למרבה הצער, לא קיים חוק איסור עישון בבניין מגורים שמסדיר את הנושא בצורה מלאה, כך שגם בסביבה הביתית שלכם אתם עלולים להיתקל בתופעה.
בואו נתעמק בסכנות של עישון פסיבי, נעזור לכם להבין למה חשוב להימנע מכם וגם נספק עצות מעשיות להתרחקות מעישון ועשן.
מה זה עישון פסיבי?
עישון פסיבי הוא קליטת עשן מהקצה הבוער של סיגריה, סיגר או מקטרת, אשר ננשף על ידי מעשנים. עשן כזה מכיל יותר מ-7,000 כימיקלים, מאות מהם רעילים וכ-70 שעלולים לגרום לסרטן. עישון פסיבי מזיק במיוחד לילדים, לנשים בהריון ולאנשים עם מצבים בריאותיים קיימים כמו אסטמה או מחלות לב.
סיכונים בריאותיים של עישון פסיבי
בעיות נשימה: חשיפה לעישון פסיבי עלולה לגרום לזיהומים בדרכי הנשימה, תפקוד ריאות מופחת ומצבי נשימה כרוניים כמו ברונכיטיס ואסטמה. בקרב ילדים, זה יכול להוביל להתקפי אסטמה תכופים וחמורים יותר.
מחלות לב וכלי דם: אנשים לא מעשנים שנחשפים לעישון פסיבי נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב. אפילו חשיפה לטווח קצר עלולה לפגוע ברירית כלי הדם, ולהוביל לשבץ ולהתקפי לב.
סרטן: עישון פסיבי הוא גורם ידוע לסרטן ריאות אצל אנשים לא מעשנים. הסיכון לפתח סרטן ריאות עולה ב-20-30% עבור אנשים שאינם מעשנים החשופים לעישון פסיבי. זה יכול גם לתרום לסוגי סרטן אחרים, כגון סרטן השד וסינוס האף.
תסמונת מוות פתאומי של תינוקות (SIDS): תינוקות שנחשפו לעישון פסיבי נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בתסמונת. עישון במהלך ההריון וחשיפה לעשן לאחר הלידה יכולים לתרום לסיכון זה.
עישון פסיבי במקומות ציבוריים
מקומות ציבוריים כגון פארקים, מסעדות וברים יכולים להיות מוקדים לחשיפה לעישון פסיבי. למרות חוקים ותקנות במדינות רבות, כולל כאן בישראל, המגבילות עישון בשטחים ציבוריים, האכיפה עלולה להיות לא עקבית, ומי שאינם מעשנים עדיין יכולים למצוא את עצמם חשופים לעשן מזיק.
עישון פסיבי בבניינים משותפים
בבניינים משותפים, כמו דירות ומתחמי משרדים, עישון פסיבי יכול לעבור דרך מערכות אוורור, חלונות ודלתות. זה יכול להקשות על אנשים שאינם מעשנים להימנע מחשיפה, במיוחד אם שכנים או עמיתים מעשנים בתוך הבית.
כיצד להימנע מעישון פסיבי?
מדיניות למען סביבות נטולות עישון: חשוב לתמוך באכיפת מדיניות ללא עישון במקומות ציבוריים ובמקומות עבודה, ולעודד אימוץ חוקים מקיפים ללא עישון המגנים על כולם, כולל אוכלוסיות פגיעות כמו ילדים ונשים בהריון.
אזורים ללא עישון: אם אתם גרים בבניין משותף, עבדו עם השכנים שלכם ועם הנהלת הבניין כדי להקים אזורים ללא עישון. ודאו שאזוריה עישון הייעודיים נמצאים במרחק רב מאזורים ללא עישון כדי למזער את החשיפה.
שימוש במטהרי אוויר: השקיעו במטהרי אוויר איכותיים עם מסנני HEPA לבית או למשרד. אלה יכולים לעזור להפחית את ריכוז החלקיקים המזיקים שנמצאים באוויר בשל עישון של אחרים.
חינוך סביבתי: השתדלו להעלות את המודעות לסכנות של עישון פסיבי. למדו את המשפחה, החברים והקולגות שלכם לגבי הסיכונים הבריאותיים והחשיבות של סביבות ללא עישון. ידע הוא כלי רב עוצמה במאבק נגד חשיפה לעישון פסיבי.
אזורים מועדים לעשן: במידת האפשר, הימנעו מאזורים שבהם העישון מותר. בחרו מסעדות, ברים ומלונות ללא עישון. אם אתם נתקלים במישהו מעשן באזור ללא עישון, הזכירו לו בנימוס את הכללים ואת חשיבות ההקפדה עליהם.
גמילה מעישון: עודדו את המעשנים שנמצאים בחייכם להפסיק. הציעו תמיכה ומשאבים, כמו תוכניות לגמילה מעישון, שיכולים לעזור להם להתגבר על ההתמכרות שלהם. ככל שיש פחות מעשנים, כך יש גם פחות עישון פסיבי שכולם נחשפים אליו.
סיכום
עישון פסיבי הוא בעיה רצינית בבריאות הציבור המהווה סיכונים משמעותיים למי שאינו מעשן. על ידי הבנת הסכנות ונקיטת צעדים יזומים כדי להימנע מחשיפה, אנו יכולים להגן על עצמנו ועל יקירינו מפני ההשפעות המזיקות של עישון פסיבי. יצירת סביבות ללא עישון, תמיכה בתקנות חזקות יותר ותמיכה במאמצי הפסקת עישון הם אסטרטגיות חיוניות במאמץ זה. לכל אדם מגיעה הזכות לנשום אוויר נקי מהסכנות של עישון פסיבי.