"המצב כיום במזרח התיכון שביר מאד מבחינתה של מדינת ישראל, כי כל מה שהורגלנו אליו בעבר השתנה לנו מול העיניים בשנים האחרונות. אנחנו חייבים להתאים את עצמנו למצב החדש שנוצר כאן, וכן – אנחנו בהחלט צריכים להיות מוטרדים ממה שקורה סביבנו". כך אומר תת-אלוף (מיל') אמנון סופרין, תושב רעות ואיש מודיעין ותיק ועתיר ניסיון.
סופרין, שכיהן כקצין מודיעין בצה"ל במשך שלושים שנה והקים את חיל האיסוף הקרבי בתחילת שנות האלפיים, הפך את חיל המודיעין לחיל לוחם וקרבי שנמצא ממש בקו החזית עם הכוחות. במשך שנים התמחה במתרחש מעבר לגבולות ישראל, לאחר שיחררו מצה"ל עמד בראש אגף המודיעין במוסד, וכיום הוא בעיצומה של עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת חיפה.
איראן – 'מדינת סף' מובהקת
עם התגברות המתח בזירה האיראנית, התמשכות הלחימה בסוריה וההתחממות מול הטורקים בשבוע שעבר, כשאלה, על פי מקורות זרים, הסגירו לידי האיראנים רשת ריגול ישראלית, עונה סופרין על התהייה האם אנחנו באמת יכולים לישון בשקט או שעלינו לפקוח יותר מ'עין תורנית' על הנעשה סביבנו בזירה המאד-מאד בלתי צפויה במזרח התיכון.
תא"ל סופרין, העניין עם האיראנים איננו חדש לנו, זה לא שאנחנו קמים מופתעים בבוקר ומגלים שהאיראנים מעשירים לפתע אורניום.
"נכון, אבל אנחנו צריכים לדעת היכן בדיוק הם עומדים בכל רגע, והרגע הזה שבו איראן תהפוך ממדינת סף למדינה בעלת נשק גרעיני, מתקרב מאד".
מה זו מדינת סף?
"המושג 'מדינת סף' מגדיר בבירור מדינה שנמצאת על סף השלמת תהליך הפיתוח של נשק גרעיני, ומבטא למעשה את יכולתה של מדינה להפוך בבת אחת מבעלת פוטנציאל לנשק גרעיני לבעלת נשק גרעיני של ממש.
יש כמה מדינות כאלה, כמו יפן או ברזיל, שכבר יש להן את כל הידע הדרוש, את הטכנולוגיות, את כח האדם, היכולות והתשתיות – ומסיבות שונות, גם פוליטיות, הן החליטו שלא לממש את הפוטנציאל ולהגיע ממש עד לייצור הסופי של הנשק הגרעיני, אבל אם הן ירצו הן מסוגלות לבצע במהירות יחסית את השלב הסופי של תרגום הפוטנציאל לייצור עצמו".
ואיראן נמצאת במצב הזה?
"איראן היא בהחלט כבר מדינת סף. כיום היא מחזיקה בכ-13 אלף צנטריפוגות להעשרת אורניום. כדי להגיע למנה ראשונה שתספיק לפצצה גרעינית אחת, יש צורך בכ-25 קילוגרמים אורניום מועשר, ואת זה יכולות לספק 3,000 צנטריפוגות בעבודה של שנה שלמה, אז אפשר לעשות את החשבון לבד".
כלומר?
"כדי להפיק את אותם 25 קילוגרמים חומר מועשר צריך כ-250 טון חומר שהומר לגז עוד לפני תהליך ההעשרה, והיום כבר יש לאיראנים יותר מ-300 טון גז".
האיראנים ימשיכו להעשיר אורניום ללא קשר להסכם שיחתמו עליו. כלומר כל השיחות עם המערב על הגבלת יכולת הייצור הן בגדר אחיזת עיניים?
"האיראנים הם סוחרים ממולחים והמערב לא כל כך יודע איך לאכול אותם. לאיראנים יש סבלנות אדירה למשוך את השיחות ובכך להרוויח זמן יקר בלי להילחץ, אנחנו מדברים על שיטת 'הבזאר הפרסי' – וזה כל כך נכון. האיראנים מנהלים בימים אלה משא ומתן עם המערב, אבל הם באים לדיון בידיים לא נקיות".
ואם המו"מ יצלח ויושג הסכם עם האיראנים?
"גם אם יושג הסכם על הגבלת העשרת האורניום, אין לי ספק שאיראן תמשיך להעשיר את האורניום שברשותה ותמשיך להקים מתקנים גרעיניים. בהסכם פריס משנת 2005 היו דיונים על הגבלת פעולת 20 צנטריפוגות באיראן, והיום הם הגיעו כבר לשלושה עשר אלף צנטריפוגות, לכן ברור לנו שהאיראנים רוצים להרוויח זמן ולהשהות החלטות אופרטיביות של המערב כדי שהם יוכלו להמשיך כרגיל. הם יעשירו את האורניום, זה ברור לנו".
מה זה אומר מבחינתנו בישראל?
"זה אומר קודם כל שכל עוד ארצות הברית מנהלת איתם מו"מ, ישראל בעצם בעמדת המתנה בכל הקשור לתקיפה באיראן, כי אי אפשר לתקוף את איראן כשיש מו"מ עם התומכת הכי גדולה שלנו. עכשיו נצטרך להמתין ולראות כמה זמן זה יארך.
ועוד דבר – אנחנו בישראל כיום בעיקר מתוסכלים מהמצב ואנחנו אומרים לאמריקאים ולאירופאים: 'איך אתם לא רואים שהם עובדים עליכם?'. לצד זאת, יש לנו גם הצלחות, למשל בתחום הסנקציות על איראן ישראל הצליחה לשכנע את האמריקאים להטיל סנקציות קשות, שבהחלט משפיעות על האיראנים ומקשות עליהם את החיים".
תן לי דוגמא לערמומיות של האיראנים במו"מ.
"בראש המדינה ניצב כיום המנהיג הנבחר רוחאני עם הפרצוף המחייך שלו והתדמית של הילד הטוב שרוצה להביא לשלום. זה ממש לא המצב, ומי שבאמת מנהיג ומקבל את ההחלטות בתחום הגרעין האיראני הוא חמנאי, שהוא הסמכות העליונה, לא רוחאני החייכן שהמערב תופס אותו כאדם פייסן".
פצצה גרעינית איראנית – בתוך שנה וחצי
המערב הולך שולל?
"כן, הם הצליחו לעבוד על המערב בצורה חתרנית, ותוך כדי מו"מ עם ארצות הברית הם ממשיכים בתוכנית הגרעין שלהם ובכל השיטות – הם עובדים גם על ייצור פלוטוניום וגם על הפעלת צנטריפוגות להעשרה".
ובתוך כמה זמן אם הם ירצו תהיה להם פצצה גרעינית?
"להערכת מומחים זה ייקח בערך שנה וחצי מהיום עד שלאיראנים תהיה פצצה ביד".
בוא נניח שישראל תתקוף באיראן, מה המחיר שנשלם על כך?
"זה שאלה מאד מסובכת, כי אי אפשר להעריך במדוייק מה יקרה, אבל האיראנים לא יהיו חייבים להגיב בירי מאסיבי של מטחי טילים כמו במלחמת לבנון השנייה, אלא יוכלו לבחור לירות כל יומיים טיל למרכז ישראל, וכך במשך חודשים ויותר, ואז נקלע למלחמת התשה שאני לא בטוח שאנחנו רוצים לעמוד בפניה".
סוריה היא איום יותר קרוב ומוחשי? לאן זה הולך?
"השאלה הגדולה היא מתי משטר אסד ייעלם. זה יכול לקחת גם עוד חמש שנים. שני דברים ברורים מאד כיום: האחד – שהמורדים לא יחזיקו מעמד בלי עזרה מבחוץ, ועזרה כזו יכולה להיות גם ועידה בינלאומית שתחליט על הטלת סנקציות קשות שיפילו את משטר אסד, ולאו דווקא סיוע פיזי בנשק ובלחימה. הדבר השני שברור הוא שאחרי משטר אסד יקום משטר סוני והשושלת העלאווית של אסד תיכחד".
האיום המרכזי מסוריה על ישראל – גורמי הג'יהאד שהשתלטו על המדינה
מה איכפת לנו מי ישלוט שם?
"איכפת לנו מאד כי יש לכך השלכות חשובות לגבינו. מה שצריך להטריד אותנו שם זה דווקא שהצבא הסורי כבר לא מהווה פקטור של ממש באיום ישיר על מדינת ישראל. תמונת המצב שם השתנתה, ומאז שהחלו האירועים הקשים בסוריה נכנסו למדינה הרבה גורמי ג'יהאד קיצוניים – והם אלה שהפכו להיות האיום המרכזי עלינו".
כלומר בסוריה מתפתחת עכשיו תשתית טרור שתופנה נגד ישראל ממש כמו שקרה בלבנון?
"גורמי ג'יהאד שנכנסו לסוריה לא ימהרו לצאת משם גם כשיקום משטר חדש. הם תקעו יתד בסוריה, כך שסביר מאד להניח שמדינת ישראל נחשפת אכן לאיומי טרור מסוריה".
וכיצד המדינה פועלת נגד אופציה שכזאת?
"אנחנו עושים הרבה דברים, ראשית הקמנו גדר מערכת חדשה בגבול ברמת הגולן, אבל מעבר לזה אנחנו משפרים את היכולות המודיעיניות שלנו. בימים אלה מקים צה"ל גדוד איסוף קרבי חדש, שמפקדו, אגב, סגן אלוף איתי, גם הוא תושב מודיעין, שיפעל ברמה באופן ייעודי כשהוא מוכוון סוריה".
שינוי של תפיסת המודיעין הקרבי
אתה היית מי שהגה את השינוי במערך המודיעין והקים את חיל האיסוף הקרבי בצה"ל.
"בתחילת שנות האלפיים בניתי תפיסה חדשה לפיה לכל גזרת לחימה בגבול יהיה גדוד איסוף מודיעין משלו. לצורך זה הוקמו גדודי האיסוף".
כיצד נולדה התפיסה הזאת?
"הייתי בגזרת הר דב שליד רכס החרמון וראיתי שם איך יחידת מודיעין לא מדברת עם המפקד בשטח. היה מ"פ חי"ר בגזרה, ומ"פ של יחידת תצפיתנים ומודיעין. זה הטריד אותי מאד כי לא יכול להיות שבגזרה אחת ובקרבה כזאת הם לא ידברו האחד עם השני. באותו רגע חשבתי שזה טבעי שבכל גזרה צריך להיות מ"פ אחד אחראי שאיתו יכול המג"ד או המח"ט לדבר. מזה התחיל תהליך חשיבה שהוביל לתוצאה שמודיעין השדה הפך לחיל איסוף קרבי".
ההסבר הרשמי של צה"ל אומר כי חיל האיסוף הקרבי הוא מערך האיסוף של זרוע היבשה של צה"ל, שבאחריותו איסוף מודיעין קרבי והעברתו לדרגים הלוחמים ולפיקודים השונים ההחלטה להקים את מודיעין השדה הקרבי התקבלה במטרה ליצור מערכת שתאסוף מודיעין איכותי בזמן אמת משדה הקרב עצמו, על-ידי חיילי מודיעין שיוכשרו כלוחמי חי"ר לכל דבר, שיוכלו להעביר את המידע במהירות המרבית ובצורה יעילה לכוחות הלוחמים בשטח.
החיל עוסק באיסוף מודיעין באמצעים שונים ומגוונים בגזרות הלחימה השונות, וכן אחראי על הכוונת אש מדוייקת אל מטרות האויב' תוך שימוש במערכות תצפית מתקדמות, בהן בלוני תצפית, מערכות רדאר מתוחכמות, ומרכזי שליטה ובקרה.
עם הקמת החיל הועברו לפיקודו של סופרין כל היחידות הצה"ליות שעסקו בתחום המודיעין הקרבי ומודיעין השדה, כולל יחידות המודיעין החטיבתיות ומחלקות המודיעין הגדודיות, בהם גם הקמ"נים (קציני מודיעין), יחידות תצפית, יחידות מכ"ם, וגם ה'קשתיות', שהשתייכו במקור לחיל הקשר ולא למערך המודיעין.
בספטמבר 2009 שונה שם חיל מודיעין השדה לחיל האיסוף הקרבי, שהופרד סופית מחיל המודיעין שהמשיך באיסוף חומרי מודיעין מרחוק ובעיקר בניתוחם. קצין החיל הראשי נקרא מעתה 'קצין איסוף קרבי ראשי' (קאס"ר) – ולא 'קצין מודיעין שדה ראשי'.
כחלק מההיערכות להתרחשויות מעבר לגבול הסורי, שונתה בצה"ל גם התפיסה לגבי תפקוד כוחות פיקוד צפון בחירום. אוגדה 36 (אוגדת רמת הגולן) היושבת מסורתית בגזרה מאז מלחמת יום כיפור ואחראית גם לפעילות הביטחון השוטף בגזרה, עתידה לרדת מהגולן ולפנות מקום לאוגדה מרחבית שתיקח במקומה את האחריות לפעילות הבט"ש, בעוד אוגדה 36 הסדירה תתמקד באימונים בלבד ותהיה מוכנה להקפצה מיידית לכל גזרת לחימה בפיקוד, על-פי ההתפתחויות.
טורקיה הפרה את כל הכללים – איננה מדינת אויב, אך בהחלט מדינה עויינת
בוא ניגע במה שקרה לאחרונה בטורקיה – על פי פרסומים הטורקים הסגירו רשת ריגול של המוסד הישראלי לאיראנים.
"אנחנו צריכים להיות מאד זהירים בקשר עם הטורקים ולהוריד את רמת החשיפה במה שקורה מולם. בכלל כאן בישראל חייבים להבין את הסיטואציה שבה טורקיה איננה מדינת אויב, אבל היא מדינה עויינת. לכן, אם באמת הטורקים הסגירו מרגלים שלנו לאיראן מדובר בהפרה בוטה של כללי ההתנהגות וההסכמים הג'נטלמניים בין ארגוני ביון בכל העולם".
אני מבין את הצורך של הטורקים ושל ארדואן במיוחד לפגוע בישראל, אבל מה האינטרס שלהם להתקרב לאיראן?
"לטורקיה, איראן וסוריה יש אינטרס משותף חזק מאד – הכורדים. שלוש המדינות הללו מאוחדות סביב החשש שהכורדים יגיעו לעצמאות ולכן מתקיימים שיתופי פעולה ביניהן במישור הזה".
בתמונה: אמנון סופרין (צילום אינגריד מולר)