שלושה שבועות לאחר יום הבחירות, אותו סיים אור גרינפלד כמנצח הגדול עם תוצאה מפתיעה במיוחד, הוא התיישב בכיסא סגן ראש העירייה בשכר וקיבל לידיו את תיק התחבורה. כפי שפורסם במודיעין News, גורמים במועצה הופתעו מכך, היות שלדבריהם "בתיק הזה יש לו רק מה להפסיד, משום שהכל תלוי במשרד התחבורה".
תפסנו השבוע את ראש "המחנה הליברלי" לשיחה על מצב התחבורה הציבורית בעיר, שכידוע הוא עגום למדי. למעשה, אפילו כדי לקבל משאבים אלמנטריים כמו קווים לשכונות החדשות בעיר, נאלצה העירייה לעתור לבג"ץ נגד משרד התחבורה בשנה שעברה. כמו כן, השמועות בבניין העירייה גורסות כי גרינפלד כלל לא רצה בתיק המורכב הזה, למרות שהיה פעיל מאוד בתחום עוד משנת 2018. "אני פעיל בתחום התחבורה כבר מ-2017 וזה משהו שחשוב לי לקדם, והגענו למסקנה, אני וראש העירייה, שזה מה שאני צריך לעשות. צריך לבוא ולעבוד בשביל הציבור, זה לא תחום שאפשר להזניח אותו".
ובכל זאת, זה תיק שכמעט בלתי אפשרי לרשום בו הישגים.
"אני חושב אחרת. אני חושב שיחד עם גורמי המקצוע בעירייה, שהם טובים, יש לנו הזדמנות לעשות שינוי. זה בדיוק הזמן שמכרז התחבורה הציבורית מתחלף, אבל זה גם שבילי אופניים ואורבניות והליכתיות, ולשם מודיעין הולכת. זה השלב שצריך להבטיח שיהיה פה מערך תחבורתי הרבה יותר טוב, וזה אתגר שאני רוצה לקחת על עצמי".
אז איך מניעים את משרד התחבורה לפעולה?
"תראה, אני סגן של ראש העיר, וזה לא משהו שאתה אומר 'אני לא יכול לגעת בו כי זה לא אלקטרולי בשבילי'. יש אחריות עירונית על הדבר הזה וצריך להגדיל אותה עוד יותר, ואנחנו גם נעשה את זה. צריך לייצר את הקשר הזה עם משרד התחבורה…".
זה קשר שלא היה עד היום?
"אני רק כמה ימים בתפקיד ורואה שיש קשר טוב, וזה הזמן להגיד כל הכבוד לקודמי בתפקיד שלמה פסי, ולגיא עידו והילה הדר ולטם גל, שמבינים את הצורך בתחבורה ציבורית טובה ובכלל בתחבורה. העיר גדלה, נהיים פקקים, צריך להביא עובדים לעסקים מבחוץ. צריך ליצור מערך שהוא גם פנימי שלנו וגם משותף לרשויות אחרות, כמו יישובי גזר ומודיעין עילית והאזור של ניל"י ונעלה, משם מגיעים למודיעין עובדים. צריך ללמוד את זה, להבין מאיפה מביאים את המשאבים ולתעדף את זה בסדר עדיפויות גבוה".
בעירייה אמרו כבר לפני שנה שהפתרון למערך התחב"צ הבעייתי בעיר יגיע רק במכרז החדש, שכעת בגלל המלחמה בכלל לא ברור אם יקרה ובאיזה היקף.
"המכרז הבא של התחב"צ הוא הנקודה שלנו גם לבוא ולהסתכל על הכאן ועכשיו וגם על ההתפתחות העתידית של העיר. נלחמו פה בשיניים כדי לייצר קווים לשכונות החדשות, הקימו מחלקה לתחבורה ציבורית בעירייה, וצריך להבין שזאת נקודת המפנה וצריך ללחוץ על משרד התחבורה ולייצר איתם את הקשר הנכון. זו עבודה יומיומית ואני התחלתי כבר לקיים פגישות עם הגורמים הרלוונטיים, כדי שכן נקבל את מה שאנחנו צריכים. אני מדבר על גידול של עשרות אחוזים בקווים העירוניים והבינעירוניים".
הבעיה היא שבמצב הנוכחי בכלל לא ברור אם יהיה מכרז.
"יכול להיות שזה יעכב קצת את המכרז, אבל זה חייב לקרות. אנחנו חייבים, בשביל תושבי העיר, שהדבר הזה יקרה. וגם אם כרגע זה לא קורה, אנחנו צריכים לשפר את מה שיש כאן ועכשיו. אי אפשר לשבת ולחכות שתתחלף החברה ויהיה מכרז חדש. יש מה לעשות כבר עכשיו, מאפליקציה שהעירייה משיקה ותחנות אוטובוס חכמות, מחלקה שמייצרת את הקשר הישיר עם חברת קווים ועוד. אני חושב שמבחינת השירות היה כאן שיפור גדול בשנים האחרונות, ואני חושב שהמשימה שלנו היא להחזיר לציבור את האמון במערך התחבורה הציבורית. ברגע שתחזיר את האמון יהיה להורים את הביטחון לשלוח את הילדים לבית ספר בתחב"צ, יהיו פחות פקקים סביב מוסדות החינוך בבקרים, יהיה מענה לצעירים שיוכלו לנסוע לעבודה וללימודים וכן להישאר לגור בעיר, ויהיו גם עובדים לעסקים. אנחנו צריכים תחבורה לאזורי התעסוקה, אנחנו צריכים לעשות היפוך פירמידה ולהביא אנשים לתוך העיר כי אנחנו עיר מתפתחת, ואנחנו צריכים נגישות לכל מוסדות הציבור".
בסופו של דבר, העירייה תצטרך לממן בעצמה מערך טוב יותר בתוך העיר ולאזורי התעסוקה?
"יש את "נעים בסופ"ש" ואת השאטלים לפארק הטכנולוגי, ויכול להיות שזה באמת אחד הפתרונות. שוב, צריך להעלות את נושא התחבורה הציבורית לראש סדר העדיפויות. אני אומר את הדברים בצניעות, כי ברגע שאתה משנה משהו אין דרך חזרה. צריך לקחת את הייעוץ הנכון, לייצר את הקשרים הנכונים ולהשתמש גם בגורמי החברה האזרחית ולבחון את הדברים, ועל בסיס זה לפתח את המערכת הזאת".
אז העירייה צריכה להבין שאין מה לחכות למדינה?
"זאת שאלה שאין לה תשובה ברורה. העירייה כן צריכה להעלות את הנושא גבוה יותר בסדר העדיפויות, והעיריות גם הוכיחו, עוד מתקופת הקורונה, שיש פתרונות שהן יכולות לייצר בעצמן. אבל זה לא מחליף את משרד התחבורה ומה שאנחנו צריכים לקבל מהם, כי זה שירות שהמדינה נותנת ואנחנו צריכים לדרוש ולהילחם עליו. ואם זה אומר שאני צריך לבוא כל יום לירושלים, אז זה מה שיקרה".
מה המשימה הכי דחופה כעת מבחינתך?
"כרגע זה נושא השירות. זה דברים שהיו לפני וכולנו מכירים אותם. נעשו דברים, אבל צריך לחזק את המחלקה הייעודית בעירייה ולעבוד מול קווים, אבל גם להכין את הקרקע למכרז הבא. אני יכול להגיד הרבה נושאים שהם דחופים, אבל אני לא רוצה לייצר מצג שווא והבטחה כזו או אחרת. אנחנו יודעים מה הצרכים ואיפה הבעיות. צריך לקחת את הידע שיש לנו ולקבל את מה שאנחנו צריכים לקבל. אם לא נקבל בהתחלה אז אולי נצטרך להשלים, אבל עכשיו מתחילה העבודה האמיתית".