עוגן לחיים

רותי בוסידן
מדינת ישראל מוציאה מבתיהם ילדים שסבלו מהזנחה קשה ומעבירה אותם למשפחות אומנה, שפתחו עבורם את הבית ואת הלב. עם זאת, במקביל היא גם מערימה עליהם קשיים רבים, כמו שמספרים בני זוג מאזור מודיעין שהכניסו לביתם שתי ילדות אומנה
צילום: freepik

לפני שנים רבות, עוד לפני שהיו להם ילדים משלהם, חלמו נעמי (שם בדוי) ובן זוגה, תושבי אזור מודיעין, להיות משפחה אומנת. את החלום הם הצליחו להגשים רק הרבה מאוחר יותר, אבל המציאות, כמו המציאות, נראית כעת אחרת לגמרי מהפנטזיה.

אם לא מספיקה ההתמודדות עם הילדים שהצטרפו למשפחה, והגיעו מרקע קשה, מסתבר שגם ההתמודדות מול הממסד והבירוקרטיה בארץ לא פשוטה בכלל. "אתה מתפקד כהורה ביולוגי, אבל אין לך זכויות ואתה צריך להיאבק בשביל הילדים האלה", סיפרה השבוע למודיעין NEWS.

"לקחת ילד עם שק על הכתפיים"

כאמור, עוד כשהיו צעירים ביקשו נעמי ובן זוגה להפוך למשפחה אומנת, אולם נתקלו בסירוב בשל גילם הצעיר. שנים אחר כך, כאשר ילדיהם הביולוגיים כבר בגרו, החליטו השניים לנסות שוב.

הפעם בקשתם התקבלה, ובתוך מספר שנים הגיעו אליהם שתי ילדות אומנה, לאחר שחווה הזנחה קשה. "פנינו לארגון האומנה לאחר שקיימנו דיון משפחתי עם הילדים הביולוגים שלנו", סיפרה השבוע. "ניסינו להבין מה זה אומר אומנה יחד איתם, ואיך זה ישפיע על המשפחה ועל מהלך החיים שלנו. זה בעצם לקחת ילד עם שק על הכתפיים שאתה לא יודע מה הוא, ולא תמיד גם המטפלים יודעים. ניסינו להסביר לילדים שלנו, אבל מסתבר שגם אנחנו לא ידענו. הפנטזיה של האומנה מאוד גדולה והמציאות לא תמיד תואמת".

איך זה נראה במציאות?

"מקבלים ילד שאתה לא יודע עליו שום דבר, ובעצם המחוייבות שלך היא לתרום להתפתחות הרגשית והפיזית שלו עד שהוא יחזור להוריו, שזאת המטרה של האומנה – לטפל בילד ולהחזיר אותו לבית שלו. הפנטזיה גדולה מהמציאות. מגיע ילד או ילדה שלא מרגישים שייכים בעצם לשום מקום. מהניסיון האישי שלי, גם אם הוא בא מבית מאוד בעייתי ומאוד אלים, הוא ירצה לחזור אליו, לפחות בהתחלה. הם כל הזמן מעמידים אותך במבחן. זאת טלטלה מאוד גדולה למשפחה. מצד שני, זה נותן לך ולילדים שלך פרופורציות על החיים".

איך נראה הקשר עם ילדי האומנה?

"זה תהליך. אתה רואה ומרגיש איך החיבור נהיה הדוק יותר, וגם הילדים הביולוגים שלך נרתמים למשימה. זה נורא תלוי בילד שמגיע. הוא בודק אותך והסיפוק הגדול ביותר לדעתי הוא שאתה רואה את השינוי בילד. אפילו אם זה קורה כשמדובר בשינוי בשפה או בהרגלים או בהיגיינה האישית. דברים קטנים שכל כך ברורים לך ולילדים שלך, אבל חדשים בשבילו. אבל העיקר הוא הקשר הנפשי והרגשי שנבנה כאן בין שני הצדדים. אני ראיתי כמה הילדים שלי למשל נלחמים על הילדים האלה בכל מיני סיטואציות חברתיות. יחד עם זאת, יש תמיד את הפחד הגדול הזה מהפרידה שתגיע אם הילדים יחזרו למשפחות הביולוגיות שלהם".

איך נראית החוויה מצדם של ילדי האומנה?

"אלה ילדים שלא מרגישים שייכים לשום מקום. הם בודקים אותך כל הזמן ואתה צריך להיות מאוד סובלני ולזכור תמיד מאיפה זה נובע. אתה גם הולך על חבל דק מול ההורים הביולוגיים של הילד, שאין איתם קשר אבל הילדים כמהים אליהם ופוגשים אותם מדי פעם. הילדים שונים ממך בחשיבה שלהם. יש הרבה פצעים והתנגשויות. אבל זה נותן לנו ולילדים שלנו המון סיפוק. הילדים שלנו פתאום רואים שהעולם מורכב מהרבה דברים שהם לא מכירים. הם נקשרים ואוהבים ומגנים על הילדים האלה. היום הם קוראים אחד לשני אחים".

כאמור, לא רק ההתמודדות מול הילדים עצמם מקשה על המשפחות שבחרו להכניס לביתן ילדי אומנה. מקרה שכזה חוו לא מזמן נעמי ובן זוגה, לאחר שילדת האומנה שהם מגדלים שברה את ידה. יחד איתה הם מגיעים לבית החולים, כשהיא עם שבר מורכב וסובלת מכאבים עזים, רק כדי לגלות שבלי אישור מטעם ההורים הביולוגיים היא לא תוכל לקבל טיפול. כך קרה שבמשך שעות נותרה הילדה ללא טיפול או משככי כאבים, בעוד נעמי ובן זוגה נותרים מתוסכלים. "לא נותנים להורי האומנה להיות אפוטרופוסים על הגוף של הילדים. הילדה נאלצה לחכות עד שההורים הביולוגים אותרו והגיעו לחתום על טיפול רפואי. מתייחסים אלינו כאל מטפלים. הרבה פעמים אני מרגישה ששמים מקלות בגלגלים. יש אטימות ממסדית מאוד גדולה. המדינה החליטה להוציא אותם מהבית ואמרה לנו 'אתם תטפלו בהם', אבל לא נותנת לנו את כל הכלים. למשל, ביקשתי טיפול רגשי לאחד מהילדים, אבל אמרו לנו שאין תקציב לזה. גם להצעה שלי לממן את הטיפול הרגשי בעצמי הם לא הסכימו, כי הם צריכים להיות בשליטה על כל מה שקורה. אני זאת שמטפלת בלילה כשהילד בוכה אבל אין לי זכויות. הם מחליטים".

להקל על משפחות האומנה

בימים אלו פועלת בארץ עמותה בשם "עוגן למשפחות אומנה", המנסה לסייע לאותן משפחות בדיוק בנקודות עליהן סיפרה נעמי.

ד"ר מיכל דביר, מנכ"לית העמותה, אמרה השבוע: "סיפורה של נעמי נוגע בכמה מהקשיים איתם מתמודדות משפחות אומנה בכל הארץ. בדיוק לשם כך הוקמה עמותת עוגן, המאגדת את משפחות האומנה ללחימה על זכויותיהן ומסייעת למשפחות שזקוקות לעזרה. אנו יוזמים חקיקה ושינוי נהלים שיקלו על המשפחות, מאפשרים להן לקבל סיוע משפטי, פונים עבורן לרשויות המדינה, בונים קהילה שמספקת תמיכה ואוזן קשבת ועוד. אומנה היא מסגרת המאפשרת לילדים בסיכון שהוצאו מבתיהם על ידי הרווחה בגלל הזנחה, התעללות וחוסר מסוגלות הורית, לחיות בבית עם מסגרת משפחתית תומכת. יש להקל על המשפחות שפתחו את ביתן ואת ליבן עבור ילדים אלו".

משפחות אומנה בעבר ובהווה המעוניינות להצטרף לעמותת עוגן יכולות לפנות בטלפון: 054-4773736, בדוא"ל: ogen.organization@gmail.com, או באתר: www.ogen.info.

כתבות נוספות

לדבר עם הבן שאיננו

איציק ומרים שפיר ממודיעין איבדו את בנם דור חנן ב-7 באוקטובר, לאחר שנרצח יחד עם בת זוגו באחת ממסיבות הטבע. מאז הספיק שפיר לארגן תביעה נגד הרשות הפלסטינית, ללמוד פיתוח קול ולהעלות מופע אישי, ולכתוב יומן אישי בו הוא גם מתכתב עם בנו המנוח

שנה לאסון

ביום שני הקרוב תחלוף שנה מאז אירועי ה-7 באוקטובר, ומלבד טקס הזיכרון העירוני יקיימו בתי הספר שאיבדו בוגרים טקסים משלהם

מדריך בניית סאונה בבית

  בניית סאונה בבית היא פרויקט שאפתני שיכול לשפר את איכות החיים שלכם ולהפוך את הבית למקום מרגיע ומפנק. בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים בוחרים

המשך קריאה »

לדבר עם הבן שאיננו

איציק ומרים שפיר ממודיעין איבדו את בנם דור חנן ב-7 באוקטובר, לאחר שנרצח יחד עם בת זוגו באחת ממסיבות הטבע. מאז הספיק שפיר לארגן תביעה נגד הרשות הפלסטינית, ללמוד פיתוח קול ולהעלות מופע אישי, ולכתוב יומן אישי בו הוא גם מתכתב עם בנו המנוח

המשך קריאה »

שנה לאסון

ביום שני הקרוב תחלוף שנה מאז אירועי ה-7 באוקטובר, ומלבד טקס הזיכרון העירוני יקיימו בתי הספר שאיבדו בוגרים טקסים משלהם

המשך קריאה »