רוכשי הדירות מקבוצת הנדל"ן חנן מור, הבונה בין היתר פרויקט בשכונת מורשת במודיעין, נמצאים בימים אלו בהכנות אחרונות לקראת הגשת תביעות חוב נגד החברה.
כזכור, בחודשים האחרונים נקלעה הקבוצה לקשיים, לאחר שבנק לאומי, שהעניק לה הלוואות בסך מאות מיליוני שקלים לרכישת קרקעות, פנה לבית המשפט בבקשה להפעלת שעבודים על הקרקעות. המהלך הגיע לאחר שהקבוצה כשלה בהחזרי ההלוואות מספר פעמים. מנגד, על פי פרסומים שונים, בבנק דיסקונט, שהעניק ערבויות לרוכשי הדירות בפרויקטים של חנן מור, מתנגד לפירוק החברה.
עם האצת המהלכים נגד הקבוצה התברר כי 240 רוכשי הדירות בפרויקט במורשת טוענים כל על החברה לשלם להם על פי החוק עבור העיכובים במסירת הדירות, ובדירות שכבר נמסרו הם טוענים כי ישנם ליקויים חמורים וחוששים כי יישארו ללא מענה. במגרש במורשת זכתה חברת-בת של קבוצת מור בשנת 2017, כאשר מתוך 242 הדירות במתחם 169 נמכרו לזכאי מחיר למשתכן. חוזי הרכישה עם הדיירים נחתמו ב-2019, ומועד המסירה היה אמור להתרחש לפני כשנה, אולם כמה מהדיירים סיפרו לעיתון כלכליסט כי המועד נדחה מספר פעמים. בסופו של דבר הציעו בקבוצת חנן מור לדיירים הסכם פשרה, במסגרתו הפיצוי יהיה נמוך באופן משמעותי מזה הקבוע בחוק.
כעת פועלים הדיירים בשתי קבוצות: האחת של 110 זכאי מחיר למשתכן שתבעו את החברה והדיון בעניינם אמור להיערך באמצע דצמבר, והשניה, בה חברים 40 דיירים שרכשו דירות בשוק החופשי, מתכוונים להגיש תביעה כאשר יתבהר מצבה של החברה ומי ינהל אותה. לדברי חלק מהדיירים, בדיקה שערכה חברה חיצונית העלתה כי בדירות שלהם נמצאו ליקויים שעלות תיקונם עומדת על עשרות אלפי שקלים, בנוסף לליקויים אחרים בשטחים הציבוריים במתחם.
עו"ד גיא סרוסי, המייצג חלק מהרוכשים בפרויקטים של הקבוצה הנבנים כעת במודיעין ובאור עקיבא, מצהיר כי יילחם על כך שרוכשי הדירות יקבלו את דירותיהם ללא ליקויי בנייה, תוך קבלת פיצויים מתאימים בשל האיחור הניכר במסירתן. לדבריו, חלק מהפרויקטים מאחרת הקבוצה כבר יותר משנה וחצי במסירת הדירות לרוכשים, וכעת פנתה שוב לרוכשים אלה בהודעה כי מסירת הדירות תתאחר עוד יותר.
עוד הוסיף עו"ד סרוסי כי על אף ההסכמות בין הבנקים והקונסורציום לבין קבוצת הנדל"ן, כלל לא בטוח שבית המשפט ייענה לבקשתה של חנן מור לזכות בהגנה מפני נושים, שכן רשות המיסים וחלק ממחזיקי האג"ח מתנגדים להסדר. לדבריו, בית המשפט יכול לדחות באופן מיידי את הבקשה, במקרה ומתעוררים ספקות כבדים לגבי סיכויי החברה לעלות על מסלול של הבראה. בנוסף, ההליך עצמו עלול להיכשל, במקרה והחברה והנושים לא יגיעו בסופו של דבר לפתרון מוסכם. בתסריט כזה, טוען עורך הדין, לא תיוותר לחברה ברירה אלא לפנות למסלול של חדלות פירעון, שממנו חוששים רוב הצדדים המעורבים.
"על פי התרשמותי, החברה התנהלה בצורה תקינה, אך נטלה, בתזמון בעייתי, הלוואות ענק, וכעת, עם פריצת המשבר בנדל"ן ונסיקת הריבית, היא לא מסוגלת לעמוד בהחזרים ובתשלומי הריבית", אמר השבוע עו"ד סרוסי. "מה שחשוב לנו, כמי שמייצגים את רוכשי הדירות, הוא שהרוכשים יהוו חלק מכל הסדר שיושג. רוכשי הדירות לא יכולים להישאר תלויים בין שמיים וארץ, וראוי וצריך שיימצא להם הסדר מהיר לקבלת הדירות, לתיקון ליקויי הבנייה שיתגלו, ולפיצוי בעלי הדירות בגין איחור במסירה".