(new)ויקטורי
מוסיפים טעמים

מוסיפים טעמים

לאחר סיומו של משבר הקורונה גל פתיחת בתי העסק החדשים בעיר לא נעצר: ג'חנון-בר חדש במע"ר, חנות דונאטס באווירה של ניו יורק, ה-"רבע לחם" המיתולוגי מהאייטיז מגיע לשכונת מוריה ומרכול חדש במרכז העיר

(צילומים: פרטי)

גל פתיחות בתי העסק החדשים בעיר נמשך במרץ, כאשר משבר הקורונה נראה כבר כמו זיכרון רחוק. שוחחנו השבוע עם בעלי עסקים חדשים בעיר – זה השפך את הג'חנון המסורתי לסנדוויץ, ואחר שמחזיר לנו זיכרון ילדות מהאייטיז בדמות הרבע לחם המפורסם.

ג'חנון, אבל עם טוויסט

אל מתחם המע"ר שהולך ומתמלא מאז סיומם של הסגרים ומבצע החיסונים יצטרף בקרוב ה"ג'חנון בר", בניהולו של רגב איבנשיץ, תושב משמר איילון. לפני 19 שנים הקימו רגב ושותפו את הסניף הראשון שלהם בירושלים, אליו התווסף מאוחר יותר סניף נוסף בשוק מחנה יהודה. בחודש הבא יחנכו השניים את הסניף השלישי, הפעם במודיעין, בשאיפה להפוך למוסד של ממש בעיר, כמו בירושלים.

"הקורונה הביאה אותנו למודיעין", הוא מספר.  "לא נראה לי שהיינו מגיעים בשנים הקרובות למודיעין אחרת. יש לי חבר, תושב מודיעין שעבד אצלי לפני כעשר שנים, שהכיר לי את המקום. הוא אמר לי 'יאללה רגב, בוא נפתח פה. אני רוצה לפתוח במודיעין'. אמרתי לו 'אם זה אתה ואני מריח שהולך לקרות פה משהו טוב, אז קדימה. למה לא'. מה גם שאני גר קרוב לעיר".

אמנם כולנו גדלנו על מלוואח או ג'חנון בגרסה המסורתית, עם רסק עגבניות וביצה, אבל מי אמר שאי אפשר לרענן מסורות עתיקות, אפילו כשמדובר בקודש כמו המאכלים הטעימים (והמשמינים) שהביאו לנו יוצאי תימן . "הפכנו את המלאווח לסנדוויץ', עם מלא תוספות מגניבות שאנחנו עושים והכל צמחוני. יש גבינות למי שרוצה, אבל הבצקים עצמם הם טבעוניים, פרווה, וזה נותן למי שרוצה בכך מענה מצוין. כמובן שיש גם תוספות של גבינה למלאווח וסלט יווני שהופכים את המנה לחלבית. בגדול, אנחנו מוכרים ג'חנון ומלוואח גם בגרסה הקלאסית הרגילה, אבל יש גם אופציות יותר מיוחדות.  יש לנו גם מנות למשפחות עם ילדים במחיר של 80-100 שקל".

מלבד הסניפים בירושלים, רגב כמעט מימש את חלומו לפתוח סניפים גם בחו"ל, אך הקורונה עצרה את החזון למכור מאכלים תימניים לאירופאים. בינתיים הוא עושה עצירת ביניים במודיעין. "מודיעין כמעט הכי קרובה לשדה התעופה", הוא אומר בחיוך.

"המטרה היא לפתוח סניף באמסטרדם. הסניף שלנו בשוק מחנה יהודה הוא כמו חלון ראווה לעולם. התוכנית הגדולה שלנו הייתה לצאת לאמסטרדם, לונדון, ברלין וארה"ב, כי אנשים דרשו את זה. אתה רואה את הפרצופים של האירופאים שטועמים ג'חנון בפעם הראשונה ומתלהבים מזה ממש. עשו עלינו כתבות מכל העולם: טלוויזיה, רדיו וכל הבלוגרים הכי מוכרים שיש. מסתבר שאנשים בחו"ל מאוד אוהבים את המנות שלנו. ברמה שהם מתקשרים אלי בזמן תכנון הטיול שלהם ומבקשים שאשמור להם מקום".

למה בחרתם להתמקם דווקא במע"ר?

"הלכנו על מקום שהולך להפוך למרכז בילוי, הולכים להיות שם ברים בתי קפה, אנשים יצאו לבלות בשדרה הזאת. זה מרכז העיר ואנחנו לא עסק שמתאים לקניון או למרכז מסחרי. מכיוון שמדובר במרכז עיר שמשלב עבודה, עסקים, בילויים ומגורים, הוא אמור להיות הלב הפועם של מודיעין".

למרות שמדובר במאכל האולטמטיבי לשבת בבוקר, ככל הנראה הג'חנון בר החדש יהיה סגור בשבתות. רגב מסביר: "אני רוצה שהוא יהיה כשר, אבל לשותפים שלי דעה משל עצמם. יש לנו סניף אחד כשר בשוק מחנה יהודה ואחד פתוח בשבת ברחוב הלל. אני בטוח שבשבת ילך טוב אבל עדיין מעדיף לפחות בהתחלה שהמקום יהיה כשר. כל מה שנמכור בשבת אנחנו נמכור לפני השבת. אנחנו פשוט נמכור ג'חנונים קפואים ואנשים יוכלו ליהנות מכך שרק יצטרכו להניח על הפלטה את הג'חנון שקנו בשבת, באותו הטעם של החנות".

בחזרה לאייטיז

במרחק של עשר דקות נסיעה, במרכז מוריה סנטר, נפתחה לאחרונה מסעדה חדשה, שאם אתם בני 40 ומעלה וודאי תעלה בכם גל של נוסטלגיה. אחרי הכל, מי מאיתנו, המבוגרים, לא מחזיק בזיכרון ילדות של שקשוקה חמה בחצי כיכר לחם לבן? אז כאן מדובר אמנם על רבע לחם, אבל גם זה טוב.

יוסי סמדג'ה, תושב העיר שהיה בעבר בעלי מסעדת בייגל קפה בעיר, מספר: "רציתי שם שלי פרטי, לא רציתי להיות תחת רשת ולא תחת אף אחד. רציתי שתהיה לי היכולת למכור זיכיונות בעתיד".

איך נולד הרעיון למוצר הנוסטלגי הזה?

"ישבתי בירושלים עם אדם בשם שרון שרם, שבמקצועו הוא אחראי למיתוג שמות לעסקים. התחלתי לספר לו על כל העבר כילד ברמת השרון, עד שהגענו לתקופה של התיכון, כשהיינו בורחים מבית הספר, קופצים מעל הגדר והולכים לחנות של חזי. הוא היה חותך לנו חצי לחם או רבע לחם, ממלא בחומוס, טחינה וסלט כרוב, ומי שהיה עשיר אצלנו בעיר שם גם פסטרמה או סלמי. ירושלמים היו אוכלים את זה עם אריסה, ברמלה היו אוכלים את זה עם שקשוקה. כל אחד היה אוכל לפי הדרך בה היה נהוג באותה העיר".

ואצלך במסעדה?

"במשך כל השבוע אנחנו מוכרים רבע לחם אחיד עם התוספות, וביום שישי חלה עם שווארמה, מעורב, קציצות בשר, פרגיות, שניצל, פלאפל וסלטים. כל הרטבים נספגים בתוך הלחם, זה טעים, כיף ואתה נהנה מאוכל פשוט וזול. מנה כזו עם פלאפל, צ'יפס וחומוס עולה עשרים שקל. יש לי את המטבוחה, השקשוקה המדוברת שלי והקציצות של אימי, מרלן, שמפורסמות במקומות שונים".

גם על סמדג'ה משבר הקורונה לא פסח, וכמעט הוביל אותו לפשיטת רגל בבייגל קפה. "הצלחתי לשרוד איכשהו מעל המים, בלי עזרה של הרשת ובלי עזרה של אף אחד", הוא משתף בכאב. "הצלחתי לעלות מעל המים אבל זהו, נגמר לי האוויר. החלטתי שאני חייב שינוי. הציעו הצעה, הסכמתי וכך נולד העסק. "אני ממודיעין ולכן החלטתי לפתוח בעיר, אבל הסניף הבא יכול להיות ברמת שרון ואולי גם בהרצליה. אני עוד לא יודע".

סופר חדש במע"ר

אל רשימת העסקים החדשים מצטרפת גם רשת המרכולים סיטי מרקט, שהודיעה כי שכרה חנות בגודל של 300 מ"ר בשדרה המרכזית במע"ר. הרשת תתמקם במבנה בו כבר פועל הסניף החדש של הבנק הבינלאומי, מאפיית שיבולת השרון וקליית חממה, במבנה שהקימה קבוצת הייזום והבניה MORE

שדרת החנויות "More בשדרה" היא חלק מקומפלקס מגורים ומסחר של הקבוצה במרכז העיר, כאשר בהודעת החברה נמסר כי "שדרת החנויות More בשדרה, נולדה מתוך חזון השואף לאפשר את המיקום המושלם להשכרת חנות, במקום המבטיח שילוב של נראות גבוהה, זרימת קהל ונגישות קלה.  חנויות השדרה נהנות מנוכחות על עורק תנועה רגלי, היחיד המחבר בין המוקדים המרכזיים במרכז העיר, המאפשר תוואי הליכה זורם וטבעי היישר ממתחם התחנה דרך החנויות".

להרגיש בניו יורק

רגע לאחר שיסתיימו הדי הפיצוצים מסבב הקרבות הנוכחי מול חמאס, נוכל להתנחם מעט עם אווירה ניו יורקית, בחנות הדונאטס החדשה שעתידה להיפתח בסוף החודש בשכונת אבני חן.

מאחורי ה-M.R DONUTS עומדת היזמית הצעירה איתם בן אבי, סטודנטית בת 24 לראיית חשבון, שאחרי מספר שנים בתחום המסעדנות החליטה לפתוח את המקום החדש ברחוב אודם בשכונה.

"החלטתי לשים את חיי הבליינות בצד כי אני חושבת שמיציתי אותם", היא מספרת. "הייתי בדרום אמריקה ובתאילנד, חוויתי ועשיתי ועכשיו הגיע הזמן לדברים רציניים יותר עבורי. אני עוסקת בתחום האוכל כבר מגיל 16. עבדתי אצל חבר שלי, איציק ב'הולי בייגל', ובמקביל במשרד בתל אביב, והחלטתי לקחת את המושכות ולהתקדם. ההצעה הגיעה ממנו, חצי בצחוק חצי ברצינות. חשבנו על זה, וכמובן ניסיתי לראות איך הלימודים שלי לא יפגעו בעקבות כך, כי אין אופציה שלא אסיים את התואר, והגענו למתווה שמתאים לכל הצדדים. אם אני יכולה לקדם את עצמי עוד שלב במה שאני עושה, אז אני רוצה לעשות את בגיל צעיר ולא לחכות לגיל 35 ולהצטער על כך בדיעבד".

במצב הנוכחי, את לא מפחדת להיות עצמאית?

"תמיד רציתי להיות עצמאית. אבא שלי עצמאי ועוד לפני שהתחלתי ללמוד ידעתי שזה מה שאהיה. אף אחד לא מבטיח לי שום דבר ואני לוקחת את הסיכונים הללו בלב שלם. אם לא מנסים לא מצליחים. זה אולי מפחיד לסטות מהדרך הרגילה, אבל אני מאמינה בעצמי. אני לא יכולה להגיד איפה אהיה בעוד חודש-חודשיים, אבל אם לא אעשה את זה עכשיו זה לא יקרה לעולם".

בן אבי מספרת כי המקום יהיה פתוח לישיבה בכל ימות השבוע, אולם יהיה כשר וייסגר בסופי השבוע (לא כולל מוצאי שבת). התפריט עוד יתעדכן בעתיד, אך בן אבי מסבירה כי מדובר בקינוחים מיוחדים על טהרת הדונאטס, בשילוב ופל בלגי, קאפקייקס, צ'ורוס ושייקים. "הכל יהיה במחיר שווה לכל כיס, וכזה המאפשר למשפחה לשבת יחד מבלי לקרוע את הארנק".

בן אבי מסכמת: "רוב הזמן אני אהיה שם אחראית על ניהול המקום: עובדים, ספקים, סחורה, מנות, תפריט. הכל עד הפרטים הקטנים ביותר. בהתחלה אני אתפעל את העסק, ובעזרת השם לאט-לאט נגדל ונוסיף עוד שותפים לתפעול".

♦♦♦♦

יו"ר תנועת 'אנחנו הצעירים', אור גרינפלד, מברך על העסקים החדשים: "מרגש מאוד לראות את העיר שלנו גדלה ומתפתחת בשנים האחרונות. כיף ללוות ולעזור לבעלות ובעלי העסקים שמקבלים את ההחלטה לפתוח כאן, ועוד יותר כיף לפגוש את המבלים ולהרים איתם לחיים. העיר תקבל השנה חיזוקים משמעותיים בעסקים פופולאריים במרכז העיר ובאזורי התעשייה, חיי הלילה ישודרגו עם פתיחת מועדון במרכז עינב לצד ה-באמבו שכבר קיים ומצליח בפארק הטכנולוגי, ברים נוספים כמו הפטריקס כבר בהכנות לפתיחה. קצת לפני תקופת הקורונה הקמנו בתנועת 'אנחנו הצעירים' צוות לקישור עם רשתות ועסקים מוכרים המעניינים את הקהל הצעיר, ואיתור זכיינים וקישורם ליזמים בעיר, כך שאני מאמין שבמהלך השנתיים הקרובות נראה עוד ועוד מסעדות, ברים ומועדונים שיגיעו, לצד עסקים שיפתחו על ידי יזמים ובעלי עסקים מקומיים במגוון תחומים במרכז העיר, בשכונות ובמרכזים המסחריים. מחובתנו, כתנועה המקדמת את הצעירים והצעירות בעיר, להמשיך ולפעול לטובת העניין, לסייע לבעלי העסקים ולשמוח על כל עסק שנפתח וכל צ'ייסר שנמזג, וכל זה כאן קרוב לבית".

(new)שלומי תבלינים 18.5.20