צילום יצירות אמנות נדרש במקרים רבים, אם זה לשם פנייה לגלריות, עבור לקוחות האמן, להצגת היצירה בקטלוג או באתר. היצירות עשויות להיות ציור, הדפס, צילום, פסל ועוד. עבודתו של צלם אמנות דומה לזו של צלם מוצרים, אך לא זהה לה בדיוק. עליו להבליט את כוונת האמן ואת היופי והאופי המיוחדים של היצירה ולכן, דרוש לשם כך צלם מקצועי, שהוא גם מעין אמן. במה זה מתבטא?
האתגר הטכני
צלם אמנות מנוסה הוא למעשה צלם מוצרים עם ערך מוסף אמנותי (עליו נרחיב בהמשך). אך ראשית דרושה הצגת היצירה, בדיוק כשם שמציגים מוצר. כלומר, להמחיש לצופים כיצד היא נראית וכאן המקצועיות משמעותית מאוד, כאשר צלם מקצועי ידע להוציא את המיטב מהיצירה. דוגמה בולטת לכך הוא היבט התאורה, עם שיקולים כגון מאילו כיוונים האור יגיע? באיזו עוצמה ובאיזה גוון? התאורה המקצועית אף מועברת דרך מרככים ופילטרים שונים, בכדי לספק לבסוף במדויק את האפקט המבוקש. הצלם גם יקפיד להימנע מהשתקפויות, אלא אם הן נובעות מאופי החומר של היצירה או תורמות לה כדי להבליט זוכית למשל.
צבעים מציגים אתגר טכני נוסף. העתקה מדויקת של הצבעים משמעותית במיוחד בצילום יצירות אמנות, מאחר שאם הם לא יהיו מדויקים, התוצר עשוי לצאת יפה, אך כבר לא יהיה צילום שנאמן למקור. בכדי להבטיח דיוק בצבע משתמשים בעזרים מקצועיים מיוחדים, כגון לוח כיול צבעים.
צילום יצירות אמנות דורש מצלמה ברזולוציה גבוהה במיוחד וכמובן באיכות גבוהה בכלל, עדשות מקצועיות שונות ועוד. סטודיו לצילומים כולל את כל הציוד הדרוש לכך. ניתן לצלם יצירות אמנות גם אצל הלקוח. הדבר תלוי לעתים ביצירה עצמה מבחינת נוחות העברתה לסטודיו. אך כמובן, סטודיו לצילומים מספק את התנאים הנוחים ביותר לצילום.
יציבות ציוד הצילום חשובה מאוד וכן מיקום היצירה באופן מקביל (לחיישן) המצלמה/עדשה כלפי היצירה. כמו כן, צלם סטודיו מקצועי לא מצלם בהחזקת המצלמה בידיו ולחיצת כפתור ההפעלה, מאחר שאלה שני דברים שעשויים ליצור רעידות ולכן לפגוע בצילום. במקום זאת ובדומה לאופן בו פועל צלם מוצרים, הוא משתמש בחצובה ובהפעלת הצילום על ידי טיימר או בהפעלה מרחוק/ללא נגיעה במצלמה.
לאחר הצילום, ניתן להכניס בתוצר שינויים שונים ובקלות רבה, במידה ומעוניינים בכך.
אמנות עם עומק
צילום רפרודוקציות הוא תהליך של יצירת עותק מדויק של יצירת אמנות. אם מצלמים יצירה שטוחה, התוצר עשוי להיות עותק ממשי שלה. אך אם היא תלת ממדית, הצילום כמובן לא יספק עותק אחד לאחד, אלא יותר סוג של תיעוד. שוב, באופן שמזכיר מעט עבודת צלם מוצרים. יצירות אמנות רבות הן תלת ממדיות ויש להתחשב בכך בצילום. אפילו ציורים, שהם לכאורה שטוחים לגמרי. בפועל, בצילום ציורים צריך לקחת בחשבון שהם לעתים בעלי שכבת צבע עבה, אשר מוסיפה טקסטורה – היבט תלת ממדי משמעותי ובעל אופי מיוחד. לציורים גם יש לעתים מסגרות איכותיות שהן בעצמן יצירת אמנות וחלק מהיצירה כולה והן תלת ממדיות וצריך להחליט איזה סוג עומק לייצר לאותה יצירה(למשל פסל), בין אם תאורה סימטרית כדי להראות היטב את כל החזיתות או לייצר עומק עם תאורה דרמטית.
לגבי חפץ תלת ממדי, הצלם צריך לבחור את הזווית של הצילום או לבצע צילומים מכמה זוויות שונות. התאורה לא תהיה אחידה לגמרי והיא גם לא חייבת להיות, בגלל המבנה התלת ממדי.
צילום אמנות כאמנות
כפי שראיתם, על הצלם לבצע בחירות טכניות רבות ומגוונות והן משפיעות על התוצר. לכן, בין אם זה צילום לאמנים וגלריות או כל סוג אחר של צילום אמנות, יש היבט אמנותי גם בצילום עצמו.
עוד כמה נקודות מעניינות
- צילום לאמנים וגלריות גם לוקח בחשבון שהמקור עשוי להיות חד פעמי – העותק המצולם הופך יצירה חד פעמית, ליצירה שהאמן יכול להשתמש בה שוב ושוב, למגוון מטרות. ניתן לבצע צילום רפרודוקציות לשם הצגה בגלריה ולאמן עצמו יהיה תמיד עותק או תיעוד באיכות מעולה.
- צילום יצירות אמנות מפיק תוצר איכותי מאוד – לכן הוא גם יוצג בדרך כלל, תוך הקפדה שלא לפגוע באיכות הזו. למשל, אם זו הצגת הצילום באתר, הוא יוצג ברזולוציה גבוהה. אם יופקו מהצילום הדפסות, זו תהיה הדפסה על משטח איכותי כגון קנבס או נייר פיין ארט.
- צלם מקצועי מטפל ביצירות באופן זהיר ואחראי – אם זה למשל צילום ציורים ישנים במצב שאינו אידאלי, התהליך לא יפגע בהן. במידת הצורך הצלם אף ינקה מעט את היצירה מאבק, בזהירות ובאמצעים מקצועיים מתאימים.
- צילום אמנות עדיף על סריקה – סריקה היא סוג של צילום והיא מתאימה לעתים ליצירות שטוחות. מצד שני, סריקה עשויה להגביל בגלל גודל הסורק או תאורה פשוטה מדי שהוא מספק. צילום עם סורק מוגבל רק לאותה תאורה חזיתית שטוחה שמובנית בסורק ואי אפשר לייצר "עומק" ע"י העמדת הפלאש באלכסון למשל, כדי להדגיש יותר את הטקסטורה (למשל הבלטות צבע שהאמן צייר עם מכחול ועומק של צבע על הציור)
- שלב העריכה הוא גם הכרחי אחרי צילום המוצר או יצירת אמנות והיא עוזרת להפיק תוצאות יותר טובות כמו גם תיקון פגמים שונים שיש ליצירה עצמה, בין אם ציור שירד לו קצת צבע או פגם ביצירת אמנות של עץ או כל חומר אחר שהאמן עובד איתו (זכוכית, מתכת וכו')
- חבילת שירותים – אם כבר פונים לצלם מקצועי למטרה כזו, כדאי לשקול האם אתם זקוקים גם לשירותי צלם מוצרים? אולי לביצוע צילום תדמית לאמן עצמו, כולל צילום שלו במהלך עבודתו?
האם ניתן לעשות זאת לבד?
למרות שצילום אמנות מיועד בעיקר לאמנים מקצועיים, גם אמנים חובבים עשויים להסתייע בשרות מסוג זה. הם אמנם עשויים לבצע בעצמם צילומים באיכות בסיסית ולא רעה בכלל, אך לא יותר מכך. יש כיום סורקים וגם מצלמות דיגיטליות מתקדמות מאוד וכמובן תוכנות עזר לעריכת תמונות. לכאורה גם לא חסרים מקורות אור בבתים ובישראל יש אפילו שמש חזקה שמספקת אור יום רב שנכנס מהחלונות. אך כל זה עדיין רחוק מאוד, ממה שדרוש בכדי להפיק תוצאה מקצועית באמת, בציוד כמו פלאשים ומרככים שונים ובעיקר בידע המקצועי ובניסיון.
כך שגם עבור חובבי אמנות, ובוודאי עבור אמנים מקצוענים – שכירת שירותי צלם סטודיו מקצועי היא הגישה המומלצת.
מוזמנים להתרשם מצילומי יצירות אמנות באתר של צלם מוצרים מ "סטודיו לצילומים מקס" באתר https://photostudio.co.il/product_photography. אפשר לראות באתר צילום ציורים לרפרודוקציות, צילום פסלים, עבודות מעץ, אינסטלציות מברזל וחומרים שונים ויש גם כתבה בנושא צילום רפרודוקציות לאמנים שמדברת בהרחבה על הנושא.