תמהיל העסקים במע"ר ממשיך לשנות את פניו, זאת לאחר שבשבועות האחרונים סגרו את שעריהם שני בתי עסק.
העסקים שנסגרו לאחרונה בשדרה המרכזית במע"ר הם בית הקפה אנה, השייך לבעלי מאפיית אנה במרכז לב העמק, ומאפיית ליז בייקרי. כמו כן, לאחרונה נסגר גם ה-צ'יפסי קינג בר בשדרה המרכזית, בנוסף לסניף שופרסל אקספרס.
במקביל, גם בעלי ה-וופל בר הוותיק במרכז יורו שופס בשכונת מוריה, הודיעו השבוע על סגירת המקום, גם אם באופן זמני. השבוע הסביר בעלי המקום, אמיר יפרח, על ההחלטה: "המתחם הולך לעבור שיפוץ מסיבי של בין שמונה חודשים לשנה, ובתקופה הזאת יהיה ממש קשה לקבל קהל. חשבנו שאם לא נהיה שנה פתוחים זה רק יעשה נזק, ולכן לקחנו החלטה מושכלת לסגור ולחפש מיקום חדש שיכול להכיל אותנו. יש לנו כמה אופציות, ביניהן במע"ר, במרכז עינב ועוד כמה אפשרויות. נבחן את כל האופציות ונראה מה עדיף. נעדכן בחודש הקרוב לאן אנחנו עוברים".
תפסנו השבוע לשיחה את אור גרינפלד, מחזיק תיק העסקים הקטנים במועצת העירייה, שהסביר על פעילות העירייה בנושא. "שלא יהיה ספק", אומר גרינפלד, "יש המון אתגרים בלקיים עסק במדינת ישראל, במיוחד בתקופה הזו בה האינפלציה גבוהה וכך גם יוקר המחייה, הריביות והמוצרים, גם במע"ר, שרק בתחילת דרכו, יש לא מעט אתגרים שקיימים עוד משלב התכנון. כשנכנסתי לפני כשנה וקצת לתפקיד מחזיק תיק העסקים, תפקיד שלא ממש היה קיים לפני כן, התחלתי לקדם בגיבוי ראש העירייה לא מעט דברים שיסייעו אל מול האתגרים, וייצרו קידום של ממש בתחום העסקי והכלכלי בעיר".
מה העירייה עושה כדי לנסות ולסייע לעסקים בעיר?
"יש דברים בשליטתנו ויש דברים שלצערי לא בשליטתנו. הוקמה המחלקה לקידום עסקים במנהלת אופק, שמסייעת לבעלי ובעלות העסקים אל מול כלל הרשויות הרגולטוריות ומול גורמי העירייה השונים, מה שחוסך המון זמן וכסף. הוצאו מכרזים לשטחי מסחר בבעלות המנהלת, כדי לפתוח מקומות בילוי, פעילויות ואירועים בשדרה ובמרכזים מסחריים ומימוש הפוטנציאל שלהם. העירייה גם מעניקה ייעוץ בנושאים שונים במסגרת פעילויות עירוניות, מפעילה מוקד וואטסאפ לעסקים, מנגנון לחיפוש עובדים, וזמינות גבוהה של כלל אגפי העירייה, כולל של ראש העירייה ושלי. בנוסף, יש תכנית שאני בעצמי מקדם בעיר, שמציעה לעסקים חדשים הלוואה של עד ל-100 אלף שקל ללא ריבית וללא הצמדה".
איפה הבעיות העיקריות של המע"ר כיום?
"אני לומד מבעלי העסקים הרבה על היום-יום באזורי המסחר בעיר, ואנחנו כרשות מקדמים פתרונות לבעיות תוך כדי תנועה. לפעמים זה מיידי ולפעמים זה לוקח זמן. לגבי נושא החנייה, בהתחלה היה את חניון העירייה והחנייה ברחוב בלבד, ולאחר מכן נפתח החניון בגריי, עם שעתיים ראשונות חינם. אחר כך, בשיתוף היזמים, נפתחו החניונים בבניינים ואפילו בנינו חניון נוסף. לגבי הארנונה הגבוהה, הנושא מוכר לי מאוד ואחד היעדים המרכזיים שלי הוא לייצר מודל אחר של ארנונה עסקית ברחבי העיר, כי זה משהו שלגמרי צריך להבין אותו אחרת. אבל אני לא רואה בזה סיבה לסגירת עסק. בעל/ת עסק יודע מראש את העלויות הקבועות שלו, כגון שכירות, ארנונה ואגרות שונות. בסופו של דבר, אנחנו לא יכולים כעירייה לקבוע בכמה דברים מרכזיים: גובה השכירות מול היזמים והתערבות ישירה בתמהיל העסקים. מה שכן אפשר הוא לייעץ, ללוות, לנסות לגשר על פערים וגם לנסות להביא עסקים חדשים. אני, למשל, מקיים פעמיים בשבוע פגישות מחוץ לעיר עם רשתות ועסקים מיוחדים כדי שיגיעו לעיר. את 95% מהעסקים שפותחים בעיר אני מלווה משלב הרעיון ועד פתיחת העסק, ולפעמים לצערי גם בשלבי ההחלטה על סגירה".
מה ניתן לשפר?
"חשוב לי להגיד שבפרויקטים הבאים שלנו בעיר זה לא יתנהל כך מההתחלה מבחינת המדיניות. צריך לזכור שבאופן יחסי אנחנו רק בתחילת הדרך, וזה לא תירוץ. השדרה פה לשנים רבות, השטח שלה יגדל עם עוד פרויקטים, עסקים נוספים וגם חניות נוספות. העיר מתפתחת מבחינה עסקית ותעסוקתית גם באזורי המסחר הוותיקים, באזורי התעשייה והמלאכה ובשכונות החדשות. זה מבורך, אבל רצוף באתגרים אסטרטגיים רבים שצריך להתמודד איתם, בדגש על מצוקת העובדים והגירה שלילית של צעירות וצעירים, כמות שטחי מסחר אל מול מספר התושבים וכולי. אלו אתגרים שמעסיקים אותי יום-יום, ואנחנו בדרך למצוא להם את הפתרונות ברמת העיר. בשנה וחצי האחרונות תחום רישוי וקידום העסקים במודיעין השתדרג, בעיקר ברמת הקשר עם העסקים ויצירת מנהלת עירונית שמסתכלת אסטרטגית קדימה. נכון, נדרשות רפורמות ושינויים ארוכי טווח, ולכן אני רואה את עצמי ממשיך לקדם את תחום העסקים והיזמות במודיעין עוד שנים רבות קדימה".