בעלי נחלה במושב שילת שבנו בית שני במגרש שלהם עבור בנם יחוייבו בתשלום היטל השבחה, כך קבעה לאחרונה ועדת הערר של מחוז מרכז. בכך דחתה הוועדה את העררים שהגישו בעלי הנחלה כנגד מועצת חבל מודיעין, שהוציאה להם דרישה לתשלום ההיטל.
פסיקה זו, המהווה סיטואציה לא שגרתית לבית שני בנחלה, נוצרה בעקבות הנסיבות הייחודיות בהן הוקם מושב שילת ועשויה להטיל השלכות רוחב דומות על מושבים נוספים. בתחילת דרכו של המושב, בסוף שנות ה-70', היו חברי שילת בעלי הזכויות על הקרקע עוד בטרם אושרה רשמית התוכנית להקמתו, היות והם היו חברי אגודה שכבר חתמה על הסכם מול רשות מקרקעי ישראל. לשם הקמת ביתם הראשון לא נדרשו החברים בהיטל השבחה, ועם בניית הבית השני, כפי שקורה בנחלות לא מעטות במושב, עלתה השאלה האם הם מחוייבים בהיטל.
לאחר שנדרשו לשלם היטל בגובה של 57 אלף שקל, הגישו בעלי הנחלה בשילת ערר, כאשר לטענתם ניתנה להם "זכות צופה עתיד לקבלת נחלה ולא זכות במקרקעין", וכי בעת קבלת הקרקע בוצעה חלוקת מגרשים שאין לראות בה כעסקה. עוד טענו בעלי הנחלה כי לא התגבשה הזכות הקניינית כל עוד לא נבנה הבית הראשון, וכי זכותם במקרקעין התגבשה מהסכם המשבצת השלישי, שנחתם על בסיס התוכנית שמכוחה הוקם המושב, ולא מחוזה החכירה בין הסוכנות שנחתם טרם אישור התוכנית.
כאמור, ועדת הערר דחתה את טענות בעלי הנחלה בשילת, בהסתמכה על העיקרון כי יש לחייב בהיטל השבחה את כל מי שמעמדו מבחינה מהותית זהה לזה של "חוכר לדורות", ללא קשר להגדרתו הרשמית בחוזה ההתקשרות עם רשות מקרקעי ישראל.