באיחור של כחצי שנה, בשל דחיית הבחירות לרשות המקומית בגלל המלחמה, הוצג לאחרונה לחברי מועצת עיריית מודיעין דוח מבקר העירייה לשנת 2022, החושף מספר ליקויים וכשלים.
חלקו הראשון של דוח המבקר, אריק משיח, עוסק בפעילות ועדות החובה והרשות של מועצת העירייה, ומעלה כי חלקן לא התכנסו בתדירות הקבועה בחוק. על פי החוק, ועדות החובה אמורות להתכנס לכל הפחות אחת לשלושה חודשים, ואלו הוועדות שלא עמדו בנוהל זה: ועדת ביקורת (שקיימה רק 2 ישיבות במהלך שנת 2022), ועדה להנצחת זכר הנרצחים בפעולות טרור (3), ועדת איכות הסביבה (1), ועדה למיגור אלימות (1), ועדת הנחות בארנונה (3), ועדת ביטחון (2), ועדת מל"ח (2). בקרב חלק מוועדות החובה המצב גרוע עוד יותר, כאשר שש מהן לא התכנסו כלל במהלך אותה שנה: ועדת חינוך, ועדת בטיחות בדרכים, ועדה לקידום מעמד הילד, ועדה למאבק בנגע הסמים, ועדת שימור אתרים, ועדת ערר.
עוד עולה מדוח המבקר כי בוועדות הרשות המצב גרוע עוד יותר, כאשר במרבית 24 הוועדות לא התקיימה אפילו ישיבה אחת במהלך התקופה שבין תחילת 2021 לאמצע 2022. המבקר מציין כי גם בוועדות שבהן כן התקיימו מספר ישיבות, לא נכחו כל חברי הוועדה הנדרשים. משיח כותב: "העובדה כי ועדות החובה שהיו אמורות לפעול ברשות כונסו בתדירות נמוכה מן הנדרש או לא כונסו כלל, מעידה על התנהלות לא תקינה של העירייה".
בנוסף, מהדוח עולה כי גם בפרסום הפרוטוקולים של ישיבות הוועדות נפלו ליקויים. משיח כותב: "העובדה כי הפרוטוקולים של הוועדות המותרים לפרסום לא פורסמו באתר האינטרנט של העירייה אינה תקינה ופוגעת בשקיפות המידע לציבור ובזמינותו". עוד מוסיף המבקר כי "במהלך הביקורת הועברו לביקורת פרוטוקולים שלא הועברו קודם לכן למנהלת אגף מזכירות, ולא היה ידוע לאגף על קיום הישיבות והפרוטוקולים". משיח אף מוסיף כי גם בפרוטוקולים שפורסמו נפלו ליקויים ברישום חסר או לא אחיד. בסעיף ההמלצות קובע משיח כי "ראש העיר וראשי הוועדות נדרשים להעמיד את חברי הוועדה הנעדרים לעיתים תכיפות מישיבותיהן על חשיבות השתתפותם… ולהבהיר להם שאם אינם יכולים לעמוד במחויבות שלקחו על עצמם עליהם לפנות את מקומם לאחרים".
"יוזמה בעייתית, בלשון המעטה"
חלקו השני של הדוח נוגע לביקורת שערך המבקר באגף השכלה, למידה ויזמות, ממנו עלו ליקויים רבים בהתנהלות בתחומים שונים.
בסעיף המסקנות קובע משיח: "העירייה פועלת מול האוניברסיטה הפתוחה ללא מכרז; מנהלת מרכז הלימודים אינה מקיימת בקרה על הנתונים שמועברים על ידי האוניברסיטה. לפיכך אין בקרה או הערכה כמה כסף אמור היה להיכנס לקופת העירייה; דרישת הגזברות להעלות את דמי השימוש ל'דיאלוג' (האוניברסיטה הפתוחה לימודי חוץ) מ-15% ל-20% לא בוצעה, זאת למרות שלגופים שעבדו באופן זהה עודכנו אחוזי התשלום; המרכז הרב-תחומי העמיד לטובת רכזת 'דיאלוג' משרד בספרייה העירונית. הביקורת לא מצאה תיעוד לעסקה יחד עם חיוב על שכירת משרד".
עוד בסעיף זה קובע המבקר כי "בחירת המרצים המנחים במגוון פעילויות המרכז הרב-תחומי נעשית על פי החלטת המנהל, ולא באופן ממוסד כמו למשל על ידי ועדה. כמו כן, חסרים פרוטוקולים שיתעדו ויסבירו את ההחלטה; הביקורת מבקשת לחדד כי נדרש "לרענן" את סגל המרצים. חלקם מרצה שנים רבות מבלי שנערכו פניות חדשות למרצים באותם תחומים".
כמו כן, בדוח המבקר מתייחס משיח גם לנושא המפעילים וספקי השירות במרכז הרב-תחומי, שגם בו התגלו ליקויים בהתנהלות: "המרכז הרב-תחומי עובד עם מספר מפעילים מבלי שנחתמו חוזים כמתחייב. חוזה נמצא ללא תאריך החתימה, כמו גם ללא חותמת ולא ברורה זהות החותם מטעם העירייה, מה שמעמיד בספק את תוקפו".
מהדוח עולה כי גם הנהלת החשבונות של המרכז הרב-תחומי לוקה בחסר: "נמצאה אי התאמה בין פנקסי הקבלות לבין טופסי הפקדת הכספים בגין מכירת כרטיסים; מנהלת המרכז הרב-תחומי טעתה כאשר אישרה הנפקת מלאי כרטיסיות הנחה לפעילויות במרכז, יש מאין. יוזמה בעייתית בלשון המעטה. יצירת מלאי כרטיסיות בשווי כספי לא ידוע, שלא ניתן לניהול וללא שניתן לבצע ביקורת על הכספים ששולמו גם בחלוף הזמן".
עוד התייחס בפרק זה המבקר גם לפעילות מוזיאון מורשת החשמונאים החדש, כאשר על פי הדוח המוזיאון פועל מזה כשנה ללא ועדה מייעצת, הנדרשת כתנאי סף להכרה במוזיאון בידי משרד התרבות. בנוסף, המלאי במוזיאון אינו רשום ואינו מנוהל, זאת למרות ערכו הכספי הגבוה, והתפעול השוטף לוקה בחסר.
בסעיף ההמלצות קובע מבקר העירייה כי יש להסדיר מיידית את ההסכם עם האוניברסיטה הפתוחה, ובמידה וזה לא יבוצע על העירייה להפסיק את העבודה עם האוניברסיטה לאלתר. כמו כן, המבקר קובע כי "דמי השימוש יופעלו מול כלל המפעילים באחוזים שווים…הקצאת משרדים או תנאים נלווים תיבחן על ידי הלשכה המשפטית ויהיו חלק מההסכם או יבוטלו לאלתר…נדרשת הקמת ועדה מקצועית שתבחן, תחליט ותאשר את כל המרצים. נדרש לבחון אלטרנטיבות ולרענן את רשימת נותני השירות לעירייה". עוד קובע המבקר כי מנהלת החשבונות תינזף על ידי מנכ"ל העירייה, לאחר ש"מילאה את תפקידה בצורה חסרה ובמידת רשלנות". עוד מצפה כעת המבקר ממנכ"ל העירייה לפעול להקמת ועדה מייעצת במוזיאון מורשת החשמונאים.
בחלקו השלישי מתייחס דוח המבקר לנעשה בחווה האקולוגית בעיר, כאשר מתברר כי המלצות המבקר בשנת 2006 בוצעו באופן חלקי בלבד. כך למשל, בנושא המעמד התכנוני של החווה חלה "התקדמות מינורית בלבד". בעניין הסדרת נושא הבטיחות (כיבוי אש, חשמל וקונסטרוקטור), בו הומלץ לפני 18 שנים על טיפול דחוף, נרשם "ביצוע חלקי". עוד קובע המבקר כי האישורים השונים (כיבוי, בטיחות) אינם ברורים וכי קיים ספק לגבי תקפות פוליסת הביטוח.
מדוברות העירייה נמסר: "תפקיד מבקר העירייה ודו"ח הביקורת, אותו הוא מגיש מדי שנה, הוא לסייע בשיפור הליכים ותיקון ליקויים במהלך השוטף של העבודה, ותוך כדי ביקורת. הערות והצעות שמבקר העירייה העלה בדו"ח התקבלו כולן, ומרביתן כבר מיושמות בפועל".