרסקים יחד את כל מרכיבי הקציצות מלבד הקמח בפולסים, רק עד שנוצרים פירורים דביקים. מוסיפים את הקמח ומערבבים יחד עם כף רק עד שנטמע בעיסה. חשוב שנקבל עיסה רכה ודביקה מעט. יוצרים קציצות עגולות, קצת יותר גדולות מכדור פינג פונג. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן ולוחצים טיפה עם כף היד כדי לשטח מעט (חשוב שיהיו שמנמנות ועבות), אופים כ-30 דקות עד להתייצבות והשחמה.
בינתיים, מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל, מוסיפים את השום. העגבניות, הרסק והתבלינים וממשיכים לטגן כ 2 דקות נוספות. מוסיפים את פרוסות הלימון ומים בהדרגה עד לקבלת רוטב דליל מעט. מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים כ-15 דקות. במידה והרוטב חמוץ מוסיפים 1/4 כפית סוכר לאיזון טעמים. מוציאים את הקציצות מהתנור ומניחים להתקרר. מכניסים את הקציצות האפויות לרוטב ממש לפני ההגשה (לא לבשל ברוטב!).
עוגת שוקולד בחושה שילדים אוהבים
זה מתכון נהדר לעוגת יום הולדת טבעונית טעימה ומהירה שאפשר להכין בקלות בלי להסתבך.
המצרכים (לתבנית אינגליש קייק. אפשר להכפיל כמויות):
1.5 כוסות קמח כוסמין/חיטה לבן (אפשר גם קמחים אחרים ובהתאם לשחק עם הנוזלים)
2 כפיות אבקת אפיה
3/4 כוס סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
1/2 כוס שמן
1.5 כוס חלב צמחי (סויה, שיבולת שועל, אגוזים)
1 כפית תמצית וניל
3 כפות קקאו איכותי
אופציה: חופן שוקולד צ'יפס לקישוט
לרוטב שוקולד (אופציה):
80 גר' שוקולד מריר איכותי
1 כף שמן
2 כפות חלב צמחי
1 כוס סילאן/אבקת סוכר (אופציה בלבד אם אוהבים מתוק מאד)
אופן ההכנה: מחממים את התנור לחום של 170 מעלות. בקערה, מערבבים את הרכיבים היבשים, מוסיפים את הרטובים וטורפים במטרפה רק עד שאין גושים והתערובת חלקה ונוזלית. מעבירים את התערובת מיד לתבנית אינגליש קייק משומנת, ואופים בחום של 170 מעלות כחצי שעה. אם רוצים אפשר לפזר לפני האפיה מעט פצפוצי שוקולד מלמעלה.
לאחר 30 דקות נועצים קיסם בעוגה, ואם הוא יוצא יבש העוגה מוכנה. אם הוא יוצא דביק יש לאפות עוד כ-5 דקות. מצננים לחלוטין ואז אפשר לפזר מלמעלה אבקת סוכר או רוטב שוקולד אם רוצים.
רוטב שוקולד: מניחים בקערה את כל הרכיבים וממיסים במיקרוגל 30 שניות (לא יותר!), מוציאים ומערבבים היטב. אם אין מיקרוגל, אפשר להניח את הקערה מעל סיר קטן עם מים רותחים ולהמיס בעזרת החום.
הערות חשובות מאד: אבקת אפיה עובדת בחום ומתחילה לעבוד מיד לאחר הערבוב עם המצרכים הרטובים. לכן, חשוב לערבב ולשלוח לתנור מיד. זמן האפיה משתנה בהתאם לתנור וסוג התבנית. לכן, תמיד כדאי לבדוק עם קיסם לפני שמסיימים את האפיה. אם מחליפים את הסילאן בסוכר יש להגדיל את הכמות ל-1 כוס סוכר, ואת השמן להגדיל ל-3/4 כוס.
החודש יפתח במודיעין הקורס לבישול בריא בהנחיית עדי כהן סימן טוב, 15 מפגשים מלאי תוכן, ידע ועשייה בהם לומדים לבשל אוכל בריא וטעים בקלות. לפרטים נוספים מוזמנים להתקשר או לשלוח הודעה: 052-6393378.