הסכם ממון ידועים בציבור – לא נעים, אבל חיוני

תוכן פרסומי
2036-01-14 02:25:00
2036-01-14 02:25:00

נכון, לא מדובר כאן על מסמך שהוא רומנטי או על דבר נעים במיוחד, אבל הוא חיוני לצורך שמירה על זכויותיכם

(צילום: PIXABAY)

בשנים האחרונות, ניתן להבחין בטרנד ההולך וגובר של זוגות אשר בוחרים שלא להתחתן, אלא לנהל חיי זוגיות משותפים ללא נישואין, קרי – בסטאטוס של בני זוג ידועים בציבור. במקרים הללו, קיימת חשיבות רבה מאוד לעריכה של הסכם ממון ביניהם. מהו הסכם ממון ידועים בציבור? מהם היתרונות שלו? מה כולל ההסכם? וכיצד מאשרים אותו? כל התשובות, ועוד – כאן לפניכם.

ידועים בציבור

בשנים האחרונות, יותר ויותר זוגות בישראל מוותרים על טקס הנישואין הרשמיים כדת משה וישראל ובוחרים לחיות כבני זוג ידועים בציבור.

לכך קיימות סיבות מספר סיבות. למשל, אלה יכולים להיות בני זוג אשר יש להם בעיה מצפונית או עקרונית להינשא בטקס דתי, בני זוג שהם חד מיניים, בני זוג האסורים זה לזה לפי ההלכה (לדוגמה, כהן וגרושה, או ממזר ויהודיה), או בני זוג גרושים אשר פותחים בפרק ב' בחייהם ואשר אינם מעוניינים להינשא בשנית, בין אם הם נכוו בהליכי הפרידה והגירושין, ובין אם מכל סיבה אחרת.

כך או כך, אחד הדברים החשובים ביותר אשר אותם יש לעשות במקרים הללו הוא לערוך הסכם ממון ידועים בציבור. אז נכון, לא מדובר כאן על מסמך שהוא רומנטי, או על דבר נעים במיוחד, אבל הוא חיוני לצורך שמירה על זכויותיכם, ובין השאר גם על הקשר המיוחד הנרקם ביניכם, וכן עשוי למנוע מחלוקות, סכסוכים ואי נעימויות בעתיד, בעת פרידה. בנוסף על כך, ההסכם בהחלט יכול להעניק לשניכם שקט נפשי ובטחון להמשך קיום זוגיות טובה ובריאה.

מהו הסכם ממון ידועים בציבור?

הסכם ממון הוא חוזה משפטי הנערך בכתב בין בני זוג, לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 (להלן – "חוק יחסי ממון"). חוק יחסי ממון קובע ברירת מחדל, לפיה בני זוג נשואים אשר לא ערכו ביניהם הסכם ממון, יהיו כפופים למנגנון של 'הסדר איזון המשאבים'. משמעות הדבר היא, כי בעת פקיעת הנישואין (עקב גירושין או פטירת מי מבני הזוג חלילה) תתבצע חלוקה שווה של כל הרכוש אשר נצבר על ידי הצדדים ו/או מי מהם במהלך הנישואין (מלבד חריגים, כגון: נכסים שהתקבלו במתנה, או בירושה וכו'). ונדגיש, כי המנגנון האמור לעיל יחול עליהם באופן אוטומטי, אלא אם בני הזוג ערכו הסכם ממון במסגרתו הם קבעו ביניהם הסדרים ממוניים שונים בנושא זה.

הסכם ממון ידועים בציבור דומה מבחינה משפטית להסכם ממון אשר נערך בין בני זוג העומדים להינשא, או כאלו שהם כבר נשואים, אך אין לו תוקף משפטי מכוח חוק יחסי ממון, אלא מכוח מה שנקרא בז'רגון המשפטי 'חזקת השיתוף'. המשמעות היא שכל הרכוש אשר נצבר במהלך הקשר הזוגי ואשר הוכחה שהייתה לצדדים כוונת שיתוף לגביו יחולק בפרידה באופן שווה בין הצדדים.

בראש ובראשונה, הסכם ממון הנערך בין ידועים בציבור קובע את המדיניות הכלכלית של יחסיהם הממוניים של בני הזוג. קרי – האם הם מעוניינים לנהל חיים משותפים? או להתנהל בדרך של הפרדה רכושית? ובמלים אחרות – מה נחשב בבחינת "שייך לי", מה נחשב בבחינת "שייך לך", וכן מה נחשב בבחינת "שייך לשנינו" (אם בכלל).

כמו כן, בהסכם הממון קובעים כיצד תתבצע הפרידה של בני הזוג. הדרך המקובלת היא לקבוע בהסכם מנגנון של משלוח הודעת פרידה בכתב על רצונו של אחד הצדדים לסיים את הקשר הזוגי, כולל הפרדה של המגורים המשותפים וכו'. בדרך כלל, מגדירים בהסכם תקופת התארגנות של בין 60-90 יום, אשר במהלכה פונים בני הזוג הפרודים כל אחד לדרכו ובמהלכה גם מפרידים את כל ענייניהם השונים, הכספיים והאחרים.

מעבר לכך, אחד הדברים החשובים הנקבעים בהסכם ממון ידועים בציבור היא ההגדרה של המשטר הממוני אשר יחול בין הצדדים במהלך הקשר; כלומר, סיווג הרכוש הנפרד והמשותף, כך שבמקרה של פרידה תהיה חלוקה ברורה בין סוגי הרכוש הללו. כפי שציינו, ההסכם קובע מראש ובאופן ברור מחד – איזה רכוש הוא "פרטי", כזה השייך באופן בלעדי רק לאחד מהצדדים, ומאידך – מה נחשב לרכוש משותף (אם יש). לדוגמה, מצב שבו בני הזוג הידועים בציבור מעוניינים לפתוח חשבון בנק משותף משלהם על מנת לנהל את ענייני הבית, הוצאות המחיה והכלכלה המשותפות, וכו'. כמו כן, הסכם הממון משקף את השינויים ברכושם של בני זוג גם במקרה שהם מקבלים מתנות, ירושות, רוכשים עבורם נכסים וכדומה.

להכיר את כל היתרונות – מדוע כדאי לחתום על הסכם ממון?

גם אם שוררות ביניכם הבנה ואהבה עמוקה, איש מאתנו לא יוכל לדעת מה יילד יום. מכיוון שלזוגות ידועים בציבור יש מעמד משפטי מעט שונה לעומת זוגות אשר התחתנו לפי ההלכה היהודית, יש צורך לנסח הסכם ממון אשר יגן עליהם.

כמו כן, לעתים המדובר על זוגות בגילאים מבוגרים יותר, בפרק ב', אשר כבר צברו כל אחד לעצמו חסכונות ונכסים. בני זוג אשר החליטו לחתום על הסכם ידועים בציבור, יוכלו ליהנות משורה ארוכה של יתרונות משפטיים ואף משקט נפשי.

לתשומת הלב, כדאי לא להשאיר 'דברים פתוחים', במיוחד כסף בכסף עסקינן. לכן, ההמלצה המשפטית היא לחתום ביניכם על ההסכם בשלב שבו הקשר מתחיל להיות יותר רציני. כל שכן, עוד בסמוך לפני מעבר שלכם למקום מגורים משותף. ובהקשר זה כדאי לדעת, כי היו מקרים מסוימים שבהם בני זוג אפילו לא גרו תחת אותה קורת גג, אולם בית המשפט קבע בכל זאת שהם נחשבים לידועים בציבור.

אצל בני זוג נשואים, נקודת הזמן לשיתוף רכושי היא ברורה – יום החתונה. לעומת זאת, אצל ידועים בציבור, עשויה להתגלע מחלוקת בנושא זה (ולכך יתכן ותהיה השפעה אקוטית על חלוקת הרכוש בפרידה). וזו עוד סיבה, מני רבות אחרות, אשר בעטייה החשיבות של חתימת הסכם ממון ידועים בציבור היא רבה.

עורך דין עמית ורד, המתמחה בתחום, מביא בפניכם כאן חמישה יתרונות בולטים של הסכם ממון ידועים בציבור:

שקט כלכלי – אמנם זוגות רבים רוצים לחיות זה עם זו מתוך אהבה, אך בין השאר מבצבצים להם גם כמה אינטרסים כלכליים. הסכם ממון ידועים בציבור קובע את אופן חלוקת הרכוש מראש, כך ששני בני הזוג יכולים לנהל את חייהם על מי מנוחות, בידיעה שהם בטוחים מבחינה כלכלית ולמנוע הפתעות וסכסוכים בהמשך.

במסגרת ההסכם תהיה התייחסות ברורה ומסודרת להגדרה של רכוש פרטי ושל רכוש משותף (אם בכלל), כך שכל צד יודע מראש עם מה הוא נכנס לקשר ועם מה הוא יצא ממנו אם משהו ישתבש בדרך.

הכרה רשמית – ולא מדובר רק בין בני הזוג עצמם, או בסביבה הקרובה אשר רואה עכשיו בבני הזוג זוג כזוג מוכר רשמית כאילו היו זוג נשוי לכל דבר ועניין.

זה בהחלט גם חשוב. אבל אף יותר מכך – בזכות הסכם הממון, בני זוג ידועים בציבור מוכרים רשמית גם אל מול מוסדות ציבוריים של המדינה וגופים נוספים, כגון: המוסד לביטוח הלאומי, לעניין דיני קבלת קצבת שארים, מעמד במקום העבודה, מול רשויות מס הכנסה, חברות ביטוח לעניין זכויות פנסיה, ועוד.

הגנה על דירת מגורים – כולנו יודעים שלא קל לרכוש דירה בישראל. הנכסים בארץ מושגים לאחר שנים רבות של פרי עבודה קשה, או ניתנים בירושה על ידי הורים אשר עמלו במשך שנים רבות וחסכו שקל לשקל על מנת שלילדיהם יהיה היכן לגור.

בן זוג שיש בבעלותו דירה חייב להגן עליה בכל מחיר, גם מפני בחיר או בחירת לבו. כי כאשר האהבה בין בני הזוג נגמרת, בעל הדירה אינו מעוניין בתביעות על הדירה מן הצד השני.

חשוב לציין, כי היו מקרים של מגורים משותפים לאורך שנים, השקעות משותפות בדירה, וכהנה וכהנה, אשר בהם בתי המשפט קבעו כי הדירה שהייתה לאחד מבני הזוג תחולק באופן שווה בפרידה. רק הסכם ממון יכול לפתור את הבעיה הזו ולצמצם את החשיפה בנושא.

הסכם ממון קריטי למי שפותח פרק ב' בחיים – בני זוג אשר זהו פרק ב' עבורם העומדים לחתום על הסכם ידועים בציבור בגיל מאוחר יחסית, צברו מאחוריהם כפים ורכוש רב בעמל של שנים ארוכות, כגון: רכבים, דירות, חשבונות בנק, או ירושות, הם רק חלק מבין הנכסים שיתכן וכבר יש ברשותם.

על פי רוב, אצל בני זוג ידועים בציבור כל אחד מבין הצדדים מעוניין לשמור על הבעלות של נכסיו הוא לעצמו, ולא לשתף אותם. הסכם ממון ידועים בציבור בא לישר את ההדורים בנושא זה ולדאוג מבחינה משפטית לכך, כי פרק ב' יעבור חלק עד כמה שניתן, ללא מאבקים על הרכוש.

להגן על הילדים מנישואים קודמים – הסכם ממון הוא כלי טוב אשר יכול להגן על הזכויות של ילדים אשר נולדו לכל צד מנישואים קודמים. כאשר לילדיהם של שני הצדדים יש זכויות על הרכוש אשר מוגדרות בחוק ובהסכם, הם יכולים לנהל את חייהם ללא חשש.

בדרך זו הסכם ממון אשר מנוסח היטב מונע מצבים של מריבות, ויכוחים וסכסוכים על ירושות. כמו כן, ההסכם יקנה שקט נפשי להורים ולילדים וכך יצמצם את החשש של הילדים מפני בן או בת זוג חמדן, וימנע מצבים של ריחוק וניכור מהסיבות הללו.

מדוע כדאי לערוך גם צוואה?

אנשים רבים מתבלבלים בין הסכם ממון לצוואה. הם סבורים בשגגה כי אם הם ערכו הסכם ממון אז אין צורך בצוואה, או להפך. אולם, זוהי טעות. הסכם ממון וצוואה הם שני מסמכים משפטיים שונים לחלוטין זה מזה.

הסכם הממון – קובע מה שייך לכל צד במקרה של פרידה. צוואה – קובעת מי יהיו היורשים של כל צד במצב של פטירה. חשוב לדעת, כי לפי סעיף 55 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, בני זוג שהם במעמד של ידועים בציבור נחשבים בתור יורשים האחד של השני במקרה של מוות חלילה, וזאת בדומה לבני זוג נשואים.

ולכן גם אם נערך הסכם ממון הקובע הפרדה ממונית מלאה ומוחלטת בין הצדדים, הרי שבמקרה של פטירה מחצית מן הרכוש של הצד הנפטר יעבור בהורשה לבן או לבת הזוג שנותר/ה בחיים! ונדגיש שוב, גם אם יש הסכם ממון.

שכן, חלוקת עזבונו של אדם כפופה להוראות חוק הירושה (הקובעות את ההורשה לפי הדין), אלא אם הוא ערך עבורו צוואה תקפה, א ואז הוראות הצוואה הם שיקבעו מי הם יורשיו וכיצד יחולק העיזבון ביניהם וכו'.

ובכן, איך מונעים מצב לא רצוי שכזה? מאוד פשוט. עורכים הסכם ממון ידועים בציבור, ובנוסף להסכם מומלץ שכל צד יערוך עבורו צוואה אישית ופרטית מסודרת, המהווה כלי משפטי המשלים את ההסכם. במסגרתה הצוואה כל צד יצווה את אופן חלוקת עיזבונו כרצונו לטובת יורשיו, והכול באופן המתאים לו, לפי שיקול דעתו (וכמובן, שגם ניתן לעדכן את הצוואה, בכל שלב בחיים).

מי מאשר את הסכם הממון?

לפי חוק יחסי ממון, אצל בני זוג נשואים חייבים לאשר את ההסכם בפני גורם רשמי, על מנת שיהי לו תוקף חוקי (בפני בית משפט לענייני משפחה, בית הדין רבני, או אצל נוטריון במקרה שההסכם נערך לפני החתונה).

לעומת זאת, כפי שהסברנו לעיל, לגבי בני זוג ידועים בציבור חוק יחסי ממון אינו חל, ולכן אין דרישה כזו של אישור ההסכם. כלומר, לא חייבים לגשת לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לאשר את הסכם הממון לידועים בציבור. מדובר בהסכם משפטי אשר נכנס לתוקפו מיד עם חתימתם של בני הזוג.

כמו כן, ההסכם עצמו אינו פג תוקף, אלא אם כן בני הזוג מחליטים לשנות בהסכמה הדדית את ההסכם, או להיפרד או במקרה חלילה של פטירה של אחד מבני הזוג. מעבר לכך, למען משנה הזהירות, כדי 'לחזק' את ההסכם, ולמנוע טענות בדבר ביטול חוזה (מהסוג של: "טעות", "הטעייה", "עושק", או השפעה בלתי הוגנת", וכדומה), אזי אם שני הצדדים מעוניינים לתת תוקף משנה להסכם הממון שלהם, הם בהחלט יכולים (ומומלץ) לחתום עליו בנוכחותו של נוטריון או עורך דין.

באופן כללי, כאשר מנסחים הסכם ממון, מומלץ להיוועץ בעורך דין מקצועי ומיומן המתמחה בעריכת הסכמי ממון. לעורך הדין כזה יש את כל הידע המשפטי הדרוש על מנת לנסח עבורכם הסכם ממון ידועים בציבור ברמה הגבוהה ביותר, אשר יכסה את כל אותן 'פינות קטנות' (אך חשובות), ובכך יקנה לבני הזוג ודאות משפטית, רוגע ובטחון. עריכת הסכם ממון מקצועי הוא דבר שבהחלט ישתלם עבור שני הצדדים, למקרה שהם יחליטו לפרק את החבילה ולהיפרד בכל מועד בעתיד. הסכם הממון הוא מבחינת מעין 'תעודת 'ביטוח' לזוגיות, במישור הפיננסי.

מה צריך לכלול ההסכם?

אם אתם מעוניינים לערוך את הסכם הממון באופן עצמאי, תוכלו למצוא הסכם ממון לדוגמה ברחבי האינטרנט. ברם, כפי שנאמר קודם לכן, מומלץ שעורך דין לענייני משפחה המתמחה בנישה של הסכמי ממון, לרבות הסכם לידועים בציבור יערוך עבורכם את ההסכם לפי הצרכים שלכם.

הסכמים פשוטים, רגילים או סטנדרטיים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. בוודאי שהם לא יכולים לתת מענה הולם ולהתייחס באופן פרטני למכלול הנתונים, המטרות ווהרצונות הספציפיים שלכם. הסכם כזה עלול להסתבר עבורכם בתור טעות חמורה. זכרו את המשפט: "מה שבזול, עלול לעלות בסוף ביוקר".

ובייחוד כאשר עסקינן בהסכם כה חשוב, הכולל את כל הרכוש אותו צברתם עד לתחילת הקשר, וכן במהלכו (ולרבות, מתנות, ירושות, זכויות סוציאליות ופנסיוניות, דירות ,וכיו"ב) – אין להקל ראש בכך. למעשה, זהו הסכם משפטי מבין הכי החשובים ביותר אשר עליהם תחתמו בחייכם ; ההסכם נועד על מנת להגן עליכם ועל כל רכושכם לאורך שנים ארוכות קדימה, כולל מצבים משתנים.

על כל פנים, נסיים בכך כי הסכם ממון ידועים בציבור צריך לכלול שלושה סעיפים חשובים.

הסעיף הראשון: הוא ניסוח מקיף וברור של כל אחד מבין הצדדים, כולל רכוש, חלוקתו בין הילדים וכדומה.

הסעיף השני: יכלול התאמה אישית של ההסכם למקרה שלכם.

ולבסוף: הסעיף האחרון צריך לכלול דרכים לפתרון בעיות.

עורך דין מומחה להסכמי ממון המנסח עבורכם את ההסכם יכול לצפות בעיות רבות אשר עלולות להתגלות בחייכם המשותפים ולהעלות בפניכם מראש את כל האפשרויות המשפטיות לשם גיבוש הסכם הוגן ומושכל.

לכן, חשוב וניתן כבר להקדים תרופה למכה. יש לנסח הסכם ברור הקובע מנגנונים משפטיים עם כל אותם הפתרונות לבעיות השונות.

הסכם ממון ידועים בציבור יכול למנוע מאבקים מכוערים בעת פרידה, אשר אף עלולים להגיע למצב של ניהול תביעות והליכים משפטיים מייגעים, יקרים וארוכים.

 עמית ורד הוא עורך דין משנת 1998, וכן נוטריון ומגשר משפחתי מוסמך. בעלים של משרד עורכי דין, המתמחה בענייני משפחה וגירושין, לרבות ייעוץ משפטי וניסוח של הסכמי ממון באופן מקצועי ובהתאמה אישית לזוג.

כתבות נוספות

תופסים את מקום המדינה

קבוצת תלמידי תיכון עירוני ד' במודיעין פיתחה פלטפורמה המיועדת לשרת את מאמצי ההסברה הישראלית מול העולם העוין, עם כל המידע הנדרש ואפשרות לנהל סימולציות של ויכוחים מול מתנגדי ישראל

בין ירידה לעלייה

המחיר הממוצע של דירת 4 חדרים במודיעין ירד ב-1% ברבעון האחרון, אבל עדיין מדובר על עלייה של 3% בשנה האחרונה

תופסים את מקום המדינה

קבוצת תלמידי תיכון עירוני ד' במודיעין פיתחה פלטפורמה המיועדת לשרת את מאמצי ההסברה הישראלית מול העולם העוין, עם כל המידע הנדרש ואפשרות לנהל סימולציות של ויכוחים מול מתנגדי ישראל

המשך קריאה »