התקף לב או אוטם חד בשריר הלב, הוא מצב שבו נוצר קריש דם בתוך אחר מעוקרי הלב הכליליים אשר מספקים דם לשריר הלב. כתוצאה מהיווצרות של קריש הדם נוצרת חסימה מלאה או תת מלאה בזרימה של דם לשריר הלב. במצב זה אותו האזור בשריר הלב סובל ולמעשה מתחיל תהליך של פגיעה בלתי הפיכה באותו שריר הלב. ככל שעובר זמן רב יותר עד חידוש זרימת הדם, כך הנזק שיגרם לשריר הלב יהיה גדול יותר ובלתי הפיך ועל כן, יש חשיבות לטיפול מהיר. אם אתם תוהים כמה זמן נמשך התקף לב ומהם התסמינים שמעידים על כך שעוברים התקף לב, כדאי מאוד שתקראו את המאמר הבא.
התקף לב- מה חשוב לדעת?
על פי הנתונים של משרד הבריאות, שיעור האשפוזים בגין התקף לב בשנים האחרונות הוא כ700 אשפוזים בשנה ל10 אלף איש וכן שיעור האשפוזים עולה עם הגיל. השיעור המדובר גבוה יותר בגברים בהשוואה לנשים בכל הגילאים. אולם, בגיל מבוגר שהוא מעל 85 היחס המדובר מתהפך ושיעור האשפוזים בגין התקף לב גבוה יותר אצל נשים.
התסמינים האופייניים להתקף לב הם: כאב בחזה, לחץ בחזה או שריפה בחזה. הכאבים הללו יכולים להיות מלווים בהקרנה לידיים או ללסת. מעבר לכך תסמינים נוספים הם הזעה, קוצר נשימה, חולשה ועוד. למרות שאלו הם תסמינים אופייניים חשוב מאוד לדעת כי יש תסמינים אחרים שלא טיפוסיים להתקף לב והם יכולים להקשות על האבחנה. כך לדוגמא: אצל חולי סוכרת יכול להתפתח התקף לב שקט עם תסמינים מינימליים ולא טיפוסיים.
כיצד תזהו כי אתם חווים התקף לב?
חשוב לדעת כי קיים הבדל מגדרי בתסמינים להתקף לב. בשונה מגברים נשים יכולות לחוות התקף לב כחולשה, קוצר נשימה או עייפות אשר יכולים להימשך שעות. לעיתים אישה יכולה לסבול גם מכאב בלסתות בלבד ללא כאב טיפוסי בחזה. לא פעם בשל הסימנים הלא טיפוסיים הללו, גם לאישה אשר חווה התקף לב וגם לצוות הרפואי לוקח זמן לאבחן את המצב המדובר והם מאבדים זמן יקר. יש חשיבות רבה להעלאת המודעות לבעיה זו וזאת לצורך השיפור הזמנים מרגע הופעת התסמינים ועד האבחנה של התקף לב וקבלת הטיפול המתאים. פעמים רבות נשים או גברים חשים אירועים קצרים של כאבי חזה עוד טרם מתפתח התקף לב. תסמינים מעין אלה יכולים להוות סימנים מקדימים להתקף לב וחשוב מאוד לעבור בירור מידי אצל קרדיולוג כבר בשלב זה וזאת בכדי לנסות למנוע את התקף הלב.
כיצד מטפלים בחשד להתקף לב?
ברגע שעולה חשד לקיומו של התקף לב, יש ליצור קשר עם מגן דוד אדום ולהזמין אמבולנס. מומלץ מאוד שלא לדחות את ההחלטה האם לפנות לבית החולים אלא להזמין מיד אמבולנס וכן לא כדאי להתפנות באופן עצמאי אלא באמצעות באמבולנס וזאת בכדי לקצר את הזמן עד קבלת הטיפול המתאים. כיום הטיפול המקובל בהתקף לב הוא צינתור לב דחוף שבו הקרדיולוג המצנתר פותח את החסימה שנוצרה בעורק ומשתיל תומכן באזור של החסימה. על ידי כך למעשה מתחדשת אספקת הדם לשריר הלב וכן מתאפשרת התאוששות של אותו אזור בשריר הלב אשר סבל מחוסר באספקת דם.