במשך השנים נלעסה עד דק הקלישאה על השילוב של ערכים וספורט, אולם נדמה כי אותו שילוב מדובר הלך קצת לאיבוד מאז שכל ילד האוחז בכדור חולם להיות שחקן מפורסם. עם דגש על המפורסם.
במועדון הכדורסל "עוצמה מודיעין" מנסים בימים אלה להדק מחדש את הקשר בין השניים, כאשר מי שמופקד על המלאכה הוא לביא חלפי, אשר במקביל לתפקידו כמאמן בבית הספר לכדורסל, משמש השנה לראשונה כרכז החינוכי-חברתי במועדון הכדורסל עוצמה.
"הערכים שלנו הם קודם כל חינוכיים", מצטט לביא את שמעון סלל נווה רודריגז, בעלי המועדון, הגורס כי "לפני שילד הופך לשחקן, הוא צריך להיות בן אדם לפני הכל".
ילדות באולם הפחים
חלפי (42+2 מנעלה) הוא מאמן כדורסל מזה 12 שנים, הוא ולימד חינוך גופני בעירוני א' במודיעין,ובשנים האחרונות משמש גם כמנהל המקצועי בבית הספר לכדורסל הפועל במסגרת חוגית (בסך הכל, מפעילה עמותת עוצמה גם 350 שחקנים ב-22 קבוצות תחרותיות במועדון הכדורסל עוצמה). בילדותו שיחק בהפועל חולון עד גיל הנערים וזכה להתאמן במגרשה המיתולוגי "אולם הפחים" יחד עם האחים בלול המפורסמים ותחת הדרכתו של שימי ריגר. "הייתי נוסע באופניים מבת ים לחולון לאימונים".
כאמור, השנה החל חלפי למלא תפקיד חדש במועדון כרכז החינוכי-חברתי, תפקיד שלא היה קיים לפני כן. "זאת שנה ראשונה בתפקיד ואני למעשה יוצק תוכן לתוך משהו שלא היה קיים קודם. המחשבה הייתה שיש אצלנו המון ילדים שמתאמנים ויש לנו כוח להשפיע. יש גם חשיבה איך לשמר את הילדים ולגרום לכך שיהיו מחוייבים לאגודה. שמעון הגיע למסקנה שצריך להיות הווי חברתי, ערכים של חינוך ותחושה של ביחד. אחרי הכל, כדורסל זה לא רק צעד וחצי".
בעידן שבו כל ילד רוצה להיות מפורסם, יש עוד חשיבות לערכים?
"קודם כל, ההורים גם מבינים את החשיבות ודורשים ערכים לפני הכל. הדגשים שלנו הם קודם כל על חינוך והמאמנים הם אנשי חינוך. מאמנים חדשים מגיעים קודם כל לריאיון אצלי בו אני בודק אם הם מתאימים ערכית, אחר כך מסתכלים על הפן המקצועי. אין חשוב יותר או פחות ובסופו של דבר אין פשרות באף תחום".
תמונת מראה הפוכה
בבית הספר לכדורסל מכשירים חלפי ואנשי "עוצמה מודיעין" ילדים מגילאי הגן ועד לכיתה ה', כאשר מי שרוצה ממשיך הלאה לאחת מהקבוצות התחרותיות של המועדון. "יש לנו מאמנים מאוד ותיקים ומנוסים שעובדים פה מעל לעשור, חיים את העיר ואת הנוער שלה ורואים את ההתפתחות שלהם. חשוב שנהיה גורם משמעותי".
רשימת הפעילויות החינוכיות שיזם השנה חלפי ארוכה במיוחד (ראו מסגרת) ומותאמת לגילאים השונים במועדון. "יש המון פעילויות שעשינו וזה עוד לא לגמרי ממוקד. יש טווח גילאים רחב ואנחנו בונים את זה בשלבים. המטרה היא קודם כל לקדם את הביחד והחיבור החברתי".
מחנה גיבוש לילי
כך למשל, יזמו השנה בעוצמה מחנות אימונים ליליים בימי החופשות, בהם השתתפו 16 קבוצות שונות בעלות של 60 שקל ללילה לילד. "הילדים הגיעו לאולם בשעה שבע בערב, ערכו אימונים, זריקות ואימוני כושר. אחר כך אכלו יחד פיצה ופרשו שקי שינה וישנו יחד. בבוקר קמו לארוחת בוקר ועוד אימון. ברגע שאוכלים יחד, מתקלחים וישנים יחד, החיבור הוא טבעי".
"היה לילה של טורנירים שעשינו לכיתות ט'. הגיעו משהו כמו שלושים ילדים ובערך בשתיים לפנות בוקר הגיעו לאולם קבוצת צעירים שיכורים כשהבנות בחבורה מקיאות. זאת הייתה תמונת מראה הפוכה למה שאנחנו מכוונים. למשחקי האליפות של הנוער הגיעו שישים-שבעים ילדים מהקבוצות האחרות לעודד. למשחק אליפות של כיתות ה' הגיעו שלוש מאות".
את אותם ערכי ספורטיביות מעבירים בעוצמה גם להורי השחקנים. "היה מקרה אחד שהורה דיבר עם השופט במשחק. יום אחרי הוא קיבל ממני שיחת טלפון והסבר למה זה לא בסדר ושאם זה יחזור על עצמו הוא לא יורשה להיכנס למשחקים. אין אצלנו דברים כאלה. שחקנים לא ידברו עם השופטים, אף אחד לא יעודד נגד אלא רק בעד וההורים לא מתערבים בנעשה. בכלל, הילדים של הכדורסל הם הטופ. יש לנו השנה חיבור עם "כנפיים של קרמבו" ושכבת הנערים מכיתות ט' עשו להם יום ספורט יחד עם קבוצת הנערות. הייתה פעילות מדהימה עם תחנות והפעלות ומתנות. הנתינה שראיתי שם, גיליתי כמה ילדים שאמרתי להם בואו תעבדו אצלנו כעוזרים. החמלה כבר נמצאת שם".
"בזכות הפעילויות והחינוך החבר'ה יישארו בעוצמה ובאקדמיה שפתחנו, ולא יעברו לאקדמיות כדורסל במקומות אחרים. אנחנו נהיה אבן שואבת לא רק לשחקנים טובים, אלא גם למאמנים שרוצים להיות ערכיים".
להיות סטף קרי הבא
כאמור, לצד חשיבות הערכים אומר חלפי כי "עוצמה מודיעין" לא שוללים לרגע את חשיבות המקצוענות וגידול הדור הבא של השחקנים. "הרצון לנצח, התחרותיות, האקדמיה, הכל קיים. כשהילדים מגיעים בכיתה ה' באמת כל אחד רוצה להיות הסטף קרי הבא. הילדים היום מאוד תבוניים ויודעים איפה קצה אפם. לקראת י'-י"א כשהרמה והתחרותיות עולות (בגילאי הנוער יש רק קבוצה אחת תחרותית) שם מתחילה הברירה הטבעית. יש קבוצה של ילדים בשנתון של הנערים שמגיעים כל בוקר לאקדמיה לאימון, אימון כוח, אתלטיקה ודגש על תזונה וגם פסיכולוג ספורט. בסופו של דבר אנחנו מכוונים שיגיעו לליגת העל, אבל בסוף זה מכלול של דברים כשיש גם את העניין הפיזי. אני כן מאמין בעבודה קשה והתמדה שמובילה להישגים".
"הצבנו יעד שבעוד ארבע שנים תהיה למודיעין נציגה בליגת העל של בתי הספר"
חזון נוסף יש לחלפי, כמה מהם ליתר דיוק, ובו תקום במודיעין ליגת בתי ספר ואף תהיה נציגה עירונית בליגת התיכוניים הארצית. "הצבנו יעד שבעוד ארבע שנים תהיה למודיעין נציגה בליגת העל של בתי הספר. יש לנו את המשאבים כמו מאמנים מצויינים בכדורסל, כוח ואתלטיקה ולמה שזה לא יקרה? אנחנו מכוונים לשם. לפני כמה שנים לא היו כאן הרבה קבוצות והיום כבר יש. אם נאגד את השחקנים המובילים מכל בית ספר, אז זה יכול לקרות. העיר בשלה לליגת כדורסל. יש פה היום את ליגת בתי הכנסת וליגת המבוגרים וצריך לייצר את הביחד ולמנף".
חלפי לא שש לדבר בנושא, אולם נראה שהוא ועוצמה פועלים למימוש חזון כלל עירוני ללא תמיכה כלשהי, תחת ההגבלות החלות על העירייה לתמוך בגופים מסחריים. "כשעשינו למשל את מחנות האימון הליליים, אחרי הלילה השלישי התחילו לדרוש מאיתנו תשלום על השימוש באולם ובמקום שיעלה שישים שקל לילד המחיר עלה למאה. למה? זה לא שאנחנו מרוויחים מזה. רצינו לעשות הפנינג לילדים עם דוכן שערות סבתא ופופקורן ואמרו לנו שאי אפשר כי אסור לאפשר רוכלות. השנה התחלנו להרים נבחרות קט סל בית ספריות לבנות. ללא תשלום, אנחנו נושאים בעלות המאמן ועד עכשיו הצטרפו חמישה בתי ספר. זה לא חוג, אלא נבחרת של בית הספר ולמרות זאת לא מאפשרים לנו להיכנס ולחשוף. זה לא יימנע ממני להמשיך ולעשות. אנחנו יוצרים יש מאין. אין אולמות, אין תמיכה אבל אנחנו ממשיכים ומייצרים אחלה חבר'ה".
פעילויות שנעשו במהלך העונה
אירוח ליאור אליהו במועדון
שחקן נבחרת ישראל, ליאור אליהו, ערך שיחה עם שחקני המועדון, ובסופה גם שיחק עם שחקנים נבחרים מכל קבוצה. במהלך השיחה העביר אליהו מסרים וערכים שחשובים לו כשחקן וכאדם. הוא דיבר בכנות על הצלחות כמו גם על כשלונות ומחשבות פרישה, ומעל כל אלה, חזר והדגיש את הדברים שבעיניו הם חשובים ביותר לשחקן כבן-אדם.
ליווי שחקנים גם מחוץ למגרש
"במערכת יש פניות ורצון לעזור להורים להתמודד עם אתגרים בגידול הילדים. הורים מתקשרים אלינו ומתייעצים לגבי התנהגות מסוימת של ילדיהם, והמאמנים קשובים לעניין, יוצרים קשר עם המחנכות בבית הספר, שותפים לתהליך, ומסייעים היכן שצריך. כשלשחקן התעוררו קשיים בבית הספר, המאמן שלו פעל בשיתוף ההורים, וביחד הצליחו להחזיר אותו לבית הספר ולתלם."
ימי הולדת לשחקנים
"אנו חוגגים כל יום הולדת של כל שחקן במועדון, במסגרת קבוצתית, עם ברכות ועוגות. המועדון הוא הרבה יותר ממסגרת ספורטיבית. זאת מסגרת חברתית."
יציאה משותפת למשחקי כדורסל
השנה מספר קבוצות יצאו לצפות יחד במשחקי כדורסל של נבחרות בוגרים מובילות. למשל, קטסל ב' של המאמן אבי זמיר יצאו למשחק של הפועל ירושלים, ונהנו מבילוי משותף של השחקנים, המאמן וההורים."
"כנפיים של קרמבו"
"במסגרת הפעילות עברו כולם יחד פעילות ספורטיבית מגבשת ומהנה, שהתקיימה לאורך כמה שבועות, ונוצרו קשרים יפים בין השחקנים לבין החונכים והחניכים. קבלת השונה היא ערך חשוב מאין כמוהו, ובתום הפעילות עם ילדי התנועה, ראו השחקנים שהשונה הוא בעצם מאד דומה להם."
"ערכים בספורט"
שיתוף פעולה עם עמותת "ערכים בספורט", שהחזון שלה הוא יצירת חברה ערכית בישראל, המושתתת על דרך ארץ, ערבות הדדית, סובלנות, אחווה ומצוינות, בה הפעילות הספורטיבית מהווה תשתית לפיתוח ערכי וחינוכי. העמותה החליטה להפוך את מגרשי הספורט לכלי חינוכי משמעותי, שמדבר על ערכי חינוך, ולא רק על נצחונות. השאיפה של העמותה היא להפוך את השחקנים לאנשים טובים יותר, ולא רק לשחקנים טובים יותר.
"יזמנו שיתוף פעולה עם עמותת "ערכים בספורט". אני משתתף במפגשים של מנהלים ורכזים חברתיים, ואחר כך מנחיל את הערכים למאמנים."
"עיר ללא אלימות"
"יזמנו שיתוף פעולה עם סניף מודיעין של עמותת "עיר ללא אלימות". העמותה מסייעת לנו בהבאת סדנאות ובמימון ופעילויות, שמטרתן להעביר לשחקנים, ערכים שחשובים להם גם כשחקנים וגם כאנשים חיוביים בחברה הישראלית, וכן מפגשים למאמנים ולהורים."
"משחקות עם ערכים"
"נכנסנו לפיילוט של תכנית "משחקות עם ערכים". קבוצת הילדות/נערות שלנו עברה סדנא בת 4 מפגשים עם נציגת עמותת "ערכים בספורט", שמטרתה לבחון את התפיסה של השחקניות את עצמן ואת החסמים שמונעים מבנות להיות פעילות יותר בענפי ספורט כמו כדורסל. בנוסף, נערוך גם מפגש עם המאמנים ועם ההורים. המטרה היא העצמה לבנות והענקת מוטיבציה כדי שילמדו לקבל את עצמן והסביבה תלמד לקבל אותן בענף ספורט שאולי נתפס כגברי, אבל מתאים מאד לבנות."
"יד ושם"
"בשנה שעבר ייסדנו מסורת חדשה, בה תלמידי כיתות ח' יוצאים יחד לסיור מודרך במוזיאון יד ושם. התפיסה העומדת מאחורי הסיור היא, שהמועדון הוא לא רק מסגרת ספורטיבית, אלא גם מסגרת חברתית ואפילו משפחתית, המתאימה לחוות סיורים עם מטענים רגשיים לא קלים. שחקנים מכיתות ח' יצאו לסיור ערב במוזיאון, יחד עם המאמנים וההורים, ולאחריו ארוחת ערב משותפת לכולם. חשוב לנו להעביר מסר של סובלנות ואנושיות, מעורבות והתערבות, ולא עמידה מהצד."
נשים בוורוד
"יזמנו שיתוף פעולה עם האגודה למלחמה בסרטן סניף מודיעין, במסגרתו קבוצת הנשים הבוגרות של עוצמה מודיעין נרתמה לחודש המודעות למניעת לסרטן השד. השחקניות, לבשו ורוד, הצטלמו עם בלונים ורודים וקבלו חומרי הסברה בנושא, כדי להפיץ את המסר החשוב."
בתמונה לביא חלפי. "הערכים שלנו הם קודם כל חינוכיים". צילום אינגריד מולר