חודשי הקיץ הם העונה החמה של היתושים, והשנה, עם העלייה המשמעותית בתחלואה בקדחת הנילוס המערבי, ישנה חשיבות גדולה עוד יותר למאבק במעופפים המטרידים. עד כה התגלו במודיעין חמישה חולים בקדחת, אולם מן הסתם המספר גדול בהרבה משום מדובר רק באלו שהגיעו לטיפול בבתי החולים, כאשר מרבית הנדבקים חווים סימפטומים שגרתיים של מחלת חום.
בעיריית מודיעין נקטו השנה ביוזמה מקורית במיוחד, כאשר בימים אלו הופך רעיון של חבר המועצה יוסי אביבי, מחזיק תיק הבריאות, למציאות בה הובאו לעיר דגים שיאכלו את ביצי היתושים במקווי המים בעיר, וגם כמות עצומה של יתושים זכרים עקרים שיביאו בסופו של דבר להפחתה באוכלוסיית היתושים במודיעין.
השבוע הסביר אביבי: "העברה של נגיף קדחת הנילוס המערבי לאדם נעשית לרוב באמצעות עקיצה של נקבות היתושים. הזכרים לא עוקצים. הנקבה צריכה דם ממנו תפיק חלבונים שיסייעו לגוף שלה בייצור ביצים, אותן תטיל לאחר הזדווגות במים מתוקים עומדים. מכל מחזור הטלה יבקעו 120 יתושים חדשים, וב-28 ימי חייה של היתושה היא תטיל 3 פעמים, שזה כ-360 יתושים חדשים מכל יתושה".
"האתגר: איסוף ביצים מהמים וצמצום ההטלה", מסביר אביבי, "ריסוסים לא יחזיקו מעמד כי בכל יום יבקעו יתושים חדשים. ההצעה שהעליתי חולקה לשני שלבים: רכש דגי גמבוזיה שמזונם הוא ביצי יתושים ושחרורם באגם ענבה ובמקווי מים בעיר בהם יש מים עומדים, ורכש של מאות אלפי יתושים זכרים עקרים שיפוזרו בעיר, כדי שיזדווגו עם היתושות הפוריות ובכך יגרמו להטלת ביצים שמהן לא ייבקע כלום".
השבוע עדכן אביבי כי הדגים כבר נרכשו והוכנסו לאגם ענבה ומקווי מים נוספים, ומאות אלפי היתושים הזכרים העקרים צפויים להגיע למודיעין בעוד מספר ימים, וישוחררו ברחבי העיר בתקווה שימצאו לעצמם שידוך עם יתושה מקומית.
"אני מודה לראש העירייה חיים ביבס שבחן את ההצעה שלי ברצינות, אימץ את הרעיון והורה על מימושו בהקדם. ימים יגידו האם המיזם הצליח", מסכם אביבי.