העירייה הקשיחה נהלים: בכל עיסקת מכירת דירה נשלח מודד לאתר חריגות בניה

יהודה גולן, צילום ארכיון
2015-06-17 01:00:00
2015-06-17 01:00:00

נוהל חדש בכל הקשור בעיסקאות מכירת נכסי נדל"ן במודיעין: העירייה הנהיגה נוהל חדש שעל פיו כדי לקבל אישור לטאבו על אי חובות כספיים למחלקת הארנונה בעת מכירת הדירה, העירייה שולחת מודד חיצוני מטעמה שמודד את שטח הדירה ורק אם אין חריגות בניה הוא מאשר את מתן האישור לטאבו.

במידה שהמודד מגלה חריגות בניה, הוא מעביר את החומר חזרה לעיריה, שמתחילה בהליכים נגד הדייר שחרג. לדברי עורכי דין בעיר שעוסקים בחוזי נדל"ן ומתווכים, "הנוהל החדש גורם לסירבול ולטירטור של תושבי העיר שמוכרים נכס. במסווה של דאגה לארנונה, העירייה דואגת לחריגות הבניה". הדוברת – עו"ד סיגלית הנדשר פרקש, שהיתה בעבר חברת מועצת העיר.

למה הכוונה?

"משרדי בודק בימים אלה את חוקיות הנוהל החדש כי מדובר באישור כספי לגבי חוב ארנונה ואין לזה שום קשר לחריגות בניה. נראה לי שמישהו בעירייה פשוט התבלבל".

הנוהל החדש נכנס לתוקף כבר בחודש מרץ. הגורמים העוסקים בנדל"ן קיבלו הודעות על כך, אולם לא נערך שוב הליך לאישור הנוהל בשום פורום עירוני.

המילכוד הוא שכתנאי להעברת הזכויות מטאבו ממוכר הדירה לקונה, יש להגיש אישור שאין למוכר חובות לארנונה ולא חובות של היטל השבחה. עד כה את האישורים הנפיקה העירייה בלי בעיות ובלי להתנות אותם באי ביצוע חריגות בניה. אך כאמור – לפני שלושה חודשים המצב השתנה. למרות שבית משפט כבר קבע בעבר כי אישור אי קיום חובות לא נועד להסדיר עבירות בניה. לפי עו"ד הנדשר פרקש, מה שמתרחש עתה הוא בזבוז כספי ציבור: "המודדים שנשלחים הם לא עובדי עירייה אלא מודדים חיצונים, שכל הגעה שלהם לביצוע מדידה עולה כסף רב לעירייה. אלה כספי הארנונה של התושבים".

אז מה הבעיה עם זה?

"ממילא בעבירות בניה קטנות כמו פרגולה או מסתור כביסה, העירייה לא מגישה בכלל כתבי אישום. בעבירות בניה חמורות, העירייה דורשת להחזיר את המצב לקדמותו. כלומר בעל הנכס חייב להרוס את חריגת הבניה שיצר. בשני המקרים העירייה לא מקבלת כסף ולא מכסה את ההוצאות הגדולות עבור התשלום למודדים החיצוניים. יתרה על כך: נוהל החדש מעכב ביצוע עיסקאות נדל"ן ועלול במקרים מסויימים לגרום להפסד כספי ניכר כשעיסקת נדל"ן מתעכבת ועובר תאריך יעד שאז חל על העיסקה תשלום נוסף כמו שינוי חוק והגדלת מס רכישה למשל, שנמצא על הפרק".

עורכי דין אחרים בעיר מספרים כי אם לפני הנוהל החדש היה מגיע האישור על אי קיום חובות ארנונה בתוך 14 יום לכל היותר, הרי שכיום האישור מגיע בממוצע לאחר 45 ימים. הנדשר פרקש: "אני אומרת ללקוחות שלי שמכרו דירה: 'תתחילו לדאוג לאישור חודשיים לפני הפינוי, שלא תתקעו'".

גם המתווך זאב שומכר מותח ביקורת על הנוהל החדש: "זה בפירוש פוגע בעסקים. עיסקאות תקועות ונדחות ואנחנו מרגישים את זה. הכל נהיה יותר מסורבל ויותר מסובך".

מהעיריה נמסר בתגובה: "בעת מכירת נכס על המוכר לפנות לעירייה לקבלת אישור בדבר היעדר חובות לרשות בגין הנכס. לאחרונה החלה העירייה, בדומה לנעשה בערים אחרות, לפעול כך שעל המוכר לתאם ביקור ומדידה לנכס (המדידה ללא תשלום). לתושבים רבים (שאינם מתגוררים בדירות קרקע/גן/גג או מדורגים) לא מאריך התהליך את זמן קבלת האישורים. ההליך החדש מאריך את זמן קבלת האישורים מהנעשה בעבר לדירות קרקע/גן/גג/מדורגים אך יחד עם זאת יש לזכור כי הארכת התהליך הינה בימים ספורים לעומת המצב שהיה קודם לכן ועדיין היא פחותה בהרבה מתקופות הזמנים בערים אחרות. כמו כן מדובר בתקופה בה כמות עסקאות הנדל"ן הינה גדולה יחסית ומכאן צוואר הבקבוק. בימים אלה בוחנת העירייה אפשרויות לשיפור השירות במטרה להפחית עוד יותר את זמן הטיפול בפניות אלה".

 

כתבות נוספות

הכינו את בגדי הים

שבוע לפני פתיחת עונת הרחצה מפרסמת חברת אופק את מחירי הכניסות לבריכה העירונית ולפארק המים. מחירי המנויים – החל מ-740 שקל

יהיה טעים

בשבוע הבא יעניקו 30 מסעדות ומקומות בילוי מקומיים החנות והטבות במסגרת מיזם "טעים להכיר" של עיריית מודיעין ומרכז הצעירים 'יודה'

הכינו את בגדי הים

שבוע לפני פתיחת עונת הרחצה מפרסמת חברת אופק את מחירי הכניסות לבריכה העירונית ולפארק המים. מחירי המנויים – החל מ-740 שקל

המשך קריאה »

יהיה טעים

בשבוע הבא יעניקו 30 מסעדות ומקומות בילוי מקומיים החנות והטבות במסגרת מיזם "טעים להכיר" של עיריית מודיעין ומרכז הצעירים 'יודה'

המשך קריאה »