בדיקת MRI (דימות תהודה מגנטית) היא אחד הכלים המתקדמים ביותר בעולם הרפואה לצורך אבחון בעיות רפואיות, וזאת במגוון רחב של תחומים. מדובר בבדיקת דימות שאינה כרוכה בשימוש בקרני רנטגן ולכן אינה כוללת חשיפה לקרינה מייננת, מה שהופך אותה לבטוחה יותר במקרים רבים, במיוחד כאשר מדובר במעקב לאורך זמן או במטופלים שזקוקים לבדיקות חוזרות. הבדיקה מבוססת על שימוש בשדות מגנטיים חזקים וגלי רדיו כדי ליצור תמונות ברזולוציה גבוהה של רקמות פנימיות בגוף.
איך עובד ה-MRI?
העיקרון הפיזיקלי שמאחורי בדיקת ה-MRI הוא שימוש בשדה מגנטי חזק וגלי רדיו. בשדה מגנטי זה, אטומי מימן בגוף (בעיקר במים וברקמות שומן) מתחילים "להסתובב" סביב השדה המגנטי. כשנשלחים גלי רדיו לרקמות אלה הם משנים את המיקום של המימן, ואז כאשר הם חוזרים למצבם הקודם נמדדת האנרגיה המשתחררת מהם. מידע זה מתורגם לתמונה ברזולוציה גבוהה, שמאפשרת לרופאים להבחין בין סוגי רקמות שונים ולזהות בעיות בריאותיות.
יתרונות הבדיקה
אחת היתרונות הגדולים של MRI הוא היכולת להבחין במרקמים שונים בפנים הגוף בצורה מדויקת במיוחד. הבדיקה מאפשרת אבחון של בעיות במערכת העצבים, במפרקים, בלב, בכלי הדם, במערכת השתן, במערכת הנשימה ובאיברים פנימיים נוספים. בנוסף, ה-MRI מאפשר זיהוי מדויק של מחלות ניווניות, דלקות, גידולים ממאירים, פגיעות ספורט, פגיעות בעמוד השדרה, תסחיפים ובעיות נוירולוגיות אחרות.
בדיקת MRI מאוד מדויקת ומספקת מידע מקיף על רקמות הגוף, מה שמאפשר פעמים רבות להימנע מצורך בבדיקות פולשניות יותר כמו ביופסיות. היכולת להבדיל באמצעות בדיקה זו בצורה ברורה בין סוגי רקמות שונות בגוף מסייעת למנוע טעויות באבחון.
זמן הבדיקה
הבדיקה נמשכת בדרך כלל בין 20 ל-40 דקות, תלוי במורכבות ובסוג האזור שנסרק. במהלך הבדיקה שוכב המטופל על מיטה שנכנסת לתוך מכשיר ה-MRI. הוא מתבקש להימנע מלהזיז את גופו במהלך הבדיקה על מנת להשיג תמונות חדות וברורות. במהלך הבדיקה ייתכן שהמטופל יישמע רעשים רמים, שמקורם במכשור שמבצע את התהודה המגנטית.
מגבלות ה-MRI
למרות היתרונות הרבים של בדיקת ה-MRI ישנן מספר מגבלות שחשוב להיות מודעים אליהן –
קודם כל, ישנם אנשים שלא יכולים לעבור את הבדיקה בשל חפצים מתכתיים או שתלים בגופם, כמו קוצבי לב, שתלים אורטופדיים מתכתיים או תותבים פנימיים אחרים. בנוסף, חולים שסובלים מחרדה או פחד ממקומות סגורים עלולים למצוא את הבדיקה קשה יותר, כיוון שהם צריכים לשכב בתוך מכשיר סגור למשך זמן ממושך.
היכן כדאי לבצע בדיקת MRI בישראל?
בדיקות MRI מבוצעות בכמה וכמה מכונים ומיקומים שונים בארץ. בית החולים לניאדו בנתניה מציע שירותי MRI נגישים ברמה גבוהה ועם ציוד טכנולוגי מתקדם. צוות הרופאים והטכנאים בבית החולים מנוסה מאוד והם דואגים לספק לכל מטופל טיפול אישי ונעים במהלך הבדיקה. מבחינות רבות מבוצעת בדיקת ה-MRI בבית החולים לניאדו בתנאים אופטימליים, כך שהמטופלים יכולים להרגיש בטוחים ולקבל את השירות הטוב ביותר. בנוסף, בית החולים נמצא במיקום נגיש באזור השרון, מה שמאפשר למטופלים להגיע בנוחות ובמהירות, תוך שמירה על זמני המתנה קצרים.