אכלנו אותה. עם הרבה מלח, סוכר ושמן

ערן קמינסקי
2016-01-21 00:00:00
2016-01-21 00:00:00

מזה שנים נמצא בכותרות נושא תזונת בקרב ילדים ובני נוער. במהלך השנים נחקרו השלכות תזונה לא בריאה על גופם ובריאותם של אנשי הדור הבא. בהתאם למסקנות גיבשו במשרד החינוך חוזר מנכ"ל המסדיר את כל הנהלים הנוגעים למכירת מזון בקפיטריות ובמכונות הממכר האוטומטיות בבתי הספר. הוראות משרד החינוך ברורות וחד משמעיות. וייאמר כבר כאן – בתי הספר העל יסודיים במודיעין, כמו גם העיריה והנהגת ההורים העירונית, מתעלמים מהן, שלא לומר מצפצפים עליהן.

הממצאים: חמורים וחמורים מאוד

חוזר המנכ"ל האמור נכנס לתוקף במרץ 2013  והוא מפרט, הלכה למעשה, מה מותר למכור לתלמידים, מה אסור ואפילו כיצד רצוי שתיראה סביבת המזנון ומה תכלול בתוכה.

תת סעיף 7.3 מאגד את הנהלים למכירת מזון בקפיטריה או מזנון בבתי הספר. על פי תת סעיף ב' מותר למשל למכור כריכים, אך ורק מלחם אחיד או מלחמניות העשויות אך ורק מלחם מלא. בבתי הספר התיכוניים שבדקנו – תיכון מו"ר, עירוני א',ב' ו-ג', נמכרים כריכים בבאגטים המיוצרים מקמח רגיל. עוד באותו תת סעיף מופיעות ההנחיות לגבי מכירת מוצרי בשר. אלו קובעות כי לא יימכר בשר מטוגן כדוגמת שניצלים. בתיכון מו"ר מצאנו בתפריט שניצלים מטוגנים.

סעיף ד' בתת סעיף 7.3 מדגיש מפורשות את המוצרים האסורים למכירה. כך למשל נאסר למכור לתלמידי התיכונים מזונות מטוגנים ועשירים בשומן כדוגמת צ'יפס, אותו מצאנו בתפריט של המזנון בתיכון מו"ר וגם בעירוני ב'. עוד נאסר למכור מאפים עשירים בשומן טראנס, כדוגמת בורקסים. גם כאן נרשמה התעלמות גורפת, כאשר בכל המזנונים שבדקנו נמכרו בורקסים. מזון מעובד, האסור למכירה על פי חוזר המנכ"ל, לא מצאנו באף אחד ממזנוני התיכונים בעיר, אולם כן מצאנו עוגות ועוגיות האסורים למכירה בתיכון מו"ר, עירוני ב', עירוני ג' ועירוני א'.

ומה בנוגע לשתייה? חוזר המנכ"ל מפרט כי מותר למכור אך ורק מים, מיצים טבעיים, חלב/שוקו או יוגורט ומשקאות דיאט. במזנון בתיכון מו"ר נמכרים קוקה קולה, ספרייט ופאנטה ולא בגרסת הדיאט. גם נסטי ניתן למצוא במזנונים ואפילו ברד ואייס קפה תוכלו למצוא בעירוני ב' ובתיכון מו"ר. עוד באותו סעיף נכתב מפורשות כי חל איסור על מכירת ממתקים. איסור שבעירוני א', ב' ובתיכון מו"ר מתעלמים ממנו.

האחריות? אף אחד לא רוצה בה

מי אחראי על הפיקוח על המזנונים בבתי הספר התיכוניים? תת סעיף ה' באותו חוזר מנכ"ל מפרט את האחראים: "הנהלת המוסד החינוכי, התלמידים וההורים יקפידו שהרכב המזון והשתייה הנמכרים במוסד יהיו על פי ההנחיות כאמור ועל פי כל דין, וזאת בתיאום עם ספק המזון (שיידרש ממנו לעמוד בכללים האמורים) ו/או עם הרשות המקומית (אם חוזה ההתקשרות הוא בין הרשות לזכיין(". במקרה של מודיעין, האחריות על הפיקוח על המזנונים שייכת בלעדית לעיריית מודיעין. שם לא טרחו לאכוף את הנהלים מסתבר.

פנינו השבוע לאמציה דויטש, יו"ר הנהגת ההורים העירונית, מתוך ההנחה כי להנהגת ההורים העירונית יהיה מה לומר בנושא שאמור לעניין אותם כמי ששואפים לדאוג לרווחת התלמידים בעיר. להפתעתנו סירב דויטש בתחילה להגיב בנושא, תוך שהוא טוען כי אין העניין באחריות ההנהגה העירונית. לאחר שדחקנו בדויטש העביר לנו את התגובה הלאקונית הבאה: "המזנון מופעל כשירות לציבור התלמידים, על פי טעמם והעדפותיהם. המבחר מתאים וקשוב לצורכי התלמידים ובמקביל מתקיים שיח ולימוד על אורח חיים בריא. ועד ההורים אינו המפעיל של המזנון והמכרזים מתקיימים מול הרשות המקומית או הבעלות". ובעברית: הנהגת ההורים העירונית, שהיתה יכולה "לעמוד על הרגליים" בעניין חשוב כזה ולתבוע את יישום תקנות משרד החינוך, בחרה להתיישר עם התנהלות העיריה.

שינוי באופק? כנראה שלא

גם במשרד החינוך עצמו לא נרשמה התרגשות מיוחדת. כנראה שגם הם מתייחסים לחוזר המנכ"ל שהם עצמם הוציאו כ"אות מתה". סוג של המלצה, שאם מישהו מקיים אותה או לא, זה לא ממש משנה. לשון התגובה: "הנושא נמצא בבדיקת הפיקוח על בתי הספר. במידה והדברים נכונים הרי שנפעל בהתאם".

הגדילה לעשות עיריית מודיעין עצמה. למרות שהיא והמוסדות הכפופים לה נתפסו בהפרה בוטה של הוראות משרד החינוך, איש לא יצא שם מגדרו. לשון התגובה: "על פי הוראות המכרז שהעירייה קיימה להפעלת מזנונים בבתי הספר. בעל המזנון מחויב למכור לתלמידים מוצרי מזון בריאות ולעמוד בתמחור המוצרים, כפי שנקבעו במכרז. העירייה תבצע בדיקות מול מפעילי המזנונים על מנת לוודא כי הם עומדים בתנאי המכרז ולאכוף אותם במידה והתנאים לא ימומשו".

לסיכום: כולם אוהבים לדבר על "מזון בריא לתלמידים", אבל קשקשת מילולית לחוד ומציאות לחוד. בפועל – הילדים שלכם מפותים לרכוש בבתי הספר משקאות קלים מלאי סוכר, מוצרי בשר וצ'יפס מטוגנים, מאפים מלאי שומן טראנס וכיו"ב. החמור הוא שכל זה נעשה בחסות הרשויות.


סוללים את הדרך לסכרת

הדיאטנית המקומית עדי גודל-סולומון לא האמינה שזה המצב בעיר: "זה רע מאוד. ממש עצוב שזה המצב כאן"

עדי גודל-סולומון, דיאטנית קלינית ממודיעין, התקשתה להאמין כי זו המציאות בתיכוני העיר. "זה רע מאוד, ממש עצוב שזה המצב", היא אומרת. "אנחנו רואים כל הזמן יותר ויותר בני נוער שסובלים מהשמנה, אם זה ברמה של עודף משקל או ברמת השמנה המסוכנת לבריאות מבחינת מחלות אפשריות. ידוע ששליש מבני הנוער כיום נמצאים בעודף משקל. לפני עשר שנים עבדתי בבית החולים שניידר עם חולי סכרת ואז ראינו מגמה מפתיעה של תחלואה בסכרת מסוג 2 אצל בני נוער. עכשיו המגמה הזאת רק מתגברת ואנו רואים אצל בני נוער מחלות של מבוגרים כמו סכרת, כולסטרול וכולי. מצד אחד יש היום יותר ויותר מודעות לתזונה בריאה ומצד שני המגמה הזאת רק הולכת ומחמירה. מהבחינה הזאת אנחנו האחות הקטנה של ארצות הברית".

יכול להיות שבני נוער פשוט לא רוצים לקנות אוכל בריא?

"זה ממש עניין של הביצה והתרנגולת. הם רגילים לראות מולם את הסוכרים והשומנים ולכן לא ירצו משהו אחר. אבל תלמיד בחטיבת הביניים שיעלה לתיכון ולא יראה מולו בורקס במזנון, בכלל לא ידע שהיה בעבר ולא ירצה את זה. לצערי הרב מקבעים את ההרגלים האלה ואפשר לצאת מאזור הנוחות הזה. בסך הכל אנחנו לא מדברים על זה שיימכרו במזנונים כרוב או קייל, רק כריכים עם הרכב תזונתי מזין יותר. זה לא כזה נורא עם הנוער יאכל כריך עם חביתה במקום בורקס ושתייה ממותקת. יש לנו סופסוף יכולת להוביל שינוי. משרד הבריאות טורח להפוך את המגמה שמחמירה ומאוד עצוב שזה לא מיושם בפועל".


ומה בתפריט?

אם שמים בצד את הפרת החוק, המזנונים בתיכוני העיר מתגלים כעשירים במיוחד בהיצע.  עשינו סיבוב טעימות

בתיכון עירוני ב' פועלת קפיטריה די גדולה המציעה מגוון רחב של מוצרים. אולי זאת השפעת "קופיקס" שנפתחה לא מזמן במרכז מרל"ז הצמוד שגרמה גם למפעילי הקפיטריה למכור מוצרים בחמישה שקלים. כך לדוגמא בתמורה למטבע אחד יכולים התלמידים לרכוש כריך עם ביצה ופסטו.

עוד בתפריט – כריכים (11 שקל לחצי באגט) המגיעים גם בלחם מלא, מאפים (בורקס וקרואסונים) ב-7-9 שקל, סלטים (12-19), שקשוקה בבאגט ומנת קוסקוס ב-15 שקל. פסטה ברוטב עגבניות, צ'יפס (10), מעדן חלב מתומחר בשלושה שקלים, משקאות מוגזים ב-6 וסחלב עולה תשעה שקלים. וכמובן ממתקים. הרבה ממתקים, כאשר שקית גומי עולה שישה שקלים.

בתיכון מו"ר מפעילים שני בני זוג את הקפיטריה המושקעת ביותר שראינו במסגרת הסיבוב שערכנו. בתפריט כאן תוכלו למצוא קוסקוס (15 שקל) ושניצלים, צ'יפס (8/10), כמה סוגי כריכים, כולל שקשוקה וחביתות בלחם אחיד, בריאות או באגט (8-12 שקל), טוסט הבית או טוסט נקניק (12). בנוסף ישנם שלושה סוגי סלטים – ירקות/טונה/בולגרית, המתומחרים ב-10-15 שקל. עוד בתפריט מאפים הנאפים במקום, כולל שלושה סוגי בורקס (7-9), מאפה שוקולד/וניל (7), מאפיס ועוגיות. שתייה מוגזת נמכרת כאן ב-6-8 שקל.

המפעילים מספרים כי ניסו להכניס לכאן את הבשורה הטבעונית, אולם בהצלחה פחותה. תלמידי מו"ר הטבעונים כן יוכלו להשביע את רעבונם בשקשוקה נטולת ביצים, סלטים או כריך אבוקדו.

גם בתיכון עירוני א' התמונה והמחירים דומים לשאר המזנונים. הקפיטריה מושקעת וכוללת מספר מקומות ישיבה ברחבה המוצלת. גם כאן יש מגוון מאפים, כריכים, סלטים ושתייה. הלהיט המקומי הוא שקשוקה בבאגט הנאפה במקום וגם כאן חזית המזנון מפתה את התלמידים בשלל ממתקים.

השקשוקה תעלה לילדיכם 12 שקל, כריכים 11 והסלטים בין 10-14.

תלמידי תיכון עירוני ג' יכולים לראות עצמם רשמית כמקופחים מבין תלמידי התיכונים בעיר. המזנון בתיכון הוא למעשה כוך קטנטן המציע מגוון מצומצם של אפשרויות. כאן גם נמצא המזנון ממש בתוך מבנה בית הספר עצמו ואינו מציע לתלמידים אפשרויות ישיבה במקום.

ומה בתפריט? כריכים מוכנים מבאגטים שנאפים במקום, וכך גם שני סוגי הבורקס והקרואסונים. מחירו של הכריך הוא 10 שקל ואילו המאפים מתומחרים ב-7 שקל. על סלטים אין מה לדבר כאן ובאורח מפתיע גם ממתקים לא תמצאו בעירוני ג'. מי שחשקה נפשו במשהו יותר מסיבי מכריך או מאפה יכול לרכוש מנת קוסקוס ב-15 שקל. כמה פעמים בשבוע יש גם נודלס מוקפץ באותו מחיר.


אולי כבר עדיף "קופיקס"

בנס ציונה התקשרה הנהגת ההורים לחברה שמציעה הכל בחמישה שקלים. והשאירה בידיה את האפשרות לקבוע את התפריט

ברשויות המקומיות השונות נהוג לקיים מכרז להפעלת המזנונים בבתי הספר התיכוניים, כאשר הזוכים מפעילים את המקום למשך שלוש שנים עד לקיום מכרז חדש. בעיריית נס ציונה פתחו השנה את שנת הלימודים עם בשורה חדשה, כאשר בשלושת התיכונים בעיר מפעילה את המזנון חברת "קופיקס".

החברה שהביאה לישראל את בשורת "הכל ב-5 שקל" מציעה במזנוני התיכונים בנס ציונה מגוון של 80 מוצרים הנמכרים בתמורה למטבע אחד. בין השאר נמכרים במזנוני הקופיקס בתיכוני נס ציונה כריכים, מאפים, פוקאצ'ות, סלטים ומרקים.

מאחורי המהלך להבאת קופיקס אל תוך התיכונים עומד וועד ההורים היישובי בנס ציונה, שלאחר בדיקות, טעימות וקבוצות מיקוד חתם עם החברה על חוזה לשלוש שנים. לוועד ההורים אף שמורה הזכות להשפיע על הרכב התפריט במזנונים. 

צילום ערן קמינסקי

כתבות נוספות

יוצאים לאור

השבוע במדור: ספר חדש בסדרת כראמל, מותחן של בראד תור, וקובץ סיפורים מפתיע של סופרת ישראלית

החיוך שנשאר

סמל יהב מעיין ממודיעין נפל ברצועת עזה שבוע בלבד לפני שהפסקת האש נכנסה לתוקפה. בביתה בעיר מספרת האם השכולה על הבן שתמיד דאג לחלשים ולבודדים והתעקש לשרת כלוחם: "אני מקווה שהחיוך שלו ייתן לנו את הכוח להתרומם מהשכול"

דור אחרי דור

לא פחות מ-11 שחקנים ושחקניות של עוצמה מודיעין הפכו למאמנים במועדון, וחלקם אף זוכים לעבוד היום עם ההורים

ממודיעין יצא הבלגאן

שינוי במערכת ניהול המלאי וההזמנות של חברת נובולוג מהפארק הטכנולוגי הביא למחסור חמור בתרופות בבתי המרקחת

החיוך שנשאר

סמל יהב מעיין ממודיעין נפל ברצועת עזה שבוע בלבד לפני שהפסקת האש נכנסה לתוקפה. בביתה בעיר מספרת האם השכולה על הבן שתמיד דאג לחלשים ולבודדים והתעקש לשרת כלוחם: "אני מקווה שהחיוך שלו ייתן לנו את הכוח להתרומם מהשכול"

המשך קריאה »

דור אחרי דור

לא פחות מ-11 שחקנים ושחקניות של עוצמה מודיעין הפכו למאמנים במועדון, וחלקם אף זוכים לעבוד היום עם ההורים

המשך קריאה »