תהליכי גירושין ידועים בנטייתם להסתבך, ואף להפוך פעמים רבות לזירת מלחמה של כל בכל. נקודות המחלוקת העיקריות הן בדרך כלל סביב נושאי משמרות על הילדים, מזונות וחלוקת הנכסים, אבל יש גם נקודה נוספת שמעוררת את היצרים עד להתלקחות ומשום מה לא מדוברת כמעט.
אם את זמני השהיה של הילדים אצל כל אחד מההורים ניתן עוד לחלק איכשהו, מה בדיוק קורה כאשר מדובר בכלב, חתול או תוכי? מסתבר שאל בתי הדין לענייני משפחה מגיעות גם סוגיות כאלו, ופעמים רבות הדרך לפיתרון המחלוקת לא פשוטה בכלל.
מי שמכירה את הנושא היטב היא עורכת הדין יפעת לב ארי ממכבים, המתמחה בדיני משפחה ועוסקת בתחום מזה למעלה מ-15 שנים במשרדה הפרטי. לב ארי עוסקת בפירוק שיתופים בין בני זוג, בגירושין, משמרות, מזונות, הסכמי ממון, הסכמים לחיים משותפים, גישורים, צוואות וייצוג בכל הערכאות בענייני משפחה. בנוסף, לב ארי מתמחה גם בפירוק שיתוף בין בני זוג חד מיניים, וגם בהתרת נישואין של בני זוג לא יהודים, חסרי דת וכולי.
קחי את הכסף, הכלב נשאר אצלי
אז איך בדיוק תחולק המשמורת של חיית המחמד? הכלב, החתול, הציפור ואפילו הארנב במקרי גירושין? לחלק מאיתנו בעל חיים הוא כמו ילד, ממש בשר מבשרנו, וגם אם לא, בעלי חיים מהווים חלק בלתי נפרד מסכסוכים משפחתיים. מה קורה כאשר אחד מבני הזוג הביא את הכלב למעגל הזוגיות? ומה קורה אם החליטו לאמץ חתול לאחר הנישואים?
"כשיש פירוק של בית", מסבירה עו"ד לב ארי, "יש המון בתים עם בעלי חיים – כלבים, חתולים, ארנבים, וכולי. תמיד כשיש הסכמים או החלטת בית משפט, לא נותנים מספיק תשומת לב על עניין בעלי החיים שבסיפור, שיש להם ערך מוסף מאוד גדול. בני אדם משקיעים בהם הרבה מאוד ואף אחד לא נותן את הדעת על כך שלא ניתן להתעלם מבעל החיים".
במקרים רבים בעלי החיים אף עוזרים לילדים להתגבר על הטראומה של הגירושין, וכך העניין נהיה עוד יותר מורכב. "בעל החיים עוזר לילד להתגבר על קושי הפרידה", אומרת לב ארי, "אין ילד שלא עובר טראומה מסוימת כשהבית מתפרק. לכן אני חושבת שצריך להכניס לכל הסכם סעיף שמדבר על מה קורה עם חיית המחמד. עם מי היא הולכת, מי מטפל בה וכולי. ילד שגדל עם חיית מחמד כל החיים ופתאום הוא נאלץ להיפרד ממנה לכמה ימים בשבוע, זה מאוד מקשה עליו. היום, ברוב המקרים, יש משמורת משותפת על הילד שצריך לגור יומיים-שלושה בבית אחר ונאלץ לעזוב את חיית המחמד, וזה עושה לו לא טוב. לכן אני חושבת שצריך לתת את הבמה המכובדת לחברים הטובים שלנו ההולכים על ארבע. לראות מה קורה איתם, מי יחזיק אותם, מי ישקיע בהם ומה הילדים רוצים. לי אישית היו תיקים שרבו בהם על חיות המחמד. אני בעד שבסקירה של פקידת הסעד היא תגיד מה קורה עם חיית המחמד, האם הילד צריך להיות איתה וכולי. צריך לחשוב מה עושים עם בעלי החיים שלנו. עד היום זה נושא ששמו אותו בצד, וזה נושא שצריך לחשוב עליו ולו בשל העזרה של בעל החים לילדים, שגם ככה חווים משבר".
תני דוגמה למחלוקות כאלו.
"היה לי תיק לפני כמה שנים של זוג הורים שהייתה להם חתולה, כשבעצם החתולה הובאה על ידי האישה, אבל במשך השנים הילדים נקשרו אליה וגם האב. בהסכם הגירושים האבא לא הסכים לוותר על דיון לגבי החתולה. היה ברור שזה חלק מהמשא ומתן. גם האישה מאוד אהבה את החתולה. בשורה התחתונה, הם הסכימו שכשהילדים נמצאים בבית מסוים החתולה תלך איתם. כל אחד התחייב לתת לחתולה את התנאים הכי טובים, והחתולה עברה מבית לבית יחד עם הילדים".
במקרה נוסף, מספרת לב ארי, השופטת הייתה מאוד יצירתית. "היה ריב על בעל חיים, לאן הוא הולך אחרי הגירושים, והשופטת ביקשה מפקידת הסעד להגיש חוות דעת בעניין הזה. זה מאוד שימח אותי. לא מן הנמנע שבעתיד בעל החיים יהפוך לאייטם מאוד מרכזי ובעל משקל רב בסכסוכי גירושין, ואני לא מוציאה מכלל אפשרות שיקבלו חוות דעת ממומחים לבעלי חיים בנושא. הרבה פעמים חיות המחמד הופכות להיות נושא למקח וממכר בין בני הזוג. אם הגבר יתעקש שחיית המחמד תהיה אצלו, האישה תוותר על דברים מסוימים, ולהיפך. כמו שאומרים 'אל תעשו מלחמה על גב הילדים', אפשר גם להגיד 'אל תעשו מלחמה על גב בעלי החיים'. בסופו של דבר, השופטת קבעה משמורת משותפת על הכלב, שזה בדיוק כמו משמורת משותפת על הילד".