בניגוד למעטפת התמיכה שמקבלות משפחות חללי צה"ל, אלו שילדיהם נפטרו בילדות נותרים לבד עם ההתמודדות הקשה • הסניף המקומי של ארגון "יקיר לי" השיק השבוע את פרויקט "היום השמיני", שינסה ללוות ולתמוך באותן משפחות ביום שאחרי השבעה
(צילום: דוברות העירייה)
72 שנים חלפו מאז הקמת ישראל, ונדמה כי חווית השכול תמיד הייתה איתנו באופן מודגש הרבה יותר מאשר במדינות אחרות, ואולי גם תמשיך ללוות אותנו כחברה.
את תשומת הלב הציבורית תפסה כמעט תמיד חווית השכול הצבאית – ההורים השכולים, היתומים והאלמנות שאת סיפוריהם שמענו לאורך כל השנים. עם זאת, חווית שכול אחרת, זאת האזרחית, נותרה אולי לא מדוברת כמעט. בוודאי שלא מדוברת מספיק.
מדי שנה נפטרים בישראל 900 ילדים בגילאי 0-18, בין אם ממחלות או תאונות, ומאחוריהם נותרות מאות משפחות שחייהן השתנו בן רגע ולתמיד.
השבוע התקיים בבית אקדם ברעות ערב חשיפה לארגון המלווה את אותן משפחות – "יקיר לי", בהובלת פיני רבינוביץ, העוסק בליווי והכוונה של המשפחות השכולות ביום שאחרי השבעה, היום בו חיים אחרים לגמרי מתחילים.
מי שמוביל את הסניף המקומי במודיעין הוא עורך הדין אלי כפיר, אביה של נועה שנפטרה בגיל 14 ממחלת הסרטן לפני כשש שנים. אל השקת פרויקט "היום השמיני" התגייסו גם בעירייה, בהובלת מחזיק תיק השירותים החברתיים עמיעד טאוב (ראו מסגרת).
להגיע לכל משפחה
כאמור, שש שנים חלפו מאז שכל אלי כפיר את בתו נועה, שנים בהן הבין עד כמה חשובה התמיכה למשפחות החל מהיום השמיני – היום שאחרי השבעה.
"בתקופה שנעה הייתה חולה היו הרבה עמותות והיא גם טסה לחו״ל. אחרי השבעה כל העמותות כבר לא רלוונטיות, הטיפול הוא רק בתקופת המחלה. אתה נשאר עם כל הקושי והכאב", הוא מספר.
מה קורה למשפחות ביום שאחרי?
"שכול הוא שכול ולא משנה מה הסיבה. משפחות נותרות ללא מענה בתקופה הכי קשה שלהן. הכאב הוא לכל החיים, אבל ברור שיש תקופות שהמשפחות לא מסוגלות להתמודד. יש גם מצבים של קריסה כלכלית שצריך להתמודד איתם. אם חלילה מישהו נהרג עקב תאונת דרכים או התאבדות, המשפחה זכאית לטיפול פסיכולוגי, ודווקא לשכול האזרחי אין מענה. יש אנשים שאחרי שנתיים יתאוששו ויש כאלה שצריכים יותר זמן. אנחנו לא שמים מגבלה מבחינת הזמן. אחת המטרות הכי חשובות היא לגרום למשפחה לקום מהמצב שהיא נמצאת בו".
באילו תחומים המשפחות נזקקות לעזרה?
"אדם שנפטר לו בן משפחה לא תמיד יודע שמגיע לו סיוע בהקמת מצבה. ילד שנפטר והייתה לו תכנית חיסכון או קופת גמל, אומרים לך: "אתה רוצה לשחרר, אז אתה צריך צו ירושה". יש צורך אמיתי לעזור לאנשים בתחומים שונים. אנחנו בקשר עם גורמים שייתנו סיוע פסיכולוגי במחיר מסובסד, בנוסף לשאר התחומים בהם נציע סיוע, אם זה כלכלי או משפטי. מניסיון שלי, כולם צריכים סיוע נפשי כזה או אחר, לאו דווקא פסיכולוגי. הכי חשוב זה האכפתיות, אוזן קשבת, שאנשים לא ירגישו לבד בעניין הזה. המתנדבים בעמותה הם כמעט כולם אנשים שחוו שכול ומרגישים צורך לעזור. בדרך כלל מי שמגיע לזה ורוצה יותר לתרום הם כאלו שחוו שכול".
איך מתבצע תהליך הסיוע?
"אנחנו מתחילים בלהכיר את בני המשפחה, לתת להם חוברת עם הזכויות שלהם. חשוב לדעת לתת להם את האפשרות ולא להתיישב להם על הראש. אנשים בזמן השבעה לרוב לא פנויים לדבר. חשוב שידעו שאפשר להיעזר. בהמשך אנחנו מחברים את אחד החברים בעמותה אל המשפחה, על מנת שימפה את הצרכים הספציפיים של אותה משפחה".
שש שנים אחרי, אתה אומר לעצמך "הלוואי והייתה לי את התמיכה הזו"?
"כן. אנחנו דווקא ידענו להיעזר, הלכנו לקבוצת תמיכה. במידה מסוימת היינו יותר חזקים, למרות שהיו תקופות שגם נשברנו. אני מכיר משפחות שהתפרקו לחלוטין. זה כל כך אישי ואינדיווידואלי, הלם טוטאלי".
להיות שם ברגעים הקשים
כאמור, האגף לשירותים חברתיים בעיריית מודיעין, בהובלת המשנה לראש העירייה עמיעד טאוב, התגייס לעזרת פרויקט "היום השמיני".
טאוב סיפר השבוע: ''אני מעריך ומעריץ את פיני ואלי, שממקום הכאב שלהם התגייסו בהתנדבות על מנת לעשות טוב למען האחר ולהקל על משפחות החוות שכול אזרחי. כולי תקווה כי הארגון במודיעין, המשלב את כוחם של ההורים לצד תמיכת העירייה והאגף לשירותים חברתיים, יצליח להקל ולו במעט על כאבם של המשפחות המאבדות את היקר מכל, ולסייע להם עם ההתמודדות בשגרה הקשה של היום שאחרי''.
השבוע (שלישי) אמור היה להתקיים ערב החשיפה לפרויקט, בו יחל גיוס המתנדבים שיעברו הכשרה בשיתוף האגף לשירותים חברתיים. "הרעיון הוא להגיע ביום השמיני, לאחר שמסתיימת השבעה, ולסייע למשפחות להמשיך בחייהם בצל המשבר שחוו. העובדה שהמארגנים וחלק מהמתנדבים חוו את הטרגדיה בעצמם, אמורה לסייע הן בחיבור והן בכלים הפרקטיים של הסיוע והליווי. אני רוצה להודות למרינה שדה ראש האגף לשירותים חברתיים, ולראש צוות משפחות טלי גולדברג, על השותפות בפרויקט החשוב .תושבי מודיעין מוזמנים להתנדב בארגון ולשמוע פרטים על הפעילות בערב החשיפה".