לפני ארבע שנים פרסמנו כאן כתבה נרחבת אודות השירות הלקוי לו זוכים חיילים תושבי מודיעין ב"ביקורופא" בעיר. באותה כתבה סיפרו החיילים על זמני המתנה לא סבירים, יחס של אי אמון, טיפול לא מספק ועוד. בתגובה לאותה כתבה הבטיחו ב"ביקור רופא", בדובר צה"ל ובעירייה כי הליקויים יתוקנו, אולם כעת נראה שהשנים חולפות ודבר לא השתנה.
השבוע עלו שוב תלונות רבות מצד חיילים תושבי העיר, המספרים כי הם נאלצים להמתין לביקור אצל הרופא במשך שעות ארוכות, כאשר ביחד עם שאר הליקויים בשירות הם לעיתים מעדיפים לפנות לסניף "ביקורופא" בערים אחרות, או לרופאים פרטיים.
"אני משרתת כחצי שנה בצה״ל", סיפרה השבוע ל', חיילת בשירות סדיר, למודיעין NEWS, "ובמהלך השירות שלי נתקלתי לא פעם ולא פעמיים בשירות מאכזב ומביש בביקורופא במודיעין. הייתי צריכה לקחת את הסיכון שאלך לבית חולים שיטפלו בי כראוי, ואז אם לא יאשרו לי את הטופס 119 אצטרך לשלם אותו בעצמי".
מה זה אומר שירות מאכזב?
"היה מקרה שבו סבלתי מכאבי בטן ובחילות במשך כמה ימים רצופים, וכתוצאה מכך נוצרה גם דלקת בשתן. הגעתי לרופא בביקורופא, כי אצלי ביחידה לא היה תור פנוי לרופא, אבל בביקור רופא שלחו אותי שוב ליחידה, למרות שהתור הפנוי הבא היה רק לעוד שבועיים. במקרה אחר התעוררתי בלילה מכאבים חזקים, הגעתי לבית חולים והרופא ציין בהערות כי יש לאפשר לחיילת לחזור לבית החולים במקרה של החמרה ושל כאבים. עברו כמה ימים, אני עדיין עם כאבים ומחליטה לנסוע לביקורופא על מנת להוציא אסמכתא תקציבית חדשה, כדי שאוכל להגיע לבית חולים. אני מגיעה, מחכה כרגיל שעות לבדיקת רופא, מביאה איתי את המסמכים מהטיפול בבית חולים, נכנסת לרופא, הוא קורא את המסמכים, מבין מה יש לי, מסתכל על הבדיקות שנעשו ואומר לי 'כן אני רואה, אבל אין צורך שתלכי לבית חולים. אין מה לעשות, זה כואב, אבל אין מה לעשות'. ככה יצאתי מביקור רופא בלי שום פתרון ובלי שום טיפול. יש לי עוד כל כך הרבה סיפורי אכזבה מהם. אני חושבת שכל חייל שנכנס לביקור רופא במודיעין אוטומטית מקבל את התואר 'תחמן' וישר חושבים שהוא משקר. שלא לדבר על התור המזעזע שאת צריכה לעבור לפני שאת נכנסת בכלל לרופא. המקום נפתח בשעה 18:00 וכבר בשעה 17:15 מתחיל להיווצר תור של עשרות אנשים. אפשר להגיע לשם בשעה שבע בערב ולסיים ב-1 בלילה. זה נוראי".
ג', אימא לשלושה חיילים בשירות סדיר ממודיעין, מספרת: "יש לי חמישה ילדים וכבר מהילדה הגדולה אני כבר זוכרת את היחס העוין של ביקורופא כלפי החיילים. תמיד נתקלנו ביחס משפיל ולא מאמין. היום יש לי שלושה חיילים בשירות פעיל, והמקרה האחרון שעליו אני מדברת היה עם בתי, שמשרתת ביחידה תומכת לחימה ונמצאת רוב הזמן בשטח. היא הגיעה עם כאבי גרון חזקים, הרופא קבע שזו דלקת גרון ונתן לה אנטיביוטיקה, ולאחר מספר ימים, כשכבר היתה במהלך אימון, היא התחילה להתנפח כולה ולהתמלא בפצעים על כל הגוף. היא הגיעה למצב ממש מסוכן ואושפזה בבית החולים בעין כרם, שם ערכו בדיקות וביופסיה, וקבעו שניתנה לה אנטיביוטיקה מאד חזקה במצב שבו חלתה בווירוס, וזה מה שגרם לה לתגובה האלרגית המסוכנת. לקח לה מספר שבועות להתאושש מזה. במקרה הייתי איתה באותו הביקור בסניף במודיעין. הרופא לא מסביר כלום, בקושי מתקשר, משהו מאד לא נעים. הבנות שלי עושות הכל כדי לא להגיע לשם. לפעמים אנחנו הולכים לרופא פרטי, רק כדי לא להזדקק לשירותיהם".
ס', אימא לחיילת ממודיעין, מוסיפה: "זאת לא פעם ראשונה שאני חוזרת מיואשת משם. הבת שלי הרגישה לא טוב, הייתה עם חום וזה לא מעניין אותם בכלל. הוא אמר לה את המשפט הרגיל: 'לכי לרופא היחידה'. היא חזרה הביתה בוכה. אין לה גימלים, היא צריכה להתייצב בצבא ואין רופא יחידה זמין. מה אנחנו צריכים לעשות בתור הורים? היא החליטה לנסוע לביקורופא בראשון לציון, ושם היה רופא מאוד אמפתי ונחמד. הוא מדד לה חום, היה לה 39 והוא אמר שהוא לא מבין למה התייחסו אליה ככה. בסוף הסתבר שהייתה לה דלקת ריאות. בפעם אחרת הייתה לה דלקת בשתן ושוב שלחו אותה לרופא היחידה בלי בדיקה. אין שום היענות, הם עובדים על אוטומט. ככה מתייחסים לחיילים?".
מי שעסק בנושא בעבר הוא ברוך בוחניק, שפרש ממועצת העירייה לפני כחודש, ומסביר: "עסקתי בנושא כבר מ-2014, כולל טיפול בפניות ציבור, אף על פי שבאמת אין לרשות המקומית או למחזיק התיק שום צד בהסכם שבין משרד הביטחון לביקורופא. חשוב להדגיש שההסכם שבין משרד הביטחון לבין ספק השירות ביקורופא אינו כולל את עיריית מודיעין. הבעיה מתייחסת להיעדר הרצון מצד משרד הביטחון להתחייב לחמש שנים הסכם מול ביקור רופא. המשמעות היא ששום גוף בעל אלמנט עיסקי לא יכנס להשקעה קבועה, כאשר אין הבנה האם ההשקעה תוחזר. לגבי התלונות, מניסיוני ראיתי שחלק מהצוותים בביקור רופא הוחלפו בגלל טענות על יחס וזלזול. חשוב ללמד את הציבור שישנה אפשרות לפנות לקצין רפואה ראשי, וככל שיהיו יותר טענות שיוצפו מול מקבלי ההחלטות במשרד הביטחון כך גם תהיה התייחסות נאותה. בפגישה האחרונה לפני שפרשתי מהפעילות הציבורית העלתי שוב את הצורך המיידי בשיפור המקום הקיים ושיפור השירות למען החיילים, וסיכמנו בפגישה שהתקיימה עם מנכ"ל וסמנכ"ל ביקורופא שאנחנו כרשות נפעל לאתר מקום רחב ידיים לביקור רופא, ושהם ידאגו להתאים אותו מבחינה תשתית כמו המרכזים שיש להם בראשון לציון ובכפר סבא".
מחזיק תיק הבריאות במועצת העירייה, יוסי אביבי, אמר השבוע: "החיילים ובריאותם הם אחד מהיעדים שלי לביצוע. אני זוכה לגב מלא של ראש העירייה, ואנו רואים ומבינים את ההכרח לשנות את המציאות".
תגובת "ביקורופא": "תקופת החורף השנה מאופיינת בחריגה בכמות הפניות גם ביחס לעונה. אנו פועלים מול הצבא למציאת פתרונות שיקלו על החיילים ועל העומס במרפאות. ביקורופא מעניקה שירות לחיילי צה"ל כחלק מתפיסת מתן שירות של רפואה דחופה . החברה פועלת על פי הנחיות הצבא בנוגע לסוגי הטיפולים הניתנים במרפאות, למיקומי המוקדים לשעות הפעילות ומגוון נושאים רפואיים ותפעוליים נוספים".
(צילום ארכיון: מודיעין NEWS)