לפני מספר חודשים התגייסו תושבי מודיעין לאיסוף מאתיים אלף דולר עבור הילד תושב העיר שוהם קורן כץ, שנזקק לטיפול שיקומי מיוחד בארצות הברית. השבוע שוחחנו עם יפעת קורן כץ, אמו של שוהם, השוהה איתו ועם אחותו באטלנטה כבר חמישה חודשים.
שוהם בן ה-11 נולד בארה"ב ועד גיל שלוש נחשב לילד נבון מעל הממוצע. באותו גיל החלו להופיע אצל שוהם ניתוקים מהסביבה, ולאחר כמה שבועות של בדיקות בבית החולים הומלץ לבני המשפחה להעבירו לטיפול בבית חולים בבוסטון. בשלב מסויים החליטו הרופאים לנתח את הפעוט, אולם מה שהיה אמור להיות ניתוח שגרתי הלך והסתבך. מיד לאחר הניתוח לא הצליחו הרופאים לעיר את שוהם מהתרדמת ובהמשך בוצעו בו ניתוחים נוספים. לאחר שרשרת הניתוחים נותר שוהם במצב בו יכולת התקשורת המילולית שלו נפגעה ואיתה גם יכולתו לתקשר עם הסביבה. למעשה נותר שוהם לכוד בתוך עצמו ובנוסף סובל ממחלת האפילפסיה.
לפני יותר מחמש שנים שבה המשפחה לארץ והוריו של שוהם החלו לחפש עבורו מרכז שיקומי. לאחר טיפול במרכז בבית החולים תל השומר למד שוהם לשוב וללכת ולאכול בכוחות עצמו, אולם זה לא הספיק. בארץ הוצעו לבני הזוג רק מרכזים טיפוליים עבור הסובלים מאוטיזם או פיגור שכלי, שלא ענו על צרכיו של הילד. לפני כשנה עלה הרעיון להעביר את שוהם לטיפול בארצות הברית,שם יש תוכנית טיפולית העשויה להתאים לבעיות מהן סובל שוהם.
במאי האחרון החל מסע גיוס התרומות בסיוע עמותת "קו לחיים" וכבר בתחילת יוני המריאה המשפחה לאטלנטה שבארצות הברית. "הגענו בהתחלה לשבועיים כדי להתחיל את תהליך האבחון והערכה אותו מבצע שם צוות שלם של מטפלים ורופאים, צוות שבודק הכל. מרפלקסים של ילדות ועד כל ההיבטים הפיזיים והנוירולוגיים", מספרת יפעת קורן כץ בשיחה מארצות הברית. "במשך שלושה ימים הם ישבו וגיבשו תוכנית טיפולית מיוחדת עבור שוהם".
לאחר מספר שבועות הגיעה לאטלנטה גם שקד, אחותו של שוהם, שנכנסה כבר לכיתה ד' בבית הספר המקומי, כאשר דייוויד, אביו של שוהם העובד בבית החולים שערי צדק בירושלים, מגיע אל משפחתו מדי שישה שבועות.
יפעת, איך מתקדם הטיפול בשוהם?
"כרגע שוהם עדיין סובל מאפילפסיה והמוח שלו רועש. קשה לו ללמוד ואנחנו עובדים על זה גם בסקייפ מול רופא מקליפורניה. בנוסף עובדים איתו בשיטה שנקראת נוירו פידבק בעזרת מגנטים. המטרה היא לנסות לעזור למוח להזרים דם וליצור את הקשרים הדרושים לתפקוד. הוא מקבל את הטיפול הזה מדי חודש ורואים שינויים. זה מדהים, אבל גם יקר בטירוף. בנוסף התוכנית עובדת באופן של אחד על אחד, כאשר יש צוות של מטפלים המתחלפים ביניהם. שוהם גם מטופל בתוכניות חיצוניות כמו מוזיקה, קבוצת ריצה וכולי".
כמה זמן אתם אמורים להישאר שם?
"זה תלוי בכסף. אנחנו חשבנו שנבוא לשנה ואחר כך ננסה להעביר את התוכנית לישראל. מבחינת האישה שמנהלת את התוכנית משך הטיפול האידיאלי כאן הוא שנתיים, כשהרעיון הוא להביא לאיזון את האפילפסיה והיבטים נוספים. אבל היא נוצרייה מאמינה שמאוד מחוברת לישראל אז היא גם פתוחה לרעיון של להפעיל את התוכנית בארץ. זה לא בלתי אפשרי להביא את התוכנית הזאת לארץ, זה רק עניין של הכשרת צוות טיפולי מתאים. כבר יש גוף בישראל שמסכים לתת לנו קומה בבית ספר לצורך העניין".
בתמונה שהם ואמו. מקווים להעביר את התוכנית לארץ