השבוע זכה בית הספר אורט עירוני ד' מודיעין במקום הראשון בתחרות ה"אורטיאדה", תחרות בהשתתפות 35 בתי הספר של רשת "אורט".
ה"אורטיאדה" היא תחרות נושאת פרסים, המיועדת לכל תלמידי בתי הספר התיכוניים ולסטודנטים במכללות של רשת "אורט" בארץ. מטרתה עידוד וקידום חדשנות, מצוינות, חשיבה יצירתית ויזמות בתחומי הטכנולוגיה, המדע וההנדסה. התלמידים התחרו בקטגוריות מצוינות וחדשנות, במסגרת לימודיהם במסלולים מדעי ההנדסה, אדריכלות, אלקטרוניקה ויזמות במסגרת לימודי תכנית ISTEAM.
במסגרת קטגורית החדשנות התחרו התלמידים על פרויקטים שביצעו במהלך השנה, אשר בהם נדרשו להציג מיזם, החל משלב הרעיון ועד שלב בדיקת היתכנות טכנולוגית או ביצוע אב טיפוס.
במסגרת קטגורית המצוינות על התלמידים הוטלה משימה ביום התחרות, אשר דרשה פיתוח רעיוני.
בקטגורית היזמות התחרו התלמידים על משימות שהוצגו בפניהם גם כן ביום התחרות. בפני התלמידים הוצגה בעיה מילולית והתלמידים נדרשו להציג תוצר מעשי או דגם להשלמת הפתרון. המשימה דרשה מהתלמידים מיומנויות רבות: יכולת תכנון, איתור מידע באינטרנט, עבודה בצוות, הצגת התוצר בפני רבים, עיצוב חיצוני של התוצר והדגמת הפתרון המוצע. במהלך הדגמת התוצר, תלמידי התיכון הפגינו ידע מדעי הנדסי וטכנולוגי בנושאים הקשורים למרכיבי הפתרון שנתנו.
לאחר שקלול הקטגוריות, תלמידי עירוני ד' זכו במירב הנקודות והגיעו למקום הראשון, כאשר המשימות שהוטלו עליהם זכו לפתרונות יצירתיים וייחודיים. בין הפרויקטים שהציגו התלמידים: פיתוח של אזניות חדשניות, פסנתר שעוצב מחדש רק באמצעות פלקט, נייר אלומיניום, מעגל חשמלי ורמקול.
גלית גולדברגר, מנהלת בית הספר: "לאורך השנה התלמידים מתנסים בסביבת למידה חווייתית המדמה את החיים האמיתיים ומזמנת התנסות מעשית בתחומי היזמות והחדשנות. הזכייה בתחרות היא הוכחה כי אופן הלמידה באורט עירוני ד', אשר שם דגש על מתן כלים רחב ביותר תוך כדי עבודה על פרויקטים לאורך השנה, עבודה בצוותים ולמידה מולטי-דיסציפלינארית, הוא שהוביל את התלמידים להתחרות בהצלחה".
אביחי מאור, מורה במגמה אותה מנהל מאיר קיסוס, סיפר על לימודי האלקטרוניקה בעירוני ד': "במגמה משתתפים תלמידי כיתות י'-י"ב, כולל טכנאים שהחל מהשנה הבאה יקבלו את תעודת הטכנאי לאחר לימודי כיתת י"ג. יש 25 תלמידים במגמה, המסיימים עם בגרות של 10 יח"ל אלקטרוניקה ו-5 יח"ל פיזיקה. אלה חבר'ה מעולים אחד-אחד, ואנחנו הולכים איתם לפרויקטים ותחרויות כזאת הייתה התחרות הראשונה שלהם השנה".
אלו פרויקטים פותחו במגמה השנה?
"יש לנו פרוייקט שנועד לסייע לאנשים עם בעיות ומוגבלויות, במסגרתו פתחנו מקל נחייה אקטיבי לעיוורים. באמצעות חיישנים, המקל יודע לזהות מכשולים בדרך, לזהות את האופי והחומר שלהם ולמעשה לדבר עם העיוור ולהנחות אותו כיצד לעקוף את המכשול. זה פרוייקט שעובד ויש אצלנו עוד המון פרויקטים שלא מגיעים למימוש, למרות שיכולים לפתור בעיות שיש בתעשייה".
למה הפרוייקטים לא מגיעים לידי מימוש אם הם כל כך חדשניים?
"בסופו של דבר אנחנו מדברים כאן על פרויקטים של תלמידי תיכון שבאים ומראים שלמוצר שפתחו יש את היכולת לעבוד. בשביל מימוש צריך מימון ומישהו שיעמוד מאחורי המוצר. יש באוניברסיטת תל אביב תחרות שנתית וכל שנה אני מסתכל ואומר לעצמי: "איך המוצר הזה עוד לא הגיע לתעשייה". לדוגמה, ראיתי שם פיתוח של נעליים שבאמצעות גירוד כלשהו של העור יכולות לתת אינדיקציה אם האדם נמצא בסיכון לסכרת. התלמידים שלנו לפעמים עולים על המורים ביכולת וברעיונות. בכל מחזור יש את הגאון שיכול להגיע מאוד רחוק, והם באמת מגיעים למקומות נחשבים בצבא ובתעשייה. כל הרעיון בפרויקטים הוא לגרות אותם".
בתמונה תלמידי עירוני ד' עם הגביע ביד והזרקורים בעיניים (צילום: דובר העיריה)