מהדו"ח הכספי שהגיש גזבר העירייה עולה כי מחלקת הארנונה לא עמדה בתחזית והיא בפיגור של 3% בהיקף הגביה • התוצאה: הכנסות העירייה עד לסוף הרבעון השלישי היו נמוכות ב-2.0% מהתחזית השנתית והסתכמו ב- 470 מיליון שקלים
את מידת ההשפעה של תשלומי הארנונה על חשבון הבנק של עיריית מודיעין אפשר לראות בדו"חות הרבעוניים של גזבר העירייה, אותם הוא מפרסם מדי שלושה חודשים. הדוח האחרון של הגזבר, שמועבר גם למשרד הפנים מתייחס לרבעון השלישי של שנת 2019 (יולי-ספטמבר), וממנו עולים נתונים שמלמדים כי הארנונה בעיר מהווה פקטור משמעותי ביותר לגבי הכנסות העירייה בכלל.
נתחיל בארנונה: בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 עמדה תחזית הגביה של מחלקת הארנונה על 203.8 מיליון שקלים, אלא שבפועל הצליחה מחלקת הארנונה לגבות רק 196.9 מיליון שקלים. מדובר על פער של 6.87 מיליון שקלים, שמהווה ירידה בהכנסות הארנונה בשיעור של 3.0% מהמתוכנן.
במקביל עלה שיעור מתן ההנחות בארנונה שהעירייה מעניקה לבעלי זכאות כמו נכים, בעלי צרכים מיוחדים, בעלי הכנסות נמוכות ומשפחות מרובות ילדים. על פי הערכות העירייה היה אמור סעיף זה להסתכם ב-18.7 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, אבל בפועל ההנחות בארנונה ברבעונים אלה הגיעו לסך כולל של 20.4 מיליון שקל.
מהדוח עולה כי גורמים נוספים השפיעו על סך ההכנסות של העירייה, כמו גורמים עצמיים בהם דו"חות חניה, קנסות, הכנסות ממכירות כרטיסים למופעים, חוגים ועוד. העירייה תכננה בסעיף זה הכנסות בהיקף של 41 מיליון שקל, שבפועל הסתכמו רק ב-31 מיליון שקל, ירידה של 24% בהכנסות המתוכננות.
כל אלה הביאו את השורה התחתונה בהכנסות העירייה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 לסך של 470 מיליון שקל, זאת לעומת תחזית הכנסות שעמדה על 480 מיליון. עשרת המיליונים שלא נכנסו לקופת העירייה בשלושת הרבעונים הראשונים משקפים ירידה של 2.0% בהכנסות העירייה הכלליות.
גם בנושא גביית חובות ארנונה חלה ירידה, כאשר אם בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2018 הצליחה העירייה לגבות מכלל הפיגורים 34% מהיקף החובות, הרי שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 ירדה יכולת גביית החובות של העירייה לרמה של 28% בלבד.
אגב, במודיעין (נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019) יש שטח בניה המחוייב בארנונה בהיקף של 5.98 מיליון מ"ר, ששומת הארנונה הכוללת שלו היא 289.5 מיליון שקלים בשנה. שטח זה מתחלק בין 4.06 מיליון מ"ר בנוי המיועדים למגורים, 630 אלף מ"ר של משרדים, שירותים ומסחר ו-63 אלף מ"ר של שטחי תעשייה.
פרט לארנונה עולה מדוח הגזבר כי שכר שלושת נבחרי הציבור – ראש העיר חיים ביבס ושני סגניו בשכר, אילן בן סעדון ומויש לוי, חרג מהתחזית ב-104 אלף שקל. בעוד שעלויות השכר הצפויות עמדו בשלושת הרבעונים הללו על 1.53 מיליון שקל, הרי שבפועל עלות שכרם עלתה לעירייה בתקופה זו 1.634 מיליון שקל.