מתוך 38 בוגרי הקורס האחרון של "תלפיות" (תוכנית הכשרה הארוכה והיוקרתית ביותר של צה"ל) – חמישה הם בוגרי מערכת החינוך של מודיעין • ומתוכם ארבעה מגיעים מעירוני ב' • חשבתם שניתן לדבר כזה לעבור בלי מסדר כבוד?
צילומים: דובר צה"ל
"תלפיות" היא תוכנית ההכשרה הארוכה ביותר בצה"ל והאיכותית ביותר. בסיומה הבוגרים מקבלים דרגות סגן ומשובצים לתפקידי מפתח משמעותיים בצה"ל ובמערכת הביטחון. בדרך כלל מדובר על התחום הטכנולוגי עם דגש על פיתוח מערכות לחימה – אבל לא רק. הקורס האחרון, שהסתיים לפני מספר שבועות, כולל לא פחות מחמישה צעירים ממודיעין. בהתחשב בעובדה שאת הקורס סיימו 38, מדובר ב-15%. שיעור גבוה בכל קנה מידה.
"אותי זה לא מפתיע בכלל, ובאמת שמנו לב עוד בתחילת הקורס לפני שלוש שנים שיש כאן הרבה חבר'ה ממודיעין וזה מאד מרשים", אומר סגן ליאור, אחד הבוגרים. "לחינוך מהבית ולבית הספר חלק משמעותי בכך שיש במסלול תלפיות הרבה חבר'ה ממודיעין". ליאור, בוגר תיכון עירוני ב', ממהר להזכיר את אייל סיני, המורה שלו לפיזיקה: "הוא מורה אגדי שדחף אותי לתחום והרבה בזכותו הגעתי לתוכנית תלפיות".
תוכנית "תלפיות" נולדה כמענה לצורך שהתעורר לאחר תום מלחמת יום כיפור. אז הבינו הגורמים האחראים במדינה שעניין "מחדל מלחמת יום הכיפורים" והכישלון המודיעיני שקדם לו הוא מצב שאסור להזניח. אחד הלקחים המרכזיים של אותם ימים היה שיש צורך לקיים תחקיר גדול נוכח המצב הקשה שאליו נקלעה המדינה וההפתעה הגדולה מהמלחמה.
בתום עבודות מחקר גדולות בנושא הוגש לבסוף מסמך מקיף שמסקנתו העיקרית היא כי צה"ל צריך נשק חדש ויוצא דופן, אשר אין ולא יהיה לאף אחד מאויבינו. הבחירה היתה המוח האנושי. כלומר איכות כוח האדם, היצירתיות והחשיבה של מה שכיום אנו מכנים "לחשוב מחוץ לקופסה". היום, אלה אלה הם מוחות בוגרי תוכנית תלפיות, שצה"ל רואה בהם את המענה להפתעה בנוסח זו שהיתה לפני 45 שנים. שהדגש הוא שאותם מוחות יעסקו בעיקר בתחום המחקר והפיתוח של מערכות לחימה מתקדמות עבור צה"ל.
כמה שנים לאחר הלם מלחמת יום כיפור, ורק בשנת 1979, נולדה התוכנית במתכונת אותה אנו מכירים עד היום. משרד הביטחון "שלף" שני פרופסורים מהאוניברסיטה העברית, שהביאו לפתחו של חיל האוויר ההצעה לשלב מדענים צעירים בנטל הנשיאה לביטחון המדינה ע"י מאמץ בתחום המחקר והפיתוח. שני הפרופסורים, שאול יציב ופליקס דותן, לא ויתרו עד שהרמטכ"ל דאז רפול אימץ את התוכנית והטיל על מפקד חיל האוויר לבצעה.
כיום הגוף שמוביל את התוכנית הוא המינהל לפיתוח אמצעי לחימה (מפא"ת), המוגדר כגוף ביטחוני-אזרחי. הביצוע בפועל מתבצע בבסיס חיל האוויר בירושלים, בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית.
תוכנית "תלפיות" בנויה משלושה שלבים עיקריים: בשנה הראשונה עוברים החניכים טירונות קרבית עם הצנחנים ואחר כך ממשיכים ללימודים באוניברסיטה ובסדנאות במגוון מקומות בצה"ל כשהם מצטרפים לחטיבות הלוחמות השונות. השנה השנייה במסלול מוקדשת להמשך הלימודים לתואר ראשון ולקורס קצינים, שבסיומו עוברים החניכים פרוייקט סיכום. השנה השלישית היא "שנת פיקוד", שבה מפקדים הבוגרים על חניכי שנה א' וב' ומתנסים לראשונה כמפקדים. בתום ההכשרה נכנסים החניכים לשש שנים של שירות קבע. ובסך הכל – תשע שנים במדים.
מבין חמשת הבוגרים ממודיעין שוחחנו עם ארבעה (מכיוון שסגן יונתן נמצא בימים אלה בחו"ל, כנראה במסגרת תפקידו החדש, ולא ניתן לתקשר איתו בשבועות הקרובים). הכירו את המצטיינים של מודיעין ונפתח בסגן שחר.
הוא בן 22, למד בתיכון מו"ר, הרחיב את לימודיו במגמות פיזיקה וערבית. במסגרת תלפיות סיים תואר במתמטיקה מורחב ובפיזיקה. הוא עשה שנת שירות דרך מכבי צעיר ומספר כי "זו הייתה עבורי שנה חווייתית ומפתחת. המסלול היה מאתגר ולימד אותי הרבה על עצמי ובכלל".
שחר משרת כיום בזרוע הים והוא אומר: "חיכיתי מאד לשלב הזה של השירות בשטח. ביצעתי כבר הפלגות בים והאמת שהייתי קרוב להקאות אבל התגברתי על זה. כבר בתיכון רציתי להגיע לשירות צבאי משמעותי. התעניינתי גם בתוכנית חבצלות (תוכנית דומה של חיל המודיעין – י.ג), אבל בסוף תלפיות ניצחה".
לשאלה מה הדבר המשמעותי ביותר שהתוכנית הטמיעה אצלו הוא עונה: "הלמידה עצמה והיכולת לשבת על התחת כדי ללמוד. הדרישות בתחילת הדרך גורמים להלם ראשוני אבל לאט לאט לומדים להכיל את הכל וזה שלב משמעותי מאד בתהליך הלמידה בכלל. התוכנית מבצעת הכשרה משמעותית של החניכים. היא קשה וארוכה אבל שווה כל רגע".
היו אתכם בקורס גם בנות?
"כן, התחילו חמש וסיימו שלוש. הן היו בדיוק כמו הבנים. נדרשו לאותן משימות ולאותם קשיים. לא הורגש שום הבדל בין הבנים והבנות בקורס".
סגן יובל, בן 22, למד בעירוני ב' בתיכון ע"ש יצחק רבין שבעיר במגמות פיזיקה וערבית. בנוסף, עשה 5 יח"ל בקורס "מדע חישובי" במכון ויצמן. גם יובל עשה שנת שירות, בחוגי סיירות של קק"ל, שם הדריך קבוצות חניכים בטיולים ברחבי הארץ. כתחביב הוא מנגן בפסנתר ומפוחית ומגדיר עצמו כחובב רוק קלאסי. במסגרת הקורס של תלפיות סיים תואר 'משולב' (חוג בפיזיקה, חטיבה במחשבים וחטיבה במתמטיקה). לדבריו, "תלפיות זה קשה אך גם קורס מלמד, חוויתי ומאתגר".
גם יובל כמו שחר חשב על תוכנית חבצלות במקביל לתלפיות "התמיינתי לשתי התוכניות ולבסוף בחרתי בתלפיות". כיום יובל הוצב באגף המודיעין וסביבו משרתים הרבה בוגרי חבצלות.
מה תלפיות נתנה לך?
"הרבה תחושה של מחוייבות ומצויינות ורצון לתת חזרה על כל מה שקיבלנו מהצבא, כי השקיעו בנו המון, אם זה בלימודים או במפקדים הכי טובים שיש, ובהכשרות יסודיות עד לרמת השטח. ירינו אפילו פגזים בטנק. לא חסכו עלינו בכלום וזה גרם לי לחשוב שכנראה מישהו מאמין בי ושאני אתרום למדינה. אז עכשיו אני צריך להחזיר באותה מטבע על האמון שנותנים בי".
יש מידה מסויימת של 'חנוניות' בשירות בתלפיות. איך בא לידי ביטוי כושר פיקודי כשאתה יושב כל היום מול צג המחשב?
"זה ממש לא נכון. אני לא חושב שהבוגרים או החניכים בתלפיות הם חנונים. לגמרי לא. אנחנו לא עכברי מחשב ויש הרבה ביננו שמגיעים לעיסוק קרבי ומשרתים כמ"פים. נכון שעבודה טכנולוגית מתחילה מול המחשב, אבל יש גם אלמנט פיקודי רחב, כי עובדים בצוות ואחר כך, כשמתקדמים בדרגות, אז מפקדים על צוות ומנהלים פרוייקט. יש אלמנט ניהולי ופיקודי ומקבלים עוד ועוד סמכויות".
במה אתה למשל עוסק?
"אני באגף המודיעין ובכללי עוסק בתחום המחקר והפיתוח. יותר מזה אני ממש לא יכול לומר, אני רק יכול לציין שבוגרי תלפיות משתלבים גם בעבודה הטכנולוגית של מחקר ופיתוח וגם בתחום הפיקודי של הובלת חיילים בתפקידי פיקוד, כי מצפים מאיתנו שגם נשפיע בתחום הפיקודי מעבר לתחום הטכנולוגי".
מי השפיע עליך להגיע לתחום הזה?
"זה בעיקר החינוך מהבית. יש לכך השפעה מכרעת אבל לא רק, כי גם בית הספר משפיע. וכמו שאמרתי – עלי השפיע במיוחד אייל סיני המורה לפיזיקה וגם המורה למתמטיקה יעל אדמון".
סגן רועי, בן 22 ממכבים, למד בתיכון "עתיד" למדעים בלוד, הרחיב במגמות פיזיקה, מחשבים ו"מדע חישובי" ועשה שנת שירות בחברה להגנת הטבע. במסגרת תלפיות הוא סיים תואר במתמטיקה מורחב ופיזיקה. רועי מספר כי הוא מרגיש מאוד מחובר לערכי התוכנית ושמח שסיים בהצלחה, למרות הקושי. תפקידי הסגל שקיבלו בשנה ג' היו החלק הכי משמעותי ומפתח עבורו.
איך הגעת לתלפיות?
"די בקלות. זו היתה החלטה שממש לא התלבטתי בה. למרות שאחי הגדול בוגר חבצלות של אמ"ן, אני דווקא רציתי תלפיות, כי זה נראה לי מסלול צבאי מאתגר יותר ומעניין יותר מחבצלות".
גם אתה משרת היום באמ"ן. מה אתה עושה שם?
"אני לא ממש יכול לספר לך, אבל עבודה מעניינת מאד ללא ספק. העבודה גורמת לסיפוק גדול ולצד העניין בספורט אקסטרים, טיולים מסעות ורקע שהגיע מחוג סיירות בחברה להגנת הטבע, גם הצד הטכנולוגי מעניין".
בתום השירות הדלת לחברות הייטק בעולם תהיה פתוחה לרווחה?
"כנראה, אבל זאת לא המטרה שלי ולא הכוונה. לפחות לא כרגע. השיקול הכלכלי להיות הייטקיסט לא היה בכלל בתוכנית כשהתגייסתי, למרות שזה בונוס לא רע בכלל. כיום אני כמובן משתדל להימנע מהטיעונים החומריים, אולי זה יגיע לקראת סוף שירות הקבע".
סגן ליאור , בן 21, למד בתיכון עירוני ב' והרחיב במגמות פיזיקה, מדעי המחשב, ו"מדע חישובי" כמו יובל. התואר שלו בקורס היה בפיזיקה מורחב ומתמטיקה. "קשה לתמצת את ההכשרה בכמה מילים, אבל היה לי מאוד מאתגר, למדתי המון והתפתחתי". ליאור הוצב בתום הקורס בזרוע היבשה בתחום המחקר והפיתוח ועוסק בפיתוח אמצעי לחימה.
מעניין?
"מאד. מיצוי אמיתי של מה שלמדתי והוכשרתי אליו במשך שלוש שנים, אלה היו שלוש שנים קשות ומאתגרות, הלימודים וההכשרה הכניסו אותי לאזורים שלא הכרתי קודם עם אתגרים שלא הכרתי ועם משימות לא פשוטות והכל בשילוב של לימודים לצד דרישות צבאיות, הרבה מאד אינטנסיביות".
למה דווקא תלפיות?
"תוכנית תלפיות קסמה לי בגלל הדגש על הצד הטכנולוגי והמדעי. אלה, ביחד עם החוויות הצבאיות והפיתוח האישי שקיבלתי, זה הרבה מאד. עבורי זה היה משהו מיוחד כי אני מטבעי אדם סגור והתוכנית איפשרה לי להיפתח יותר".
ואיך נראה העתיד?
"אני רוצה ללכת למסלול פיקודי כדי בעיקר לחוות את השטח, כי כשאתה מפתח מערכות לחימה אתה גם רוצה לחוות אותן מהצד השני מהשטח עצמו כמשתמש ולכן זה חשוב לי".
סגן יונתן, ששוהה בחו"ל בימים אלה, הוא בן 21, למד בתיכון עירוני ב׳ במגמות פיזיקה ומחשבים. גם התואר הוא במסלול המשולב כמו יובל. לפני שיצא לחו"ל סיפר כי "ההכשרה הייתה קשה מאוד, מאתגרת מאוד, אבל גם כיפית מאוד".