תאונות עלולות להתרחש כל הזמן, באופן מפתיע ולא צפוי. תאונה פוגעת באדם הן מבחינה פיזית והן מבחינה כלכלית, שכן הן יכולות למנוע מהאדם להמשיך לעבוד כפי שעבד לפני המקרה. בדיוק לשם כך חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי מכירים בנפגעי עבודה ומעניקים להם תמלוגים שיעזרו להם להמשיך לחיות בכבוד. מהו אובדן כושר עבודה? כיצד תובעים את המוסד לביטוח לאומי ואת חברת הביטוח בגין אובדן כושר עבודה? במאמר שלפניכם תוכלו למצוא את כל הפרטים החשובים בנושא.
מהו אובדן כושר עבודה?
אובדן כושר עבודה הוא מונח המתאר את חוסר היכולת של אדם להשתכר, או את יכולתו להשתכר אך באופן מצומצם בלבד, עקב תאונה או מחלה. אובדן כושר עבודה הוא איום לא רק עבור האדם עצמו, אלא גם על כל משפחתו, בייחוד אם מדובר במפרנס יחיד או עיקרי במשפחה. בדרך כלל מצבים של אובדן כושר עבודה מתרחשים באופן לא צפוי, ואי אפשר להיערך מראש לאובדן ההכנסה או אובדן יכולת התפקוד.
ההבדלים בין אובדן כושר עבודה חלקי למלא
לפי המוסד לביטוח לאומי, אובדן כושר עבודה מלא מתאר אנשים אשר מעריכים שאיבדו את היכולת לעבוד בשיעור של לפחות 75%, ואינם יכולים לעסוק בעבודה שלהם או בכל עבודה אחרת, כלומר אינם יכולים להתפרנס כלל. לעומת זאת, אובדן כושר עבודה חלקי מתאר אנשים שנפגעו ויכולים להתפרנס אך לא כמו בעבר, מה שפוגע בהכנסה שלהם באופן ניכר, או אנשים שלא יכולים להתפרנס בתקופת זמן נתונה אך יוכלו לעשות זאת בעתיד כשיחלימו. האבחנה בין שני סוגים אלו קריטית בשביל לדעת מהם הצעדים שעובד יכול לנקוט בנושא מימוש זכויות, ובשביל סוגי התמלוגים שאליהם הוא זכאי.
תביעת ביטוח לאומי בשל אובדן כושר עבודה
המוסד לביטוח לאומי מבטח את כל אזרחי ישראל בביטוח אובדן כושר עבודה, ומחלק את הכיסויים לפי המקרים הבאים:
- נפגעי תאונות עבודה – אובדן כושר עבודה הנגרם בשל תאונה במהלך העבודה.
- נפגעי תאונה – אובדן כושר עבודה הנגרם בשל תאונת דרכים או תאונה בבית. כיסוי זה מזכה את המבוטח בפיצויים למשך חודש עד שלושה חודשים מיום התאונה.
- נכות כללית – קצבה הניתנת לאדם שאיבד לצמיתות את כושר העבודה שלו, או שכושר העבודה שלו הוגדר עד 50%, או שהכנסתו הצטמצמה ב-45%. סכום קצבה זו הוא שווה לכל אדם, ואינו מחושב לפי גובה המשכורת טרם התאונה.
תביעת חברת הביטוח בשל אובדן כושר עבודה
הגשת תביעה זו לחברת הביטוח מבוצעת באמצעות שליחת טופס תביעה בצירוף מסמכי טיפולים רפואיים, תלושי שכר אחרונים ואישור מביטוח לאומי המוכיח שהמבקש הוכר כנפגע תאונת עבודה. מומלץ להגיש את התביעה סמוך ככל האפשר למועד התאונה, משום שאפשר להגיש את התביעה שלוש שנים לאחר מועד התאונה לכל היותר. הגשת תביעה בהקדם עשויה להגדיל את הסיכוי שהיא גם תתקבל בהקדם, ולמנוע מצב שבו חברת הביטוח לא מקבלת את התביעה כי היא הוגשה מאוחר מדי. כמו כן, ייתכן שחברת הביטוח תבקש מכם לעבור בדיקה אצל רופא מומחה מטעמה ולהעביר אליה את סיכום הבדיקה וההמלצות הרפואיות שעלו ממנה. הליך בחינת הבקשה עם כל המסמכים הרלוונטיים לוקח כשלושים ימי עסקים, ואת התשובה הסופית מקבלים במכתב או בדואר האלקטרוני.
לסיכום
אובדן כושר עבודה מתאר מצב שבו עובד אינו יכול לעבוד כלל, או שהוא יכול לעבוד אך באופן חלקי, בעקבות תאונה או מחלה. במקרים כאלו אפשר לתבוע את ביטוח לאומי לקבלת קצבה, ובהתאם למצב הרפואי והגורם לתאונה נקבע אם התובע זכאי לקצבת נפגעי תאונות עבודה, קצבת נפגעי תאונה או קצבת נכות כללית. כמו כן, אפשר לתבוע גם את חברת הביטוח לקבלת גמלה לתקופה שבה המבוטח אינו יכול לעבוד. תגמולים אלו נועדו לאפשר לנפגעי עבודה להמשיך לחיות בכבוד במצב שבו אין להם יכולת לקבל משכורת מהמעסיק שלהם.