אנחנו מדברים ביזנס

יהודה גולן,

מודיעין הפכה בשנים האחרונות לעיר שעולים רבים, במיוחד ממדינות דוברות אנגלית, מוצאים בה את ביתם. העולים מביאים איתם ידע וניסיון ייחודי ולא מעטים מהם "תפסו אומץ" ופיתחו יוזמות עסקיות מעניינות.  מי ששם לב לתופעה במודיעין ופתח ביוזמה מקצועית על מנת לסייע לאותם יזמים עולים הוא המרכז לטיפוח יזמות עיסקית (מט"י) גוף שנועד לסייע לעסקים קטנים בתחילת דרכם. במט"י ירושלים, שמודיעין מסונפת אליו, אירגנו סדנאות וייעוץ אישי שמותאם למיוחד לעולים החדשים וכך בשנה האחרונה הסתייעו במט"י לא פחות מארבעים יזמים עולים תושבי מודיעין שהשתתפו בעשרים סדנאות.

תמי ותמר יארגנו

תמי ברוורמן ותמר פרלמן זיהו את הצורך של חברים הנמצאים בחו"ל באיש קשר אמין וזמין בישראל. "זה התחיל מחברים וידידים שביקשו מחו"ל לבדוק עבורם משהו, אבל מהר מאד הבנו שיש כאן פוטנציאל לביזנס ממש", אומרת תמר ברוורמן.

בשנת 2012 נולדה החברה שהקימו, "הקונסיירז' של תמרים" קראו לה שתי התמריות. לחברה אין משרד, "אנחנו והטלפונים שלנו", אומרות שתי התמריות. "אבל זה לא פשוט כי אנחנו צריכות להיות זמינות כל הזמן ללקוחות וכהבדלי השעות מול ארצות הברית הן כאלה או מול אוסטרליה, אז העבודה לפעמים גולשת עמוק לתוך הלילה".

תנו דוגמה למה שאתן עושות…

"החברה בעצם מסייעת ללקוחות בשירות אישי בארץ. אם למשל הסבתא שגרה בניו יורק רוצה לקנות מתנות לנכדים, אנחנו מבצעות את המטלה. או סיוע בשמירה על הבית, אפילו סיוע בשיפוץ הבית בארץ בזמן שבעלי הבית נמצאים בחו"ל, כולל התיאומים עם בעלי המקצוע וגם והכנת הדירה לאיבזורה וציודה לקראת ההגעה של הלקוח לארץ, כולל מילוי המקרר במזון ושתיה".

 "אנחנו העיניים והידיים שלהם פה בארץ", אומרת פרלמן. "תחומי העשייה העיקריים שלנו הם  הכנת משלוחים מיוחדים לפי רצון הלקוח וסידורים עבור אנשים עסוקים".

היה לכן משהו מעניין או קצת מוזר שאפשר לספר עליו?

פרלמן:  "כן. הבקשות מגוונות ולפעמים אפילו לא צפויות. פעם מישהי שגרה בחו"ל ביקשה מאתנו לעזור לחברה שנמצאת בבית בישראל והזמינה מאיתנו מרק עם קניידלעך שנביא לה. מבחינה לוגיסטית זה מסובך, להכין את המרק ולשלוח אותו. אבל תוך שעה הגיע מרק קניידלך לחברה של הלקוחה".

 תמי ברוורמן ותמר פרלמן הכירו באולפן לעברית לאחר ששתיהן עלו עם משפחותיהן לפני תשע שנים. ברוורמן, נשואה ואם לשניים, באה מניו יורק. פרלמן, נשואה ואם לשלושה, עלתה מסקוטלנד. "למרות שקונסיירז' של תמרים ב-2012 בשנה האחרונה אנחנו מרגישות את פריצת הדרך, שהחלה מאז שהתחלנו להסתייע במט"י", אומרת ברוורמן. "שמענו על מט"י אבל לא ממש חשבנו שזה שייך לנו עד שהם התחילו לפרסם במודיעין. ראינו פרסומת בפייסבוק והגענו לקורס מדיה חברתית של מט"י, שאותו העבירה מדריכה בשם שרי פילו ומאז למעשה הכל השתנה ובגדול".

מה השתנה בעצם?

"בקורס הבנו מה אנחנו צריכות לעשות יותר טוב כדי להגדיל את היקף העסק שלנו ואיך להשתמש ברשתות החברתיות וזה עבד! ישבנו ועבדנו קשה וטיפחנו את העסק. הגענו לעוד מקומות ולקוחות וזה היה מדהים. שרי נתנה לנו ביטחון עצמי בעסק שלנו ועודדה אותנו".

מתאים כמו חוט למחט

טרייסי רום עלתה לפני שש שנים מדרום אפריקה, שם הייתה בעלת עסק משפחתי ותיק בן שלושה דורות בעיר דרבן, עסק שהיה בתחום התפירה. עם הותק המקצועי שלה והידע הקימה טרייסי במודיעין את "רום רקמה" (Rom Rikma) המספק מתנות אישיות וארגוניות ואפילו מדי בית ספר. "אנחנו רוקמים על כל סוגי הלבוש, עניבות, תיקים, כובעים, מגבות, סינרים, ו-Manufacture Clothing". 

בשנתיים האחרונות החלה טרייסי להשתתף בשיעורי הדרכה שקיבלה במסגרת הסיוע במט"י ירושלים, את ההדרכה היא קיבלה מיועצי מט"י ללא תשלום. היום טרייסי מבינה עד כמה ההדרכות הללו עזרו לה בשיווק ובתקצוב העסק. באחרונה נכחו היא ובעלה בקורסים של השיווק והמדיה החברתית שהעבירה שרי פילו: כלים שנועדו לסייע לבעלי עסקים קטנים להשתמש ברשתות החברתיות לצורך פירסום ושיווק.

"המדיה החברתית שנחשפנו אליה הביא לשינוי גדול בתנועת הלקוחות בחנות", אומרת טרייסי. "אנחנו מעסיקים צוות כדי למכור ולהתקשר לעסקים קטנים ולחברות אבטחה, והם מצאו ספקים טובים. אנחנו גם מייבאים את הבגדים שלא זמינים בארץ, במידת הצורך. אנחנו מאוד שמחים לגור במודיעין ובחרנו את העיר הנהדרת הזו כי היא קרובה ומרכזית וגדלה ומתפתחת כל הזמן. אני ממשיכה לנסוע לדרום אפריקה כדי להריץ את העסק שלי שם ואוהבות את האתגר של להריץ עסק פה בישראל".

רזיתי, אז גם אתם

סברינה פרל עלתה מניו יורק רק לפני שנה וכבר פתחה עסק בתחום התזונה הבריאותית. היא משמשת כמאמנת אישית, דיאטנית קלינית מוסמכת ומאמנת בריאות הוליסטית. "אני עוזרת לנשים להיות בריאות, לשמור על כושר, ולהפוך לבעלות ביטחון עצמי", היא אומרת, אבל מסייגת מיד את דבריה ומודיעה: "גם אם גברים יבואו לקבל ייעוץ ואימון, לא אדחה אותם כמובן". 

סברינה חוותה עליה חדה במשקלה במהלך ההריון הראשון שלה "ובעקבות העליה במשקל נכנסתי לתחום כי הבנתי שאחרי ההיריון ואחרי הלידה, עדיין יישאר לי המשקל העודף אם לא אעשה משהו".  לדבריה, ניסתה כל דיאטה שקיימת, כל אימון ולא הצליחה לרדת במשקל. "לבסוף זה עבד וכיום המטרה שלי היא לעזור לכל האחרים להשיג את המטרה המרכזית שהיא להוריד במשקל ולחיות בריא ולהפוך את התהליך הזה להכי קל שאפשר בשבילם".

 גם הבחירה במודיעין לא היתה מקרית עבור סברינה בת ה-32, בעלה ושני ילדיהם: "בחרנו לגור במודיעין כי היינו צריכים להתחיל במקום שיש בו אנגלו-סקסים ושיש תכניות לימוד טובות לילדים שהם עולים חדשים. היינו צריכים תמיכה סביבנו כדי להפוך את חווית העלייה שלנו לחוויה חיובית, וכך היא הייתה. שרי פילו ממט"י ירושלים נתנה לי עצה טובה לשיווק העסק שלי. הסדנאות שלה ומפגשי הייעוץ העסקי. היום אני לא חושבת שהייתי יכולה לעשות משהו בלעדיה".

השעונים תמיד באופנה

יזם נוסף הוא ג'ון רודריגז גרסיה (56), שעלה מהולנד בשנה שעברה ויקים בקרוב את חנות השעונים Ami-Time במודיעין. "אני עובד עם מעבדה ויש לי מותגים מגרמניה, יפן, אנגליה והולנד", הוא מספר. כדי לפתוח עסק ובמיוחד למי שהגיע לישראל רק לפני שנה, זה די מסובך וצריך ללמוד הרבה, בעיקר את חוקי המיסוי ואת התקנות השונות, ג'ון לא נרתע ובמהלך החודשים האחרונים הוא השתתף בקורסי מיסוי ושיווק של מט"י ירושלים ונעזר ביועצי המרכז לטיפוח יזמות. 

ג'ון, שמוצאו מאמסטרדם, החזיק במשך עשרות שנים את בית הכנסת הפורטוגזי שהקים באמסטרדם, "אבל החלום שלי ושל אשתי היה תמיד לחיות בישראל". לבסוף לפני שנה החלום התגשם וג'ון, שהתפרנס מעסקי שעונים עוד בהולנד, בירר בחברות השעונים האירופאיות אם זה יפריע להם שהוא יעבור לישראל. "זה לא הפריע להם וכך עלינו לישראל ובחרנו בעיר מודיעין, כאן אני ממשיך לייבא את המותגים מכל העולם ומשווק אותן לחנויות שעונים ברחבי הארץ".

מה התוכניות שלך לעתיד?

"אני בעסקי השעונים כבר עשרים שנה ואני מקווה שאחיה בישראל עד יום מותי", הוא אומר. בינתיים הוא משווק כאן את המותגים שמיובאים מיפן סין בריטניה וכמובן שוויץ. "למדתי קשה בשנה האחרונה את מערכת המיסוי בישראל, איך מקימים כאן עסק ואיך משווקים, אבל המנטליות כאן שונה מהאירופאיים וזה קשה".

במה בדיוק אנחנו שונים מהאירופאים?

"בוא נגיד שמוסר התשלומים כאן שונה מבאירופה. יש גם מגבלת שפה כי לא כל בעלי החנויות כאן דוברי אנגלית, ויש לפעמים גם חשש או פחד ממשהו חדש, קשה לחדור לכאן עם מותג לא מוכר".

אפשר להתפרנס מזה?

"בינתיים לא. בסך הכל עלינו לפני שנה והעסק עובד מתחילת 2016, אז בינתיים אני ממשיך לעבוד גם באירופה אבל אני מקווה שבתוך תקופה קצרה זה ישתפר יותר. אני מקווה בקרוב לפתוח חנות שעונים אחת או שתיים עם שותפים, גם בירושלים וגם בתל אביב, אני בטוח שהעסק יתפתח".

סל זכויות מיוחדות

יניב בן יוסף, מנהל תחום העולים במט"י ירושלים, מסביר כידצ עובדת התוכנית: "עולה חדש זכאי לסל הטבות כולל בתחום היזמות העיסקית אשר מוענק לו בסבסוד משרד העלייה והקליטה במהלך עשר השנים הראשונות לעלייתו. בשנים האחרונות אנו מזהים גידול של פעילות יזמית והקמת עסקים בקרב עולים חדשים תושבי העיר במגוון תחומים עסקיים ולכן אנחנו עם הפנים לעולים, כלומר, אנו מעמידים לרשותם מגוון שירותים רחב בעיר מודיעין, כולל סדנאות מקצועיות בשפת העולה, צוות יועצים במגוון תחומים עסקיים ואופציות גיוס מימון אטרקטיביות.

"אין ספק שהשימוש בכלי הסיוע הניתנים לעולה בסבסוד מלא תורמים רבות לקליטה טובה יותר בארץ בכלל ובעיר מודיעין בפרט".

בתמונה תמי ותמר מארה"ב. שליטה מרחוק. צילום יח"צ

כתבות נוספות

אלף פנים

אלף פנים לשכול ואף אחת אינה שמחה. חייבים לעצור את ההצטרפות הכמעט יומית למשפחה הזאת

ללמוד להיות אבא

בקרוב ייפתח במודיעין "מעגל אבות" בהנחייתו של אופיר שטרן, תושב העיר שמסביר מדוע היחסים בין אבות לילדיהם מגיעים לפעמים להתנגשות וכיצד ניתן לשנות

התנחמו בדרבי

עוצמה מודיעין לא הצליחה העונה להתמודד על האליפות, אבל התנחמה בניצחון מוחץ בדרבי מול מכבי מכבים-רעות

"הן התעסקו עם ההורים הלא נכונים"

הורי הילדים מ"המשפחתון של אורלי", בו בעלת המקום והסייעת נעצרו בינואר בחשד להתעללות בילדים, עדיין ממתינים להגשת כתב אישום נגד השתיים וממשיכים להפגין מול בתיהן: "שיידעו שלא שכחנו"

אלף פנים

אלף פנים לשכול ואף אחת אינה שמחה. חייבים לעצור את ההצטרפות הכמעט יומית למשפחה הזאת

המשך קריאה »

ללמוד להיות אבא

בקרוב ייפתח במודיעין "מעגל אבות" בהנחייתו של אופיר שטרן, תושב העיר שמסביר מדוע היחסים בין אבות לילדיהם מגיעים לפעמים להתנגשות וכיצד ניתן לשנות

המשך קריאה »

התנחמו בדרבי

עוצמה מודיעין לא הצליחה העונה להתמודד על האליפות, אבל התנחמה בניצחון מוחץ בדרבי מול מכבי מכבים-רעות

המשך קריאה »

"הן התעסקו עם ההורים הלא נכונים"

הורי הילדים מ"המשפחתון של אורלי", בו בעלת המקום והסייעת נעצרו בינואר בחשד להתעללות בילדים, עדיין ממתינים להגשת כתב אישום נגד השתיים וממשיכים להפגין מול בתיהן: "שיידעו שלא שכחנו"

המשך קריאה »