מאות מתושבי רעות ומכבים נאלצים להסתמך על המקלטים הציבוריים בעתות חירום, וכעת ינסו בוועד הרובע ובעיריית מודיעין לקצר את התהליך הבירוקרטי המקשה על בנית מרחבים מוגנים בבתים פרטיים
(צילום ארכיון: מודיעין NEWS)
בעוד שתושבי מודיעין, שבתיהם נבנו באמצע שנות התשעים והלאה, נהנים ממיגון מלא כאשר לכל דייר יש ממ"ד בביתו, במכבים וברעות תמונת המצב שונה לגמרי וחלק ניכר מהתושבים נאלצים לסמוך על המקלטים הציבוריים.
בעקבות ההסלמה במצב הביטחוני עלתה שוב הדרישה ל"מסלול מקוצר" להקמת מרחבים מוגנים בבתים פרטיים, כאשר בשלישי בערב התכנסה ועדת ההנדסה של ועד רובע מכבים-רעות, בנוכחות מ"מ ראש העירייה שלמה פסי. עשרות רבות מתושבי מכבים ורעות הצטרפו לדרישה לפתרון לסבך הבירוקרטי העומד בפני אלו הרוצים לבנות ממ"ד בביתם, או להציב מיגונית, כאשר בישיבת ועדת ההנדסה התבשרו נציגי הרובע כי בעירייה ערים לצורך הדחוף לפתרון ביטחוני, ויגבשו תכנית עם לוח זמנים מקוצר לקבלת היתרי בניה.
יו"ר ועדת ההנדסה, אפי מלר, הסביר השבוע למודיעין NEWS: "כדי שנדע מה לעשות צריך קודם כל את הנתונים המלאים. אפשר להגיד שרעות מחולקת לשניים – רעות א' ורעות ב'. ברעות ב' לכולם יש ממ"דים בבתים, גם אם הם מאוד קטנים. ברעות א' המצב שונה, מכיוון שתוכננה ונבנתה לפני שהוצא החוק שמחייב בניית מרחבים מוגנים בכל בית. בכל אזור של רעות יש לפחות שני מרחבים מוגנים ציבוריים, אבל זה לא מספיק כמובן וזאת בעיה. גם אני בגילי המופלג לא יכול להגיע בזמן למקלט שנמצא במרחק של 200 מטר מביתי. בשנים האחרונות יותר ויותר תושבים בנו לעצמם ממ"דים, אבל אנחנו לא יודעים כמה. אפשר להניח שבין 10-20 אחוז מצויידים בממ"דים".
ומה לגבי מכבים?
"במכבים היה אותו סיפור, במכבים א' בנו עם הבתים, אבל במכבים ב' ו-ג' לא בנו ואין לי נתונים לגביהם. אפשר להניח שזה בערך אותו סדר גודל. היות ואנחנו שוב באירוע ביטחוני כזה, טבעי שייווצר הד ציבורי בעניין".
מה בעצם המכשולים העיקריים כיום?
"לעשות ממ"ד בבית זה סדר גודל של 130 אלף שקל, כשיש כמובן גם הליך בירוקרטי לא פשוט. כוועד רובע אנחנו גוף מוניציפאלי, ולכן אנחנו לא יכולים לטפל בביצוע של הקמת הממ"דים. אנחנו רוצים לטפל בהיבט הבירוקרטי של העניין, בהיבט של היתרי הבניה. אנחנו חושבים שאפשר לגרום למצב שיאפשר קיצור הליכים".
איך?
"בתקנות התכנון והבניה יש תקנות לרישוי מהיר, שאחד האלמנטים העיקריים בו זה ממ"ד. כתוב שלממ"ד צריך לתת היתר בתוך 25 יום, ואם לא ניתן בתוך פרק זמן זה אז רואים בבקשה כהיתר שניתן. הבנתי שראש העיר אמר לאחת התושבות שהוא מחפש דרך ליצור מסלול מהיר לעניין הזה של הממ"דים, שתהיה מינימום בירוקרטיה. ההנחה שלי היא שאם נפנה אליו עם תכנית מסודרת הוא לא יסרב לנו, הרי טובת התושבים לנגד עיניו.
אין פתרונות יותר קלים ומהירים?
"יש דבר אחר שנקרא מיגונית. בניגוד לבניית ממ"ד, שלוקחת כמה חודשים, המיגוניות מיוצרות במפעל ופשוט מניחים לך אותה בחצר. בתיאוריה, אתה יכול לשלם היום ומחר היא כבר תהיה אצלך. הבעיה היא שפיקוד העורף לא מכיר בה כממ"ד. אנחנו יודעים שעוטף עזה יש מאות מיגוניות שמפוזרות בדרכים וביישובים, אז אנחנו יכולים להבין שהיא נותנת את המיגון הנדרש".