יש לא מעט אנשים שחווים בחייהם תקופות של משברים וקשיים ומתמודדים עם אתגרי החיים, העבודה, המשפחה וקשיים אישיים. החיים יכולים להיות מלאי תהפוכות ורובנו עוברים תקופות שבהן אנו מאושרים יותר וקל לנו וימים אחרים שבהם אנו חווים עצב ופחות מאושרים. לפעמים כשהתקופות הקשות יותר נמשכות וקשה לצאת מהן, ייתכן שצריך להיעזר בסיוע מקצועי כדי לחזור ליהנות מהחיים ולשפר את איכותם.
בעיות בהן ניתן להיעזר בסוגי טיפולים נפשיים שונים
הקשיים איתם אנשים מתמודדים בדרך כלל הם סוגי חרדות, פוביות, דיכאון, לחץ, הפרעות מסוג OCD, תסמונת דחק פוסט טראומטית, משברים אישיים, אובדן, שכול, התמכרויות, קשיים בזוגיות, קשיים בהורות ועוד. לכל אותן בעיות ניתן להתאים את הטיפול היעיל כדי לשפר את התפקוד.
אילו שיטות טיפול קיימות ומהם ההבדלים ביניהן?
טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי יכולים לעזור לכל אחד שרוצה לשפר את יכולותיו ואת חייו, ולא תמיד רק משבר קשה מוביל לטיפול. ישנם סוגי טיפולים נפשיים ארוכים וישנם טיפולים ממוקדים וקצרי מועד, יש טיפולים פרטניים וטיפולים קבוצתיים, זוגיים והדרכת הורים. ישנם סוגי טיפולים פסיכולוגיים לכל גיל, ויש שיטות טיפול שונות העושות שימוש בטכניקות נוספות מלבד שיחה, למשל טיפול בתנועה, במוזיקה, בספרות ובאומנות במטרה להצליח לסייע למטופל. אנשים רבים הזקוקים לעזרה ולטיפול לא תמיד יודעים לאיזה תחום הם צריכים לפנות: טיפולים פסיכולוגיים, רגשיים, נפשיים – כל המושגים הללו נמצאים כל הזמן סביבנו וקשה להבין את ההבדלים ביניהם ואיך מתאימים את הבעיה לטיפול הנכון. גם הפסיכולוגים וגם הפסיכותרפיסטים מעניקים טיפולים נפשיים מסוגים שונים, אך ההבדל העיקרי ביניהם הוא בהכשרה המקצועית ובגישת הטיפול. לכן נעשה קצת סדר במושגים הללו.
סוגי טיפולים פסיכולוגיים הניתנים על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר
טיפולים פסיכולוגיים מתבצעים בדרך כלל באופן פרטני באמצעות שיחות בקליניקה. יש מספר טכניקות ואסכולות של טיפול, שחלקן מערבות עם השיחה גם אמצעים נוספים. המטרה של טיפול היא לעזור למטופל בקשיי הנפש, ברגשות ובהתנהגויות המקשות עליו. הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי מתבצע על ידי פסיכולוג קליני או פסיכיאטר, וישנם תחומי התמחות שונים לפי סוג הבעיה וגיל המטופל. יש פסיכולוגים שמתמחים בילדים עד גיל מסוים, יש כאלה המתמחים בבני נוער, בקשישים וכמובן בנושאים ספציפיים מסוימים. פסיכולוג יכול להעניק טיפול לאחר שלמד שני תארים בפסיכולוגיה קלינית והתמחות ספציפית ועבר את מבחני משרד הבריאות. טיפול פסיכולוגי הוא עמוק יותר ומתייחס גם להיבטים נפשיים והתנהגותיים, נכנס לרבדים הקשורים בעבר ובילדות יחד עם ניהול רגשות ותגובות.
סוגי טיפולים רגשיים המוענקים על ידי פסיכותרפיסטים
טיפולים רגשיים ניתנים לרוב באופן פרטני באופן של שיחה ועוסקים בתחום ניהול רגשות והתנהגויות. טיפולים רגשיים יעילים לסיוע בתחומי החרדות, הפוביות, הלחץ ועוד, אך בניגוד לטיפול פסיכולוגי הם מתמקדים יותר בניהול הרגשות ומתן כלים להתנהלות טובה יותר בהווה. הטיפול הרגשי לרוב קצר יותר מהטיפול הפסיכולוגי ומותאם לבעיה הספציפית.
את הטיפול הרגשי מעניק מטפל מוסמך שעבר הכשרה בפסיכותרפיה. המטפלים יכולים להיות פסיכולוגים, פסיכיאטרים או עובדים סוציאליים קליניים, אך פסיכותרפיסט שאינו פסיכולוג קליני או פסיכיאטר לא יכול לתת טיפול פסיכולוגי אלא רק טיפול רגשי. טיפולים רגשיים או דינמיים יכולים להיות במגוון שיטות ולכלול טיפול באומנות, בתנועה, במוזיקה ועוד בהתאם לצורך. כמו כן בסוג זה של טיפול יש חשיבות לקשר הנרקם בין המטפל למטופל וליכולת להרגיש בנוח לחשוף את הקשיים ולקבל את הסיוע הניתן.
טיפול דינמי לעומת טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפולים פסיכולוגיים ופסיכותרפיים עושים שימוש במגוון גישות טיפול, ביניהן טיפול דינמי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הנפוצים ביותר. ההבדל ביניהם נוגע בכמה נקודות מבט:
- הבעיה האבחונית והגישה המתאימה לה
- מטרת הטיפול
- משך זמן הטיפול
- גישת המטפל
- הצורך בתרגול התנהגותי בין הפגישות
טיפול דינמי הוא רחב היקף ומיועד לעסוק במגוון בעיות ומצוקות, בעוד שתהליך של טיפול CBT מיועד לפתור מצוקה ספציפית.
איך מתאימים את שיטת הטיפול לסוג הבעיה?
טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים רגשיים עוסקים בנפש האדם ומיועדים להעניק מזור ולשפר את התפקוד ואת איכות החיים עבור האדם וסביבתו הקרובה. המטפלים בכל השיטות יעשו כמיטב יכולתם המקצועית כדי לצעוד עם המטופל עד להצלחה תוך יצירת קשר קרוב ויחסי אמון. ישנן בעיות שאותן יכולים לפתור בכמה שיטות אפשריות ועל ידי פסיכותרפיסטים או פסיכולוגים קליניים אשר עברו את ההכשרה המתאימה. בין הבעיות הנפוצות לטיפולים מסוגים אלה ניתן למנות חרדות מסוגים שונים, דיכאון, פוביות, הפרעות אכילה , סטרס, התמכרויות ועוד. יש מקרים שבהם הטיפול ישלב גם את בני המשפחה של המטופל כדי לסייע לו בהתמודדות. הדרך לאבחן בעיה ומצב נפשי היא על ידי פסיכולוגים קליניים או פסיכיאטרים, שכן אלה עברו את ההכשרה המתאימה לאבחון. פסיכיאטרים הם רופאים שעברו התמחות בבריאות הנפש והם היחידים שיכולים לרשום תרופות פסיכיאטריות או להפנות לאשפוז לפי הצורך. לפעמים יש צורך בטיפול פסיכולוגי או פסיכותרפי בשילוב מתן תרופות, שאותן רושם הפסיכיאטר. מלבד הגישה ושיטת הטיפול, לניסיון הטיפולי ולהתאמה למטפל או למטפלת יש משקל גדול בבחירת הטיפול, שכן האינטראקציה בקליניקה מצריכה יכולת לבטוח במטפל ולשתף במצוקות ובקשיים.