עיריית מודיעין הגישה לאחרונה עתירה לבג"ץ נגד משרד התחבורה והשר העומד בראשו, שר האוצר וחברת קווים, בדרישה למתן צווים על תנאי וצו ביניים.
בעירייה דורשים ממשרד התחבורה להסביר "מדוע לא ימלאו את חובתם שבדין, לדאוג לכמות, איכות ותדירות ראויה, סבירה ומספקת של אוטובוסים וק"מ, לאלתר ובאופן מידי, בהלימה לצרכי הנוסעים בעיר, בהתאם לתנאי המכרז הממשלתי". כנגד חברת קווים דורשת העירייה הסברים מדוע היא "אינה עומדת בתנאי המכרז הממשלתי בו זכתה, וההסכם מכוחו עליו היא חתומה". בנוסף, דורשת העירייה "להורות למשיבים כולם על הקמתו לאלתר של צוות היגוי בדרג בכיר, בעל יכולת ומסוגלות לטיפול במשבר התחבורה בעיר, שהוזנח לאורך שנים רבות, ולקצוב זמן מוגדר להצגת פתרונות". דרישה נוספת היא לאפשר לה להפעיל בעצמה מערך היסעים פנים עירוני באופן עצמאי.
מהלך זה מגיע לאור העובדה כי "העירייה, כמי שאמונה על רווחתם וטובתם של תושביה והבאים בשעריה, אינה יכולה עוד להחריש נוכח המשבר התחבורתי החמור והמצב המחפיר של התחבורה הציבורית בעיר מודיעין. סבלם הרב של התלויים בתחבורה הציבורית בעיר בלתי נסבל בעליל". על העתירה אמורים הצדדים להגיב בעוד כחודש.
"אפליה בוטה"
כאמור, את העתירה הגישה עיריית מודיעין במחאה על מצבו הבלתי נסבל של מערך התחבורה הציבורית העיר. בכתב העתירה נכתב כי "העתירה שלהלן מוגשת לנוכח מחדליהם של המשיבים, שגרמו למחסור קיצוני ולא מידתי בכמות ותדירות האוטובוסים ובקווי שירות סבירים והולמים בעיר, כל זאת בחוסר סבירות קיצוני, תוך הפרת הבטחה שלטונית, אפליה בוטה ולא מוצדקת לעומת רשויות אחרות".
בעירייה טוענים כי קיים חוסר הלימה כמותי ואיכותי בין מספר הקווים בעיר לבין צרכי התושבים בפועל. לדבריהם, מצב זה נובע מכך שבעת חתימת משרד התחבורה וחברת קווים על ההסכם להסדרת התחבורה הציבורית בעיר, בשנת 2013, מנתה העיר 73 אלף תושבים, זאת לעומת למעלה ממאה אלף כיום. לדבריהם, מערך התחבורה הציבורית בעיר לא תוגבר בהתאם לגידול האוכלוסייה, ולא הותאם למציאות בה נוספו לעיר בתקופה זאת ארבע שכונות חדשות (הציפורים, נופים, המע"ר ומורשת).
בין היתר, בעירייה מסתמכים על מחקר שערך אגף תכנון אסטרטגי, מחקר וחדשנות בעירייה, בראשות הד"ר אופיר לנג, ממנו עלה כי קיים פער של כמעט פי שניים במספר הקווים העירוניים בערים בסדר גודל דומה למודיעין, ופער גדול במספר נסיעות ליום. כמו כן, בעירייה טוענים כי שלוש שנים לאחר אכלוס השכונות נופים והציפורים, ומשרד התחבורה עדיין לא הוסיף קווים משלהן, למרות הבטחותיו. בנוסף, גם תגבור של שישה אוטובוסים שהובטח לטובת שכונות אלו בתחילת 2022 לא יצא לפועל. טענה נוספת שמעלה העירייה היא שלאחר דילול בקווי האוטובוסים הפנים-עירוניים בחודשי הקיץ, המצב נשאר כמו שהוא גם לאחר פתיחת שנת הלימודים. עוד מעלים בעירייה בעתירה את המצב הבעייתי של העובדים בפארק הטכנולוגי בעיר, אליו קיים רק קו אחד ממרכז העיר והנסיעה בו אורכת כ-30 דקות.
כעת טוענת העירייה כי משרד התחבורה וחברת קווים (שהזיכיון שלה בעיר יסתיים בתחילת 2024) לא עומדים בתנאי ההסכם, ומוסיפים: "מטרת העתירה להביא להוספת ששת קווי התחבורה המובטחים לשכונות החדשות, להגביר את תדירות הקווים הקיימים ביתר חלקי העיר, להקים מערך תחבורה סדיר ואמין (ואפילו באמצעות העירייה – שאטלים) לאזור התעסוקה המתפתח, לפחות ממרכז העיר, ובאופן כללי לשפר את איכות שירות התחבורה הציבורית הניתן ע"י האוטובוסים בעיר, ובעיקר בנושא יציאה סדירה ובמועד של אוטובוסים לדרכם, עמידת בלוחות זמנים ואיסוף מלא ובטוח של נוסעים מכל התחנות הקיימות במסלול הקו, מבלי לדלג על תחנות". בעירייה הוסיפו ופירטו את פניותיהם הרבות למשרד התחבורה בנושא, שרובן לא הועילו. עוד ציטטו בעירייה את דוח מבקר המדינה משנת 2019, שעסק בנושא התחבורה הציבורית, בו נכתב: כי "כמות הממצאים החריגים היא דוגמה לרמת שירות נמוכה", "משרד התחבורה לא נקט באמצעים העומדים לרשותו על פי ההסכמים עימם", וכי "משרד התחבורה לא השתמש בנתונים שברשותו לצורך הפקת לקחים או שיפור השירות".
אינדיקציה נוספת למצבו הקשה של מערך התחבורה הציבורית בעיר קיבלו בעירייה מסקר עירוני שקיימו במאי 2022, בו עלו ממצאים קשים. מהסקר עלו הנתונים הבאים: 80.3% מהנוסעים שבעי רצון במידה נמוכה משירותי התחבורה הציבורית בעיר, 77% מעריכים כי אינם יכולים להגיע בתחבורה הציבורית בזמן סביר ממקום מגוריהם למקום יעדם, • 84% מתוך קבוצת גילאי 13-17 מצביעים על הצורך לתגבר תדירות קווים ועמידה בלוחות זמנים, ו-91.3% מתוך קבוצת החיילים מצביעים על הצורך לתגבר תדירות קווים.
תגובות
ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, אמר השבוע למודיעין NEWS: "מזה שנים שתושבי מודיעין נאלצים להשלים עם הימצאותה של מערכת תחבורה ציבורית כושלת כאן בעיר. לצערי, פניותינו הרבות למשרד התחבורה, במטרה לייעל את פעילות התחב"צ בעיר, נתקלו בחוסר הבנה בסיסי בצרכים של התושבים, שהם הצרכנים של התחבורה הציבורית. לכן החלטתי שלא לוותר ולהגיש את העתירה. באופן לא מפתיע, דווקא לאחר הגשת העתירה, פתאום החלו פקידי המשרד להתגמש ולקבל חלק קטן מהבקשות החוזרות ונשנות שלנו, ואף נקבע כי העירייה תיקח חלק בכתיבת המכרז הבא להפעלת תחבורה ציבורית בעיר, ובכך נוכל לשים את הדגשים כפי שבאים לידי ביטוי מהשטח. משרד התחבורה חייב להתעשת ולאפשר את השינויים המתבקשים בתחבורה הציבורית בעיר, ובכך לאפשר לתושבים לקבל שירות ברמה גבוהה לו הם ראויים".
ממשרד התחבורה נמסר: "העתירה התקבלה במשרד התחבורה והיא תיענה בבית המשפט, כמקובל".
מחברת קווים נמסר: "החברה לומדת את העתירה ותגיב עליה במסגרת ההליך".