יאיר דנון (30) הוא בחור צנוע ושקט, בעל מבט סקרן ומגע של קסם בידיים. דבר בעברו לא רמז על כך שהבחור הריאלי, שגדל במכבים, סיים בגרויות בתיכון מו''ר במגמת ביולוגיה ופיזיקה, שירת בצבא בקורס חובלים ובהמשך כלוחם במודיעין, יהפוך בסופו של דבר למטפל ברפואה סינית. "אני אוהב את החיבור בין הרוח לשכל", הוא מסביר, "אני לא רואה הבדל בין המדע לרפואה המשלימה. שניהם באים להסביר את עולם התופעות שסביבנו. יש נושאים שמוגדרים כרגע כרוחניות או מיסטיקה כי אנו לא יודעים כיצד הם פועלים. הרוח והפילוסופיה הם הצעד שלפני המדע, כשהם מתפתחים ולומדים להסבירם, הם הופכים להיות מדעיים. בדיוק כמו שפעם המגנט היה קסם וכשלמדו להסביר את פעולתו הוא הפך להיות חלק מהמדע. בעיניי גם כיום נותרו נושאים בלתי מובנים לנו כי איננו מסוגלים עדיין להסבירם. הרפואה הסינית ראתה איך הטבע פועל ומתוך כך השליכה על גוף האדם. מבחינתה האדם הוא חלק מהטבע .שפת הרפואה הסינית שונה, מטפורית וציורית אבל מסבירה את אותן תופעות טבע שנחשבות מדעיות. כשתיקח משהו ותפרק אותו לגורמים תאבד את הקונספט שלו, כך המדע שמפרק כל דבר לגורמים עשוי לפספס את המכלול כולו. אדם אינו בנוי רק מכבד, ריאות ולב, אלא ממכלול האיברים יחד עם הרוח והנפש" .
בין הרוח למדע
יאיר בוגר 4 שנות לימוד במגמת רפואה סינית במכללת רידמן. "את השנה הראשונה עשיתי בישוב 'אור הגנוז', באזור מירון במסלול לימודי רפואה סינית בשילוב עקרונות מעולם היהדות". כבר במהלך לימודיו, החל לטפל בחולים. "תוך כדי הלימודים עשיתי המון צפיות קליניות על מטופלים רבים. מבחינת אידיאלים אישיים ותפיסת החיים שלי, אני מאוד בעד להנגיש את הרפואה הסינית לכל שכבות האוכלוסייה ולכן במרפאות שלי אני לוקח מחירים בהתאם".
יאיר מעיד על עצמו שהוא מאמין גדול ברפואה המערבית, "רופאים הם אנשים מיוחדים שהקדישו זמן רב לקהילה, מבחינתי הם קולגות וצריך לעבוד איתם בשיתוף פעולה. יחד עם זאת, ההמלצות שלי הן על שינוי באורח החיים של המטופל כדי שיזדקק לכמה שפחות תרופות והתערבות של הרפואה המודרנית. אישית אינני ממליץ על הורדת תרופות אלא באישורו הבלעדי של רופא. אין לי ספק ששינוי באורח החיים ישפיע במישרין על המדדים והערכים של תוצאות בדיקות הדם של מטופלים. כשזה יקרה וזה קורה לעתים קרובות, הרופא יוכל להמליץ על הורדת מינון התרופות. אני אוהב את נקודת התפר של המעבר בין הרוח למדע. חייבים להיות בראש פתוח לא מקובע. צריך לדעת לקחת את המחשבה צעד אחד קדימה ולהשתדל להיות פורצי דרך ולא ללכת בשביל המוכר והידוע. האמן והיוצר הוא מי שיש לו חשיבה קדימה, שיודע להתקדם ולחקור את מה שהוא רואה בהתבסס על הידע הקיים". את עצמו הוא מגדיר כסוג של חוקר: "אני צובר ניסיון קליני ומכל התנסות אני לומד עוד ועוד, כך אני מעשיר את הידע שלי לטובת המטופלים שלי".
לא מפסיק ללמוד
אני מאזינה לבחור הצעיר השופע בסקרנות בלתי נדלית. בחריצות ושאפתנות הוא בולע את הידע הזמין לפניו מכל עבר. בכל זמן פנוי הוא משתלם ומעשיר את הידע שלו בלימודים פורמאליים ובלתי פורמאליים, החל מהשתלמויות רפואיות, ועד האזנה להרצאות במסלול התכנית הארבע שנתית במדעי הרפואה באוניברסיטה. לדבריו הוא רוכש המון ידע גם באינטרנט בהרצאות רשמיות באתר קורסרו- (אוניברסיטאות מכל העולם מעלות הרצאות מצולמות של מרצים, ומאפשרות ללמוד באופן עצמאי. ג.מ). "אני לא צריך את התעודות אלא את הידע וההעשרה. המגמה היום היא חזרה לאחור, רוצים את הירקות והמזונות הבסיסיים ישר מהאדמה ולא את המזון התעשייתי. המגמה הזאת תלך ותתעצם עם השנים. אנשים לא מעוניינים בכל התעודות על הקיר אלא בידע. אנחנו חיים בעידן של מידע חינמי אינסופי. הידע נגיש לכולם ולעתים פציינטים מתעמתים עם רופאים בגלל הנגישות למידע בכל תחום. המצרכים הכי יקרים של האדם הפכו להיות זמן וסקרנות. אני מטבעי אדם מאוד סקרן" מודה דנון. איינשטיין אמר: "לדעת כל אחד יכול, להבין זו החוכמה". כשאתה מבין תהליך זה נטמע בך ואתה הולך איתו לכל הדרך. אם נופל לך אסימון ואתה מבין טוב- זה יישאר איתך. כשקורים לך דברים בחיים אתה מגיב אחרת בגלל אותה הבנה ששינתה משהו בתפיסת המציאות שלך. בראש ובראשונה אני סקרן, בעיקר לגבי איך העולם מתנהל. איך דברים קורים בעולם ולמה הם קורים. מעניין אותי לבחון אמיתות מכמה זוויות. הרפואה הסינית היא כזו, היא צמחה מתוך התבוננות בטבע. למשל, היא טוענת שדברים חמים עולים למעלה, אותו עיקרון נוהג גם בגוף האדם: חזות פנים אדומות יכולה להעיד על עליית יאנג (האנרגיה הגברית המזוהה גם עם חום) זה אומר שהנטייה שלו היא שהאנרגיה תעלה למעלה, כלומר האנרגיה הגברית, היאנג, עולה למעלה, או כפי שנהוג לומר "הדם עולה לו לראש". אם יפנו אליי 4 אנשים שונים עם כאב ראש, לכל אחד תהיה סיבה שונה. עליי לבדוק מהן הסיבות השונות של כל אחד מהם. בתהליך האבחון אני מתבונן, שואל שאלות, בודק את הלשון ובעזרת כל הנתונים בונה תמונה שלמה של מצבו. הטיפול ברפואה הסינית הוא אינדיבידואלי ומותאם לכל אדם ע''פ צרכיו. נתינת תרופה המיועדת לפתרון בעיה מסוימת, צריכה להתחשב גם בתכונות ובאפיונים של האדם עצמו. הגוף שלנו לא שונה משונית אלמוגים, נישה אקולוגית המאכלסת המון יצורים חיים שיש ביניהם אינטראקציות. יש התנהלות רבה בגוף המורכבת מניואנסים, שאם לוקחים אותה במכלול היא משפיעה על הטיפול בגוף. אם אני משנה למישהו תזונה אני נותן יתרון לחיידקים מסוימים בגוף. אותו חיידק מתרבה והסטטוס-קוו בגוף משתנה. למה הדבר דומה? לשכונת מצוקה שמביאים אליה סטודנטים צעירים לגור בה, מהלך כזה הוא מבחינתי רפואה. כשנותנים יתרון לחיידקים הטובים משנים בגוף את מצב הכוחות ונוצר סטטוס-קוו חדש, כמו הסטודנטים החדשים ששינו את המאזן בשכונה. פתאום אין לעבריינים בשכונה איפה להתיישב". ברגע שהשינוי נעשה בבסיס, ב"הארד דיסק", אין צורך לחזור עליו שוב ושוב וזאת בניגוד ללקיחת תרופה. זה שינוי אמיתי אשר משנה דברים בגוף ועובד יחד עם הגוף ולא מכתיב לגוף מה לעשות.
שינוי באורח החיים
"הבעיה במחלות כרוניות היום שאדם צורך כדורים למחלה לאורך כל חייו. התרבות שלנו היא אינסטנט ולוקה בחסר, אנשים לא מתאמצים לשנות את אורח חייהם. מחפשים את הדרך הקלה והקצרה. על פי הסטטיסטיקה התרופות עוזרות לאנשים רבים לבעיותיהם, אבל אם ישנו את אורח החיים, גם הסטטיסטיקה תשתנה וגם השימוש בתרופות יצטמצם. יש מקרים של חולי סכרת שעוברים קיצור קיבה והמחלה נעלמת. למעשה הם לא עשו שום שינוי בכבד או בלבלב, ולא טיפלו בסוכר שבדם. אותו אדם פשוט מקטין את צריכת המזון שלו בעקבות הניתוח. אוכל פחות שומן וסוכרים. ייתכן ואם היה יכול להוריד את המוצרים הללו מראש במזון שהוא צורך היה חוסך את הניתוח. כמו שאתה בודק איזה דלק אתה שם במכונית כך אתה גם צריך לדאוג לתזונה נכונה של הגוף שלך".
בשיחה עם יאיר עולות איכויות של הבנת ואהבת החיים: "שמחה מבחינתי היא מתכון לאריכות חיים. אריסטו אמר: "קודם המילה (שינוי תפיסת חיים) אח''כ הצמח (תרופות וצמחי מרפא), אח''כ הסכין (ניתוחים)". בשינוי בתפיסת עולם התוצאה תהיה טובה יותר. כל שינוי בצעד הראשון של הנווט והשינוי בתפיסת החיים יחסוך בהמשך הדרך קילומטרים רבים בעתיד."
האם יש כיוון מסויים בו בחרת להתמקצע?
"אני מאמין באופן מלא בחיבור בין גוף לנפש. מדי יום אני נתקל בהשפעה המדהימה של הגוף על הנפש ולהפך. הקשר ביניהם הוא עיקר העבודה שלי ודרכו ובאמצעותו ניתן להביא מזור למגוון רחב מאוד של בעיות עימן אנחנו מתמודדים: כאבי גב, אלרגיות, אורתופדיה, עור, עיכול, פריון, מיגרנות ועוד .מעבר לטיפול במכלול הבעיות המאפיינות את גוף האדם, המשיכה שלי היא ללמוד ולהתמקצע בתחום מחלות עור ובעיות גסטרו. אני מוצא שהרפואה הסינית יכולה להקל מאד על הקושי ולפתור בעיות בתחומים הללו. למשל בחלק ממחלות העור המענה הקונבנציונאלי הוא בנתינת סטרואידים, אך ישנה תלות ובעייתיות בשימוש בסטרואידים, היות ולאחר הפסקת השימוש בהם המחלה יכולה לפרוץ באופן אלים יותר. הרפואה הסינית שוברת את המעגל הזה ומאפשרת אפיק נוסף לעזרת אנשים המתמודדים במשך שנים עם מחלות עור. בעבודתי אני משלב מעבר לצמחי מרפא גם תוספי מזון לעזרת הגוף. התכניות שלי לעתיד הן ללמוד כמה שיותר ולעזור כמה שיותר. אני אוהב מאוד את המפגש עם האדם ושימוש מושכל של הידע בשטח".
בימים אלו החל יאיר לקבל מטופלים בקליניקה פרטית חדשה במכבים, נוסף לקליניקה הפעילה שלו מזה שנים בתל אביב.
טיפים לצריכת מיני מזונות
אנו נמצאים בשיאה של עונת המעבר בין החורף לקיץ, כשמזג האוויר ההפכפך נוטה לעבור במהירות מימי גשם לחום גדול. דנון חולק עמנו מספר טיפים הקשורים לעונות השנה הרלוונטיות:
בימי החורף הקרים הרפואה הסינית ממליצה לצרוך מזונות מחממים, פעמים רבות כדי לשמור על האיזון הפנימי בגוף. כשקר בחוץ אנו רוצים לחמם את הגוף וישנם מזונות מומלצים כגון קדירות המבושלות זמן רב בבישול ארוך ותבלינים כגון ג'ינג'ר, קינמון, הל, ציפורן ופלפל שחור.
האביב הוא הזמן לניקיון הגוף. האלמנט השולט באביב על פי הרפואה הסינית הוא העץ והלבלוב. האיברים המקושרים לעץ הם הכבד וכיס המרה על כן מומלץ לערוך ניקוי של האיברים הללו. גם בראיה של הרפואה המערבית, הכבד אחראי על פירוק הרעלים בגוף. ניקוי כבד נעשה לרוב על ידי סחיטת חצי לימון חמוץ (הטעם החמוץ הוא המאפיין על פי הרפואה הסינית של הכבד) עם קצת מים. מומלץ גם לאכול אורז עם שעועית מש למשך שבוע.
המלצות תזונתיות להתמודדות עם אלרגיות של האביב: למטופל עם נטייה לליחה או גודש בנוזלים ניתן להמעיט במוצרי חלב.
באביב חשוב לצרוך כמה שיותר עלים ירוקים: חסה, כוסברה, תרד, פטרוזיליה וכדומה הקשורים לכבד שצבע ירוק מסמל אותו. זהו גם זמן טוב לאכול נבטים שיש בהם אנרגיה צעירה ורעננה. הקיץ לעומת זאת, הוא עונת השיא ובו הפירות בשלים וההמלצה היא לצרוך ירקות טריים ומרעננים, חיים או מוקפצים.
המלצות נוספות:
– לאנשים שצורכים תרופות נגד כולסטרול ממשפחת הסטטינים מומלץ לצרוך תוסף קו אנזים Q10 אשר נוצר באופן טבעי בגופנו אך נפגע על ידי הסטטינים.
– מזונות המכילים ברזל מומלץ להוסיף תוספי ויטמין c המעודדים את הספיגה או לאכול ירקות ופירות כגון עגבנייה או גמבה המכילים ויטמין סי, ולהרחיק את הקפה הפוגע בספיגת הברזל.
– כורכום ואומגה 3 מפחיתים תהליכים דלקתיים בגוף בין היתר טרשת עורקים ומחלות לב, מומלץ לצרוך יחד עם המזון היות ואלו חומרים מסיסי שמן.
* (מומלץ ליישם את ההמלצות לאחר התייעצות עם מטפל מוסמך והתאמה פרטנית)
בקרו גם באתר: יאיר דנון דיקור וצמחי מרפא
(צילום: אינגריד מולר)