כשמנחם בגין הוא הסנדק שלך, ברור שחלק מהתורה הרביזיוניסטית של חירות תעבור אליך בגנים. וכך גם קרה לשר התיירות ח"כ יריב לוין, שהוא חירותניק וליכודניק בתפיסת עולמו יותר ממה שכתוב בספרים. אבל כשאביך הוא איש מפא"י וגדלת בירושלים על מורשתו של ברל כצנלסון, זה הסבר טוב מדוע יריב לוין הוא אוהד של קבוצת הכדורגל של פועל תל אביב ולא בית"ר ירושלים.
אז האיש שהפך לרוויזיוניסט נקרע בין שתי האסכולות, אבל מה שיותר חשוב הוא שלוין הצליח לגבש את עמדתו הפוליטית ונקט בצד ברור לכיוון ימין. העיקר – הוא הצליח לייצר קריירה פוליטית מרשימה שנמשכת כבר עשור שנים ויותר, כך שבליכוד הוא מסומן אולי כדבר הבא בשורת ההנהגה שתתפוס את מקומה אחרי עידן נתניהו, לצד גדעון סער, ישראל כץ וגלעד ארדן.
* * *
האיש, שמתגורר בשכונת מוריה בבית דירות די סטנדרטי, גדל בסביבה תומכת של מצויינות שספג בביתו כל חייו ולא נזקק לסממנים חיצוניים לחיזוק מעמדו, בטח לא של ניקור עיניים. את ילדותו בשכונת קטמון בילה לוין כשהבית נחלק לשניים: אמו מאנשי האצ"ל המובהקים ואחייניתו של אליהו לנקין, מפקד הספינה אלטלנה ומצד שני אביו – פרופ' אריה לוין, איש מפא"י, בלשן באוניברסיטה העברית וחתן פרס ישראל לבלשנות. "למרות ההבדלים הורי חיים בהרמוניה. אמנם יש ויכוחים פוליטיים ואני הייתי רשום בשתי קופות חולים כשהייתי ילד אבל שלום הבית נשמר".
מה זאת אומרת שתי קופות חולים?
"הורי רשמו אותי לפי השיוך הפוליטי. גם לקופת חולים כללית וגם לקופת חולים לאומית. כדי לא לריב על הנושא הזה והם שילמו עלי דמי חבר כפולים. כשלא הרגשתי טוב מי שלקח אותי לרופא הלך לרופא של קופת החולים שלו. כך היו לי שתי קופות חולים. למזלי לא הייתי חולה הרבה כילד".
אווירת המצויינות ליוותה את לוין לאורך כל שנותיו. החל מלימודיו בבית הספר התיכון היוקרתי בוייאר בירושלים, דרך שירותו הצבאי ביחידת העילית 8200 של חיל המודיעין ועד ללימודי המשפטים באוניברסיטה העברית.
לוין, למי שלא יודע, הוא ערביסט מובהק מאז ימיו בחיל המודיעין. בהכשרתו והשכלתו הוא מתרגם מערבית לעברית ולהיפך. במהלך שירותו היה גם מפקד מגמה באולפן הערבית של חיל המודיעין ובשנת 1995, כעו"ד ואזרח, אף חיבר מילון כלכלי שעסק במונחי כלכלה עברי-ערבי אנגלי, ששימושי מאד עד היום וזכה בפרס של חיל המודיעין.
לוין נכנס כחבר לכנסת ה-18 לאחר שהוצב במקום ה-21 ברשימת הליכוד כנציג השפלה. הוא עמד בראש ועדת הכנסת ושימש נציג הכנסת בוועדה לאיתור מועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ואפילו זכה לג'וב שבו כיהן כיו"ר ועדת הידידות של הכנסת עם סיירה לאון. לוין נחשב לח"כ ושר חרוץ במיוחד. הוא מחזיק בשיא כל הזמנים לחוקים שעברו ואושרו במהלך כנסת אחת, כשלא פחות מארבעים הצעות חוק שיזם או נמנה על יוזמיהן עברו ואושרו בכנסת ה- 18.
לקראת הכנסת ה-19 מרכז הליכוד וחברי המפלגה כבר הכירו באיכותו של האיש וביכולותיו. הפעם הוא כבר דילג למקום התשיעי ברשימת הליכוד לכנסת, אבל גלש למקום ה-17 ברשימה המשותפת הליכוד-ישראל ביתנו של ליברמן. למרות שיבוצו במקום ה-17 זו היתה הקדנציה שבה לוין ביצע את קפיצת המדרגה המשמעותית הראשונה שלו, כשמונה ליו"ר סיעת הליכוד ישראל ביתנו וכיו"ר הקואליציה.
את ניצני הזיקה לרעיון ארץ ישראל השלמה ניתן היה לראות בכך שלוין, יחד עם ח"כ אורית סטרוק, עמדו בראש "השדולה למען ארץ ישראל בכנסת". במהלך הקדנציה, במסגרת הסכם רוטציה עם ח"כ זאב אלקין, מונה לוין ליו"ר ועדת חוץ ובטחון וגם ליו"ר אגודת הידידות עם פנמה.
* * *
גם בכנסת ה-19 לוין לא הרפה מעבודת החקיקה והצליח להביא לאישור סופי לא פחות מ-38 חוקים עליהם הוא חתום. ביניהם "חוק יסוד: משאל עם", המחייב משאל עם במקרה של נסיגה משטחים למטרת הסכם שלום. וכן תיקון ל"חוק יסוד: הנשיא", האוסר על נשיא המדינה לשחרר רוצחים, שנועד למנוע איסור שיחרור מחבלים "עם דם על הידיים" במסגרת עיסקות שיחרור דוגמת עיסקת שליט.
בפריימריז האחרונים לוין נבחר במקום התשיעי ברשימת הליכוד לכנסת ה-20 ונכנס במקום העשירי לכנסת, כשהוא כבר תוקע יתד עמוקה בשורת בכירי התנועה וכמועמד מוביל לכהן כשר בממשלה.
ביצעת קפיצה נחשונית קדימה במעלה רשימת הליכוד. הופתעת?
"לא חושב שהופתעתי כי אנשים מעריכים עשייה. נכנסתי פעמיים רצופות בעשיריה הראשונה של הליכוד וזה אומר שאנשים מבינים מה שאני עושה. כמובן שבבחירות הבאות, שאני מקווה שיהיו במועדן, ארצה להתברג גבוה יותר לכיוון השישיה הראשונה ואם זה יקרה אשמח מאד".
במאי 2015 מונה לוין כשר בממשלה והחזיק בשני תיקים: השר לביטחון פנים ושר התיירות, כשהיה ברור לו שתיק בטחון הפנים מוחזק אצלו כפיקדון עד שימונה שר אחר לתפקיד. ואכן – גלעד ארדן מונה לשר לביטחון פנים עשרה ימים אחר כך.
אבל למרות שלוין נחשב לפוליטיקאי סולידי ודי מאופק, גם הוא כמו כמעט כל הפוליטיקאים, לא הצליח להשיל ממנו את מסורת התרבוש במימונה, מאז הטמיע אותה בייגה שוחט לפני שני עשורים ויותר. גם לוין נכנס לרשימת הפוליטיקאים כשביקר את חבריו הטובים ירון ניסים ויורם סויסה באירוע המימונה הגדול בגן יבנה. וכמו הפוליטיקאים שקדמו לו גם הוא יודע להסביר: "מסורת האחדות של המימונה בהכנסת האורחים, יהיו אשר יהיו, וקבלתם במטעמים משובחים היא אחת היפות והחשובות שיש לעם היהודי להציע. שמחתי לחגוג עם חבריי ירון ניסים ויורם סוויסה ורעייתו באירוע המרכזי בגן יבנה".
נתניהו הציע לך להיות שר תקשורת לפני זמן לא רב…
"נכון וסירבתי להצעה"
טעות אסטרטגית?
"לא. ממש לא. אני לא מוכן להחזיק בשני תיקים בממשלה כי המשמעות היא שלא עושים מספיק באף תיק. ואני רוצה להרגיש שעשיתי משהו במקום שבו אני נמצא ותיק התיירות מאד מעניין אותי. כבר הצלחתי לשנות במשרד התיירות דברים רבים ולבצע בו מהפיכה של ממש. לכן אמרתי לביבי שאני לא רוצה בתיק התקשורת. הסיפוק הגדול ביותר שלי הוא שהבאתי את המשרד לשנת שיא בתיירות ולא אמסמס את זה בלקיחת תיק התקשורת, כי בדברים האלה אתה נמדד כשר".
תפקיד שר המשפטים קורץ לך?
"אני לא מסתיר את העובדה שרציתי להיות שר משפטים. תפקיד שר המשפטים הוא חשוב מאד, אבל העולם לא יחרב אם לא אהיה שר המשפטים של מדינת ישראל".
אתה יודע שמסתובבת בשבועות האחרונים עצומה הקוראת למנותך לשר משפטים?
"יודע. שמעתי על כך ואני אומר לך שאני לא יודע מי עומד מאחורי העצומה הזאת ומי אירגן אותה וזה גם לא מעניין אותי".
הבית זה הליכוד?
"כן, ללא ספק".
* * *
מעבר לכל ענייני האג'נדה הימנית שלוין מחזיק בה, דומה שהבד האדום הכהה ביותר שהוא רואה מול העיניים הוא דגל בג"צ שמתנוסס מולו. בג"צ מבחינת לוין הוא "גוף רקוב" כבר בשנת 2011 בערב סוכות העניק לוין ראיון לעלון הימין "ארץ ישראל שלנו" שבה הוא מצוטט אומר בגיליון 133 של העלון הדי שולי: "מערכת המשפט בישראל רקובה ויש לבצע בה טיפול שורש".
לוין בחר דווקא את הבמה השולית של עלון שמחולק בעיקר בבתי כנסת כדי לתקוף את בית המשפט העליון. בראיון ל"ארץ ישראל שלנו" אמר לוין שבית המשפט העליון מונע "מאג'נדה שמאלנית, ובעיקר מהווה סכנה לעצם קיומנו. נוצר מצב שהמחנה הלאומי והדתי זוכה בבחירות, אבל לא מצליח, בהרבה מקרים, לממש את המדיניות לשמה הוא נבחר. זאת בגלל הכבלים המונחים על ידיו על ידי המערכת המשפטית בדרך שהיא אנטי-דמוקרטית בעליל, נובעת מאג′נדה שמאלנית, ובעיקר מהווה סכנה ליכולת שלנו להבטיח את קיומנו. זה לא סוד שעל המערכת המשפטית ובעיקר על בית המשפט העליון השתלטה קבוצת מיעוט שמאלנית קיצונית, שמנסה להכתיב את ערכיה לחברה כולה".
לוין עוד לא היה אז שר בממשלה, אבל הדברים שאמר אז גם כח"כ וגם כמשפטו קשים מאד: "השופטים לקחו על עצמם סמכויות ועשו בבית המשפט כאילו היה ביתם הפרטי, כפי שהגדיר זאת השופט בדימוס חשין. מי שעוקב אחרי הסקרים ומחקרי דעת הקהל מגלה ירידה עקבית וחדה באמון בבית המשפט העליון, ובצדק. בית המשפט נוטה לאמץ עמדות שמאליות. התייחסותם לנושאי דת ומדינה רחוקה מאוד מהתפישה המסורתית של מרבית הציבור בישראל, שנוטה לגישה מסורתית".
ככה מדבר עורך דין על בית המשפט העליון? שהוא גוף רקוב?
"אני מאמין בדמוקרטיה. שלטון השופט הוא הרבה דברים, אבל זה לא דמוקרטיה. בדמוקרטיה יש כנסת שהעם בוחר והיא מחוקקת חוקים ויש ממשלה שצריכה לבצע. אבל פה נוצרה מציאות שאין לה אח ורע בעולם, של מערכת משפטית נבחרת בשיטה פסולה מהיסוד, של 'חבר מביא חבר' בחדרי חדרים. שופטים שולטים בשיטה הזאת ומנסים דרך הכוח הזה במערכת לכפות את השקפת עולמם על הציבור שמצביע נגד השקפת העולם הזאת בבחירות, ומקבל בעצם מציאות שבה מסרסים את הבחירה ואת ההחלטה שלו. זה מעיד שכל שיטת בחירת השופטים היא שיטה פסולה שחייבת להשתנות וזאת פגיעה בדמוקרטיה. זה דבר נוראי וזאת לא דמוקרטיה".
אז מה עושים?
"הגשתי הצעות חוק שמפרטות את כל השינויים הנדרשים, כולל שינוי בשיטת בחירות השופטים, התייחסות ליועצים המשפטיים, שינוי בחירת נשיא בית המשפט העליון ועוד ועוד. יש משנה שלמה ועמוקה שמטרתה להשיב את הדמוקרטיה כדי שהמדינה תתנהל כפי שהיא צריכה להתנהל ויש לי בכך תמיכה ציבורית עצומה".
* * *
למרות הדימוי הקצת חנוני שלו, לוין ששומר על תדמית צעירה ממרום 47 שנותיו, מפתיע בגילוי כי ניגן שנים ארוכות על גיטרה חשמלית ולא סתם אלא מוזיקת רוק. "נכון שהדימוי שלי הוא שאנגן בפסנתר או כינור", הוא אומר בחיוך, "אבל זה ממש לא כך. גיטרה חשמלית ורוק הם המוזיקה שלי".
נחזור לאג'נדה של לוין, השמאל מבחינתו הוא מגזר שלא ממש עושה טוב לעם ישראל. עובדה, שווה לקרוא מה כתב לוין בעקבות מאמרו של יוסי קליין לפני כחודשיים נגד המתנחלים בעיתון הארץ, מאמר שהעלה את חמתו של לוין ואולי גם העניק לו הרגשת סיפוק מסויימת כשחומר נפץ כזה נגד השמאל נפל לידו כפרי בשל לקראת הבחירות הבאות.
בהתייחסו לדברי קליין אמר לוין: "האם מדובר בדאעש? אל-קאעידה? אולי ג׳בהאת אל-נוסרה? לא ולא. יוסי קליין בעיתון הארץ קובע שהדתיים הלאומיים גרועים יותר מחיזבאללה. תזכרו את המילים הללו בפעם הבאה שמקהלת הצווחים תספר לכם שהממשלה משסעת ומפלגת".
אבל לא רק מול השמאל לוין נוקט באקטיביזם. הוא גם לא מהסס להפגין עצמאות ולנקוט עמדות ברורות נגד מדיניותה המוצהרת של הממשלה, כמו למשל בפרשת עמונה כשאמר: "פינויים של תושבי עמונה מבתיהם היה כשלעצמו פגיעה קשה ולא מוצדקת בזכויותיהם. המצב הבלתי-נסבל בו הם מצויים כעת, ללא קורת גג ובחוסר וודאות, הוא פגיעה נוספת שעושה עמם עוול ואי-צדק. על הממשלה מוטלת חובה אנושית ומוסרית לקיים את ההסדר לה התחייבה בדבר הקמת יישוב עבור אנשי עמונה כולם – בהקדם".
* * *
מעבר לכל העיסוקים בתחום הפוליטי, בנטיה הימנית המובהקת, בתפיסת ארץ ישראל השלמה, בתמיכה בהתנחלויות וברצון לאזן את אמירות השמאל הפוגעניות בעיניו, צריך לזכור שלוין הוא גם ובעיקר שר התיירות של מדינת ישראל ושר שממונה על תחום קריטי למדינת ישראל – הן מבחינת הקשרים הבינלאומיים והן מבחינת צינור רחב להזרמת הכנסות במטבע חוץ למדינה. הג'וב שלו הוא פשוט להביא לכאן תיירים – והרבה.
אבל מה שבעיקר הופך בשנים האחרונות את תחום התיירות לנושא קריטי למדינת ישראל נובע בעיקר נוכח התגברות החרם האירופי (BDS) על מוצרים ישראליים, בידודה של ישראל בזירה הבינלאומית, הקשיים באו"ם ובאירגונים הבינלאומיים אחרים. כל אלה העניקו בשנים האחרונות חשיבות עצומה לתיירות ולוין, ביסודיות שאיפיינה אותו עוד מימיו בתיכון בוייאר וב-8200, נכנס לעובי הקורה וידע לדחוף פרויקטים בתחום התיירות, שהרבה שנים היו קפואים, עם תיכנון נכון, הרבה סבלנות ובלי קיצורי דרך.
כך למשל בשנה האחרונה נכנסו הרבה בזכות דחיפה של משרד התיירות קווי תעופה חדשים לישראל ממזרח אסיה ומזרח אירופה. מדיניות ה"שמיים הפתוחים" שקיימת כבר עשור שנים קיבלה אצל לוין משמעות חדשה ושידרוג רציני. כך הוא הצליח לסגור הסכמים חדשים עם חברות תעופה חדשות שחנכו קווים לישראל וממנה, מבלי שנשמעו ציוצי התנגדות מכיוון העולם הערבי והמוסלמי. זהו הישג בפני עצמו ולוין מבטיח שזה לא הסוף.
התוצאות לא איחרו לבוא, ובשורת המספרים מורגש שיפור. לוין מספר בגאווה כי בערב פסח 2017 נרשם שיא כל הזמנים בכניסות תיירים לישראל, כשלא פחות מ-293 אלף תיירים נכנסו לארץ בחודש מרץ האחרון – עלייה של 22% ביחס לחודש המקביל אשתקד. מתחילת השנה אגב נכנסו לישראל 739,000 תיירים הגיעו לישראל – עלייה של 24% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. לפי לוין, מספר התיירים שנכנסו השנה לישראל מגלם עבור המדינה הכנסות למשק של כארבעה מיליארד שקל. "האסטרטגיה שלנו מוכיחה את עצמה חודש אחר חודש ולא מדובר במקריות – אלא במדיניות. שנת 2017 תהיה שנת שיא בתיירות ובמהלכה ייכנסו לישראל יותר מ-3.3 מיליון תיירים".
בתמונה יריב לוין, צילום דף הכנסת