ג'רבי, מוקי וששון הבאים יגיעו מכאן

ע/
2016-09-08 01:00:00
2016-09-08 01:00:00

ד"ר איגור רומניצקי, המנהל והמאמן הראשי של מועדון הג'ודו סאקורה, הוא דמות ייחודית בענף הג'ודו הישראלי: ד"ר לרפואה, שהחליט ללכת אחר חלום הילדות ולהפוך לאימפריית ג'ודו משפחתית כאן במודיעין. באופן ייחודי הוא גם מורה לחינוך גופני (עם תעודת הוראה), מאמן ושופט ג'ודו מוסמך, ובעל ניסיון רב גם בחינוך המיוחד.

רומניצקי גידל ב-15 השנים האחרונות בהן הוא עובד וגר בעיר אלפי תלמידים, אימן כשבעים אלופי ישראל בדרגות קדטים וג'וניור ומאות מדליסטים בקבוצות גיל שונות, והוביל עשרים תלמידים לקבלת חגורות שחורות. בכל שנה משתתפים כ-15 ג'ודוקות מהמועדון באימוני נבחרת ישראל.

אבל אם תשאלו אותו, יש הישגים מדהימים שלא קשורים בכלל למדליות. למשל, ההצלחה ללמד ילד עם בעיות קואורדינציה לעשות גלגול פשוט: "בכל שנה, יש לנו ילדים שאחרי חדשים של ניסיונות, הם מצליחים לעשות גלגול. על זה דיברנו כל הערב בבית – לא פחות מכל שיחה בעקבות זכייה באליפות ישראל או במדליה בתחרות בינלאומית" הוא מחייך.

לחיצת היד המפורסמת

ההתלהבות מהג'ודו הישראלי לאחר האולימפיאדה מורגשת בפניות של ילדים והורים להרשמה בשבועות האחרונים. חלק מהנרשמים רוצים להיות אלופים. חלק, התרשמו מההתנהלות הייחודית של אורי ששון בתחרות, הושטת היד ללחיצה, והאצילות בה קיבל את הסירוב מהצד השני.

רומניצקי ממהר להסביר שהסירוב ללחוץ את כף היד אינו תואם את ערכי הג'ודו: "ג'ודו הוא דרך חיים. יש שני עקרונות הג'ודו החשובים ביותר הם: הראשון- מקסימום תועלת במינימום מאמץ. השני- תועלת לכולם. כלומר: בעקרונות של הג'ודו מוטמעת ההבנה שלא רק אני מקבל, אלא גם האחרים מקבלים מזה משהו. מדובר במצב שאנחנו מכירים בתור WIN WIN. התנהלות היריב של אורי ששון מראה לנו, לצערי הרב, שלא כל המאמנים עומדים בעקרונות האלה וחבל. מבחינתי, ג'ודו זה קודם כל קוד נכון ובריא לחיים – לפני כל מדליה או זכייה".

לדבריו, מחקרים שנעשו בארה"ב על ילדים שגדלו בשכונת מצוקה, בדקו את התנהלות ילדים שלמדו ג'ודו לעומת חבריהם שלא למדו: "המחקרים מראים הבדל עצום דווקא בחוסר האגרסיביות: אצל ילדים שלומדים ג'ודו יש יותר כבוד הדדי, עזרה לזולת, הם השתפרו בלימודים וכך הלאה".

רמוניצקי מכיר את השיפור בלימודים על בשרו: כילד באוקראינה היה לו קשה לשבת במקום והוא  קיבל הערות על התזזיתיות. הכל השתנה כשהחל ללמוד ג'ודו: " התחלתי ללמוד ג'ודו בבית הספר בגיל 12. מיד התאהבתי בג'ודו. הספורט הזה נתן לי דרך לפרק אנרגיה, סידר לי הראש. הג'ודו עזר לי להיכנס לנושא של משמעת שהיה קשה לי בבית הספר. עד היום אני רואה ילדים עם בעיות קשב וריכוז שהג'ודו משנה להם את החיים- כמו ששינה לי. אני יודע, בלי שמץ של ספק, שיש ילדים שהג'ודו מרכז אותם כמו שהריטלין עושה".

מתחילים בגיל שלוש

הילדים שמתחילים ללמוד בגיל שלוש נכנסים באופן הדרגתי לעולם הג'ודו. הורים רבים חוששים לשלוח ילדים בגיל זה לג'ודו כי הם פוחדים שייכנסו לעולם של משמעת וקרבות, אבל זה כלל לא המצב: "עם הילדים הקטנים אנחנו מתחילים דרך משחק. כן, הם לומדים לקוד קידה – הדרך הנהוגה להביע כבוד ביפן, לשבת בשקט בתחילת ובסוף שיעור, לכבד את האחר. הם לומדים בסיס של תנועה, גלגולים ופיתוח קואורדינציה. כל הפעילות מתאימה לחלוטין לגיל שלהם ולשלב ההתפתחותי".

ילדים אחרים פוגשים את הג'ודו לראשונה בתל"ן –  אחרי שעות בית הספר. בית ספר "סאקורה" עובד בתלנ"ים ברחבי העיר והמפגש הראשוני הזה של ילדים עם הג'ודו לשעה קצרה אחרי בית הספר מביא רבים מהם להמשיך ולהתמקצע בתחום בחוגים של סאקורה אחרי הצהריים. רומניצקי: "התל"ן מהווה נקודת מפגש טובה ילדים צעירים עם עולם הג'ודו. רבים מהם רוצים לצלול לתוכו אח"כ ולכן למועדון סאקורה יש סניפים שפזורים ממש על כל העיר, כדי לתת מענה לכל משפחה באזור המגורים שלה".

לפי רומניצקי, הג'ודו היא דרך נהדר להתפתח כאדם: "חוץ מערכים של כבוד, משמעת, כבוד הדדי.וכך הלאה, הילדים לומדים ללכת עד הסוף, לא לוותר על דברים, להתגבר על קושי, ללמוד מטעויות. להיות חזקים  מבפנים".

את הערכים עוזרים לאיגור להקנות מאמנים מהשורה הראשונה: ח"כ יואל רזבוזוב אימן את הנבחרת במועדון סאקורה עד שהחליט להפוך לחבר כנסת. גל יקותיאל אימן את נבחרת סאקורה במשך שלוש שנים. גל למד רפואה במסלול מקוצר תוך עבודה כמאמן בנבחרת ישראל ונבחרת סאקורה וקיבל מלגת דיקן והצטיין בלימודים. רומניצקי מספר שגל מדגיש שהג'ודו לימד אותו לעבוד קשה וכך הגיע לכל ההישגים. כיום מאמן אלכס אשכנזי, שהיה מאמן של אריק זאבי כשזכה באולימפיאדה באתונה.

משפחה אחת גדולה

יחד עם המקצוענות וההישגיות, מועדון סאקורה הוא משפחה אחת גדולה. לאיגור ולאשתו אולגה חשוב מאוד הקשר עם המשפחות. לכן, כל שנה הם יוצאים לטיול משפחות, עושים פיקניקים משפחתיים, ומקיימים מחנות אימונים מקנים לילדים ידע חדש על תרבות יפן: מחנות האימונים תמיד משלבים עוד אמנויות לחימה יפניות כמו קנדו (חרבות), סומו, אייקידו, נונצ'קו ועוד מצד אחד, ומצד שני הסברים על תרבות התה של יפן, הרצאה על תזונה נכונה ועוד. רומניצקי: "מחנות האימונים שלנו משלבים מצד אחד אימוני ג'ודו עם מועדונים אחרים, מצד שני לימוד של תחומים אחרים של תרבות יפן. עם השנים יצרנו קשרים עם מועדוני ג'ודו בכל רחבי הארץ שאנחנו מתאמנים איתם ולומדים זה מזה".

הפן המשפחתי גם בא לידי ביטוי בהנצחה של דניאל לזר, שלמד ג'ודו במועדון סאקורה ונפטר לאחר שנכנע למחלת הסרטן. מאז מותו מארגן איגור עם משפחת לזר את התחרות היחידה הארצית הגדולה ביותר המתקיימת במודיעין: אליפות מודיעין הפתוחה.  לתחרות מגיעים כל שנה מאות מתחרים מהמועדונים החזקים ביותר בארץ, כולל אריק זאבי שמגיע בכל שנה. רומניצקי חולם על הפיכתה לבינלאומית, כשיהיה אולם מספיק גדול וייצוגי בעיר. 

בתמונה: איגור רומנציקי (רביעי משמאל) עם מתאמנים בכל קשת הגילאים (צילום פרטי)

כתבות נוספות

הקאמבק של רותי

שלוש שנים לאחר שהצבועה הכי מפורסמת במדינה נדרסה למוות, יוצא לאור ספר ילדים חדש המגולל את סיפור חייה: "אני בשוק מההתרגשות בה מתקבל הספר"

הקאמבק של רותי

שלוש שנים לאחר שהצבועה הכי מפורסמת במדינה נדרסה למוות, יוצא לאור ספר ילדים חדש המגולל את סיפור חייה: "אני בשוק מההתרגשות בה מתקבל הספר"

המשך קריאה »